RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#129129  Szerző: kukac

Itt nem az a gond, hogy mire a kommentem elmegy, addigra valaki bekommentel elem, hanem hogy valami tok regi komment van a legelso helyen, joggal hihetne az ember hogy az a legutolso bejegyzes, odairok, es mirre ujratolt - derul ki, hogy az egy sokadik lapon levo regi komment volt. Ilyenkor torolhetem ki a hozzaszolast, mert teljesen ertelmetlenne valik azon a helyen, ahova vegul is kerult...
 #129127  Szerző: asimov

Én az "előnézet" intenzív használatávol kerülöm el az ilyen helyzeteket :)
A fórummotor ilyenkor még külön figyelmeztet is arra, hogy a kommentem megírása alatt jött új(abb) hozzászólás az adott topic-ba.
kukac írta:LuciFerkonak szantam a kerdest, de kozben latom hogy az valami regebbi komment lehetett...
Egyre gyakrabban fordul elo, hogy a topic legelso hozzaszolasala reagalok, majd amikor ujratolt az oldal, kiderul hogy az a hozzaszolas mar regi es azota mar vannak sokkal ujabbak. Ez a forummotor valami borzadalyos!
 #129126  Szerző: asimov

Te "ördögferi" :D
Mindíg van jobb, tökéletesebb és hatékonyabb megoldás, de azért csak sikerűl a Föld másik feléről adásokat vételezned, méghozzá értékelhető minőségben... csak mondom... :)
Az 50 Ohm-os szövetárnyékolású kábel helyett -nálad- nagyon is jó eljárás 75 Ohm-os, fólia (+szövet?) árnyékolású kábelt használni, mert teljesítményt nem kell átvinned, viszont a fóliaárnyékolás sokkal hatékonyabb a külső zavarokkal szemben, és ehhez képest, az 50 Ohm <> 75 Ohm impedanciaeltérés (a rádiócsatlakozónál) csak elhanyagolható mértékű illesztetlenséget, magyarúl veszteséget okoz.

Ha már illesztés:
Egy hangolható "antennaillesztő" lendítene ott még sokat a vételeken, mert ez a szerkezet nagymértékben csökkenti a huzalantenna talppontjánál kialakuló (illesztetlenségből adódó) veszteségeket, ergo -a pillanatnyi antennaimpedanciától függően, hol jobban, hol kevésbé- javítja az egész rendszer jelé/zaj viszonyát, vagyis a vételek minőségét.
Koax-ba beiktatva is jelentős többletet hoz, azonban az ideális helye az antenna talpontjában van, ahol csodákat tud tenni, a széles sávban használt huzalantenna talppontja (itt több 100 Ohm is kialakulhat!) és az alacsony ellenállású koax impedancáinak egymáshoz illesztésével. Láttam ilyen (távvezérelt) illesztőt üzemelni és elképesztő minőségi ugrást hozott vételben, az illesztés nélküli állapothoz képest.
Gugliban az "swl tuner" kifejezésre keress rá (akár fotóként is) és szemezgethetsz a legkülönfélébb gyári és "home made" kivitelek között.
LuciFerko írta:
kukac írta:LuciFerkonak szantam a kerdest, de kozben latom hogy az valami regebbi komment lehetett...
Egyre gyakrabban fordul elo, hogy a topic legelso hozzaszolasala reagalok, majd amikor ujratolt az oldal, kiderul hogy az a hozzaszolas mar regi es azota mar vannak sokkal ujabbak. Ez a forummotor valami borzadalyos!
Icom IC-R70 kommunikációs vevő + ~50m drót L alakban kihúzva az udvaron, kb 5m magasan. Mindez RG11 koaxxal levezetve. Messze nem tökéletes megoldás, mert baluntranszformátor sincs beépítve, meg a koax is 50 helyett 75 ohmos.
 #129125  Szerző: LuciFerko

Icom IC-R70 kommunikációs vevő + ~50m drót L alakban kihúzva az udvaron, kb 5m magasan. Mindez RG11 koaxxal levezetve. Messze nem tökéletes megoldás, mert baluntranszformátor sincs beépítve, meg a koax is 50 helyett 75 ohmos.
 #129120  Szerző: kukac

LuciFerkonak szantam a kerdest, de kozben latom hogy az valami regebbi komment lehetett...
 #129119  Szerző: kukac

Ez az észak-koreai morning show különösen odabacós! Milyen cuccod van ilyen vételekhez?
 #129118  Szerző: asimov

