RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#175764  Szerző: LuciFerko

joe írta: 2018.05.21. 23:19
LuciFerko írta:na erről lemaradtam, mert rendeztem a szőlőt a telken :(
a múltkori videódban néztem a telkedet, lesz ott munka elég - rádiózni sem marad idő...
+ még nem tudom, hogy csiholok oda netet, az 5 GHz link lehet, hogy halott ötlet. A szimuláció nem jól látta. Egy panellakás teljesen belelóg (kb 3m "dombon" van hozzám képest) másik kettő meg a Freshnel zónába lóg bele. Itt a tetőn és a telken kialakított átmeneti árbócról néztem, nem nagyon akart -97 dBm-nél nagyobb térerőt produkálni, és azt is csak 10 mhz sávszéllel.
 #175759  Szerző: joe

Kovi02 írta:Amúgy a polarizáció terjedés közben is fordul vagy a terjedés kialakulása során eldől,hogyan vesszük az adókat? Autórádióval hazafelé a Jil FM-et hallgattam(94,7 Chrea nagyadóról),az autó tetején lévő antenna H polárban volt,és a teljesen stabil vételből 1-2 másodperc után semmi térerő nem lett,majd ugyanígy visszajött 1-2 másodperc alatt.(MS szokott ilyen hirtelen eltűnni,nem ES)
Bármikor...foroghat a polarizáció, erőtejes elhalkulások ill. inhomogén erőtér is kialakulhat (egy ponton veszed az adást, 100m-re arrább már semmi, majd újra erősödik a térerő), mert nem egy pontból verődik vissza a távoli adó jele, így a különböző megtett jelutak miatt a rádió jel saját magával interferál - fázis/amplitúdó viszonyoktól függően vagy erősíti magát, vagy gyengíti.
Ez a kép az RH F réteges terjedést szemlélteti, de az E réteg is hasonlóan viselkedik....
http://slideplayer.hu/slide/2889105/10/ ... %A9vel.jpg
Joe
 #175758  Szerző: joe

LuciFerko írta:na erről lemaradtam, mert rendeztem a szőlőt a telken :(
a múltkori videódban néztem a telkedet, lesz ott munka elég - rádiózni sem marad idő...
 #175756  Szerző: Kovi02

joe írta: 2018.05.21. 19:51
benko5009 írta:Érdekes, hogy a "szokásosnál" nagyobb arányt képviselt a "V" poláros vétel. (pedig ez a gyengébbik antennám)
Forgott a polarizáció, de piszkosul...2-3 alkalommal ránéztem a rádió hátuljára, az volt az érzésem, hogy felcserélve vannak bedugva az antennáim - pl: a olasz (Szardínia sziget) Radio Sintony 92,4 V polárban sugároz, ellenben csak H antennával jött, de így az RDS-t is hozta...a algériai nagyadókat H-ban vártam és V-ben erősebbek voltak...szerencsére én két hasonló tudású antennával dolgozom...ill. a V antennám egy kicsivel irányérzékenyebb, de nyereséget tekintve 9-10dBi között van mindkettő.
Amúgy a polarizáció terjedés közben is fordul vagy a terjedés kialakulása során eldől,hogyan vesszük az adókat? Autórádióval hazafelé a Jil FM-et hallgattam(94,7 Chrea nagyadóról),az autó tetején lévő antenna H polárban volt,és a teljesen stabil vételből 1-2 másodperc után semmi térerő nem lett,majd ugyanígy visszajött 1-2 másodperc alatt.(MS szokott ilyen hirtelen eltűnni,nem ES)
 #175755  Szerző: joe

benko5009 írta:Érdekes, hogy a "szokásosnál" nagyobb arányt képviselt a "V" poláros vétel. (pedig ez a gyengébbik antennám)
Forgott a polarizáció, de piszkosul...2-3 alkalommal ránéztem a rádió hátuljára, az volt az érzésem, hogy felcserélve vannak bedugva az antennáim - pl: a olasz (Szardínia sziget) Radio Sintony 92,4 V polárban sugároz, ellenben csak H antennával jött, de így az RDS-t is hozta...a algériai nagyadókat H-ban vártam és V-ben erősebbek voltak...szerencsére én két hasonló tudású antennával dolgozom...ill. a V antennám egy kicsivel irányérzékenyebb, de nyereséget tekintve 9-10dBi között van mindkettő.
 #175754  Szerző: joe

Kovi02 írta:joe,nálad milyen erősek voltak a kisadók? Itt a 88,0-t hallottam ami egyezett a 87,8-al (Chaine 1),ezen kívül én csak nagyadókat fogtam,azok közül is csak a 94,7 és a 88,7 jött RDS-sel,minden mást csak a vele 1 toronyról jövő adók alapján tudtam azonosítani.
A 88.0 Chaine 1 RDS-sel jött, illetve szintén RDS-sel vettem egy nem listázott Chaine 1 adót a 89,8-on is...kisadók közül így jött pl. 89,1 - 50 W listázva - Radio Bordj Bou Arreridj - nem "verte le" a rádiót, de azért szólt.... 90,1 - 500W litázva - Radio Tissemsilt...Joe
 #175753  Szerző: benko5009

frekivadasz írta: 2018.05.21. 18:15 Nálam már le is csengett, de végre volt valami, ha nem is sok, idén először. Joe, Balázs, Kovi, gratulálok, "répáztatok" rendesen :)

http://ng.fmlist.org//fm_logmap.php?hou ... L&rxin=ALL
Köszi !
Érdekes, hogy a "szokásosnál" nagyobb arányt képviselt a "V" poláros vétel. (pedig ez a gyengébbik antennám)

Üdv.: Balázs
 #175752  Szerző: Kovi02

joe írta: 2018.05.21. 18:22
frekivadasz írta: 2018.05.21. 18:15 Nálam már le is csengett, de végre volt valami, ha nem is sok, idén először. Joe, Balázs, Kovi, gratulálok, "répáztatok" rendesen :)

Köszi, itt még a pl: Akfadou adóállomás jelenleg is RDS-sel jön, de még a 2200 km-re lévő Aflou is itt van...
Szerintem az eddigi szezonjaim során sosem sikerült Algériát ilyen későn fogni,most pedig elég szépen itt volt,kár hogy nem tudtam 10 percnél tovább rádió előtt ülni,az elejét és a végét kaptam el,pedig ebben jóval több volt. :(

joe,nálad milyen erősek voltak a kisadók? Itt a 88,0-t hallottam ami egyezett a 87,8-al (Chaine 1),ezen kívül én csak nagyadókat fogtam,azok közül is csak a 94,7 és a 88,7 jött RDS-sel,minden mást csak a vele 1 toronyról jövő adók alapján tudtam azonosítani.
 #175749  Szerző: joe

Köszi, itt még a pl: Akfadou adóállomás jelenleg is RDS-sel jön, de még a 2200 km-re lévő Aflou is itt van...
  • 1
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 552