RADIOSITE Fórum

• A rádiós piac

#200834  Szerző: BMáté

p0tyi írta: 2023.10.09. 20:18 Már konkrétan normális budapesti freki sincs, szóval én a teljesen új hálózatot közel kizártnak tartom (hacsak nem adja fel a "küzdelmet" a Manna FM). Igazából más sem valószínű, csak hogy ez a posvány marad.
A 96,8 elvileg 10 kW ERP-vel is mehet a Széchenyi-hegyről. Azzal majdnem hozható lenne a "nagyok" lefedettsége.
 #200827  Szerző: nyikolaj

Az országos nagyteljesítményű gerincadókon bőven vannak még koordinált üres frekik . Egy újabb országos adót szeretettel várunk.
 #200825  Szerző: altermanus

knoskamatee írta: 2023.10.09. 20:10 más: miért nem DAB+-on? várjunk… hol van a DAB+?
Ezen már én is gondolkodtam és arra jöttem rá, hogy akkor jobban ellenőrzés alatt tudja tartani a médiát, az állam.

Ha lenne DAB+, nem lenne olyan egyszerű dolga a médiatanácsnak. Szerinted miért kapcsolták ki 2020-ban? :|
 #200824  Szerző: p0tyi

Már konkrétan normális budapesti freki sincs, szóval én a teljesen új hálózatot közel kizártnak tartom (hacsak nem adja fel a "küzdelmet" a Manna FM). Igazából más sem valószínű, csak hogy ez a posvány marad.
 #200823  Szerző: knoskamatee

más: miért nem DAB+-on? várjunk… hol van a DAB+?
 #200821  Szerző: altermanus

Szerintem egy teljesen új hálózat jöhet. Elvileg van hozzá készlet. A forrásom szerint ez távlati terv, lehet nem lesz belőle semmi. Sümeg környékén is sokat jár a mérőautó, úgyhogy nem gondolnám, hogy bemértek volna valakit Körmenden, azért köröznek.
 #200819  Szerző: BMáté

Sziasztok!

Altermanus Petőfi Rádió topicban írt mondatát áthozom ide brainstormingra:
Én rákérdeztem belső körben, és a forrásom szerint lesz még egy országos ker rádió az eu-nak köszönhetően, azt nem tudni, hogy lesz még egy országos freki, vagy más történik.
Erről bárkinek bármi infoja van?
Esetleg egy országos Rádió 1, Rock FM? Teljesen új rádió? A Bartók vagy Dankó hálózatán? Esetleg egy "kiegészített" Rádió 1-es frekvenciakészlet?

Az biztos, hogy nehezen, de össze lehetne eszkábálni egy 50-60 % körüli garantált lefedettségű hálózatot.
 #200811  Szerző: mihalylovics

p0tyi írta: 2023.07.25. 09:51 https://nmhh.hu/cikk/240818/A_BelBuda_t ... lyaztatasa

Budapesti, kisközösségi(!) rádiót pályáztatnak Bel-Buda telephellyel. Gyaníthatóan az eredetileg a Várra kiírt, legutóbb a Spirit FM által használt (igaz, a VI. kerületbe átterveztetett) 87.6-ot. Régóta nem volt ilyen, hogy új kisközösségi pályázatot írnak ki. Csak lejáró engedély újrapályáztatása volt.

Vajon kinek kellhet?
egyetlenegy pályázati ajánlat érkezett: Hegyvidék Média Kft. (a Hegyvidék tévét működtető cég, aminek székhelye egyezik a 12. kerületi önkormányzati hivatal címével, tehát gyakorlatilag a helyi "tanács" projectje ez).
 #200795  Szerző: p0tyi

Véleményem szerint a Sláger FM alaposan elcseszte az építkezést. Úgy tudom, annak idején Vajna ajánlatott tett rá, az országos Retro Rádió helyett országos Sláger FM volt a terv (kiemelkedően jó volt a felfutása a Juventus-Sláger FM váltás után még a 103.9-en, Flyék vezényletével), viszont a tulajdonos nem akarta eladni. Ezért lett végül Retro Rádió.