Van bizony, mert a "padlásszobában rádiótekergetésnek" komoly tábora van odaát, és ezen a világháló/műholdas távközlés sem nagyon képes rést ütni.
Az USA nagyon nagy (értsd vidéki) területein még mindíg csak mobilnet van, illetve könyvtárakban, seriff- és kormányhivatalokban van csak széles(ebb) sávú internetnet hozzáférés és ez amúgy az ott lakóknak nagyon meg is felel. A helyi kommunikációt különösebb szívbaj nélkül lebonyolítják kis teljesítményű adóvevőkkel.
Viszont ugyanezek a jenkik hagyományosan szeretnek jól informáltak lenni (már a saját országukat illetően) és nem restek AM vevőket venni/üzemben tartani, ha ehhez erre van szükség. (A legtöbb, gyakorlatban megépített antenna, illetve illesztő/tuner USA-beli konstruktőrökől származik)
Vidéken területeken még mindíg népszerűbb az AM rádió, mint pld. a műholdas tv, mert előbbi szépen "elzörög" a háttérben, időnként bemondja az időt, várható időjárást, sporteredményeket, de emellett az ember nyugodtan tud dolgozni, tenni-enni mellette. Kb. ugyanarról van szó egyébként, mint az Európában jellemző otthoni, munkahelyi FM rádióhallgatásnál, csak odaát az áthidalandó távolságok sokkal nagyobbak. Katasztrófahelyzetben is -a helyi seriffhivataloknak kiküldött riasztás mellett- AM adókkal éri el a kormány el a legvalószínűbben a vidéki területeken élő lakosságot.

Kontinens méretű országról beszélünk... igen, van igény AM vevőre és a piac is (gyártók, webáruházak, stb) követi ezt.
Európa csúnyán hátrányban van ezen a téren, viszont itt nincs is késztető, kényszerítő tényező az igen költséges AM adásmód terjedésére, sőt fennmaradására sem.
LuciFerko írta:Látszik, hogy a tengeren túl van erre igény, mert ahogy látom, itt nem nagyon forgalmazzák. Csak mire ideér... ÁFA+vám.
 #129102  Szerző: asimov

Közben én meg (ismét) keresgettem Icom R-75-öt.
Használtan egy, azaz 1 darabot találtam ~75E Ft-ért és hozzánk (elvileg) nem postázza. Gondolom, estére már el is kel. Újonnan még mindíg szük 200E HUF-ét "dobják" az ember után ezt a vevőt.
Az R-75 első (a saját korát amúgy bőven megelőző technológiát rejtő) verziója valami 25 évvel ezelőtt kerűlt piacra... és igazán nincs csodálkoznivaló azon, hogy mennyire tartja az árát, mert a kategóriájában azóta sem akadt olyan versenytárs, amelyik minden téren jobb lenne.
AM vételt illetően viszont az eham.net-en is találtam olyan kommentet, amely szerint ebben az üzemmódban jobb a Palstar féle R30A, viszont utóbbi árban (átszámolva) szintén közelíti a 200E Ft-ot, tehát még mindíg jobb választás az R-75...
 #129084  Szerző: LuciFerko

Látszik, hogy a tengeren túl van erre igény, mert ahogy látom, itt nem nagyon forgalmazzák. Csak mire ideér... ÁFA+vám.
 #129083  Szerző: asimov

Én is a napokban, tök véletlenűl találtam erre a cégre. Még konkrét(abb) infókra vadászom, de ami már látszik:
Felsőkategóriás cucc/TOP minőségi kategória ez az viszonylag fiatal cég. Van műterhelésük, tunereik és egy fura adóvevőjük is: http://www.palstar.com
Mint kiderült: a gyártó a tengerentúlon régóta közismert cég, nagy számú eladott vevővel és főleg AM DX-erek kezdték venni a Palstar vevőket, de USA-beli rádióamatőröknél is akad már. (USA-beli összeszerelés és minőségellenőrzés... és a jenkik amúgy igen lojalisták is)
A lényeg:
Nagyon úgyfest, hogy az R30A érzékenysége a gyakorlatban megegyezik, sőt néha jobbnak bizonyul AM vételnél, mint amit az etalonnak tartott Icom R-75 produkál, ami nagyon nagy szó.
Az R-75 viszont USB/LSB/CW vételben jobb, a KF fokozatnélküli manipulálása és a zajszűrő miatt.

(Ehhez azonban tudni kell használni is azt a KF szabályozást, márpedig sokan nem tudják azt, hogy a Twin/PBT valójában mit és hogyan szabályoz. Persze, ez a sokfunkciós vevő kifejezetten rádióamatőroknek készült.)
LuciFerko írta:http://www.nevadaradio.co.uk/amateur-ra ... f-470h498a

Volt már valakinek dolga ilyen vevővel?
  • 1
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 402