Radu így ugyan vihette tovább a Slágert, de erős korlátok közé szorítva, a 103.9-et elvették tőlük, az amúgy is már házon belül lévő 95.8 Rock FM helyét kényszerültek elfoglalni, ami közösségi freki volt, és bár sikerült kereskedelmivé minősíteni, de durva zenei- és műsorkvótákkal - amikkel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet versenyképes médiumot csinálni. Ezzel most is küzdenek, este 6 és reggel 6 között lényegében hallgathatatlan a műsor, sok a szöveg, sok a magyar zene, eltorzul a karakter - igaz, szerintem meg lehetne jobban is oldani.

Azt beszélik, az elmúlt években némileg oldódott a feszültség a felsőbb körökkel, Vajna is elhunyt, új szelek fújtak, a Dikh pedig már egy közös NER-Radu projekt, engedékenyebb lett a hatóság is velük (ugyanakkor azt nem engedték meg, hogy a Dikh helyén egy év után 100.3 Music FM néven kereskedelmi rádiót csináljon ez a csoport). A Méz beolvasztása szerintem leginkább racionalizálás (olcsósítás) eredménye, nem tartom valószínűnek, hogy tovább terjeszkedjenek. Persze rájuk férne, mert itthon a nagyobb mindig erősebb, de előbb egy karakteresebb programming, erősebb reggeli show, on air arculatváltás, és a műsorkvóták további csökkentése lenne a feladat, a nagyobb hallgatottság nagyobb lobbierő - bár a NER-ben adott esetben nagyobb kockázat is! Függően attól, éppen milyen a széljárás.

A kormány médiapolitikája nekem úgy tűnik, a Retro-Rádió1-Kossuthot helyezi MOST előtérbe, mert ezek relatíve jól működnek, illetve a magyar zenei kulturális feladatokat lepasszolták a Petőfinek, gondolom hallgatottsági elvárások nélkül. Ebbe az elit körbe mást nem nagyon engednek be, a versenyben meg tudjuk jól az élet más területeiről, hogy sajnos nem igazán hisznek (pedig kéne!). Ebben mondjuk most lehet változás, ha a Petőfi nagyot esik (és ezzel az összhallgatottság és az atmedia bevételei is esnek - de ugye a Sláger FM nem atmedia). Ezt még nem tudjuk, de én olyan 400.000-re tippelem a veszteséget, amit nem hiszem, hogy fel fog teljesen szívni a Retro és a Rádió1 (pláne mivel a Petőfi CHR-esítésével is elvesztett a magyar rádiózás többszázezer hallgatót az elmúlt 2 évben, talán végleg).

A többi rádió rétegrádió, nagyon erős korlátokkal.

Ha valaminek majd engedik egyszer a terjeszkedést, és a rádió be is vállalja, az szerintem előbb lesz a 103.9 Rock FM, mint a Sláger. Hallgatottsági adatokat még nem láttam róla, titkolják, de a rádió elég jó, olcsó, de profi, el tudom képzelni, hogy jó a felfutása annak is (ilyen téren a Best FM elvérzett az idők során), és akkor jöhet a "vidéki turné".

Egyébként a Spirit FM is bejelentette, hogy terjeszkedni szeretne, Debrecen egy jó első lépés lenne nekik - de a legvalószínűbbnek valami helyi miniprojektet (közösségi), vagy a Máriát tartom továbbra is a 93.5-re. Ha kint lesz a kiírás, és kereskedelmi, akkor lesz majd igazán érdekes ez a pályázat, de erre jelenleg kisebb esélyt látok.
 #200794  Szerző: nyikolaj

De egy nagyobb (gazdagabb) fővárosi médium miért nem próbálkozik? Pl a Sláger fm-nek elég csak Veszprém mint vidéki freki?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 200