RADIOSITE Fórum

• Nemzetiségi Rádió

#97250  Szerző: Glenn

csokie írta:mert talán a 90-es évek elején nem nagyon volt mit választani? Értem itt pl szolnokot.
Szolnok pont nem jó példa, mert ott saját frekvencián ment a regionális adás (1350 kHz).
Mellette volt Kossuth, Petőfi, Bartók, Danubius, Juventus.
Attis írta:Ez relatív. Az utóbbi egy évtizedben a regionális adások hallgatottsága finoman szólva gyenge volt.
Én a 70-es és 80-as évekről beszéltem.
Egyébként én sem azt sírom vissza, vannak külföldi jó példák is. Nem kell messze menni, csak ide a nyugati szomszédba.
 #97243  Szerző: Attis

Érdekes, ha nem volt életképes, miért hallgatták olyan sokan?
Ez relatív. Az utóbbi egy évtizedben a regionális adások hallgatottsága finoman szólva gyenge volt.
Amíg létezett, a Calypso-t szerették... De az már régen volt! Azóta rádiók tucatjai szűntek meg...
 #97242  Szerző: csokie

mert talán a 90-es évek elején nem nagyon volt mit választani? Értem itt pl szolnokot.
 #97237  Szerző: Glenn

szentlucifer írta:Megint pontosítanék: életképes hagyománya nincs.
Érdekes, ha nem volt életképes, miért hallgatták olyan sokan? :shock:
 #97236  Szerző: LuciFerko

csengi írta:Reggel miért úgy indul hogy ez itt a régió rádió szeged 93.1 szolnok 106.0
Szolnok az 101.2
 #97235  Szerző: szentlucifer

Megint pontosítanék: életképes hagyománya nincs. Tehát az, hogy napi egy-másfél óra körzeti műsort sugárzott Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Szolnok jó harminc évig, szerintem pontosan azt jelenti inkább, hogy központilag a vidéki stúdióknak nem akartak nagyobb önállóságot adni (jó, ennek 1990 előtt elsősorban a pártállami ellenőrzés volt a valódi oka). Ez a fajta gondolkodás-szellemiség tovább él a mai napig. A 21.században nem igazán szerencsés, ha azon kell gondolkodnia a hallgatónak, hogy ugyan, mikor, milyen intervallumban szólhat a miskolci hírek, és mikor hallhatom ugyanazt, mint az MR2-n.

És persze tudom, a 2000-es évek elején már volt hálózatos körzeti rádiózás, de igazán ez sem érdekelte a másik régió hallgatóit. Szegeden jó, ha pár száz ember figyelte a szegedi adó műsorait. Ettől függetlenül sajnos ötven év után a szolnoki és nyíregyházi rádióstúdiót bezárta a Magyar Rádió vezetése (a szolnoki FM-adó pedig a debreceni adást sugározza).

Összegezve: kinek szól ma, 2012-ben a regionális közszolgálati rádiózás, ha normálisan a régióban venni sem lehet és miért jó, ha a nap másik felében ugyanaz hallható, ami a Kossuthon vagy a Petőfin?
 #97161  Szerző: Glenn

Na azért pontosítsunk egy kicsit. Van hagyománya, én hallottam még a 70-es és 80-as években az akkori körzeti stúdiók műsorát (Győr, Pécs, Szolnok, Nyíregyháza, Miskolc). Körzeti hírek, riportok és kívánságműsorok voltak. Középhullámon és OIRT URH-n mentek ezek az adások napi másfél-két órában. Igaz, akkor nem voltak helyi rádiók, csak a három országos.
Megyei szinten is vannak információk, amit egy városi rádió nem fog leadni, de egy 50 km vételkörzetű regionális adón mehetnének. Most is elég lenne fő műsoridőben pár óra regionális adás, azon kívül meg egy általános országos műsor lehetne.
 #97151  Szerző: szentlucifer

Itt egy kis tévedés van: Szeged és Szolnok nem sugároz szinkronban, ugyanis a szolnoki körzeti programot öt éve leállították. Egy értelme van a regionális közszolgálati rádiózásnak, ha valóban mindenhol adott a vétel az adáskörzetben, és a műsoridő maradék 12 órája nem az MR2/MR7 átvételéből fog állni.

Mivel se pénz, se akarat nincs, és nincs valódi életképes hagyománya sem a körzeti rádiózásnak nálunk, ezért le kellene állítani az egészet: tegyük hozzá, mivel Bács-Kiskunban szinte minden kisvárosnak van helyi adója, valószínűleg nem érdekli a félegyházi hallgatót, mi történik Szegeden és fordítva sem. Regionális / tartományi rádiózásnak pl.Németországban van igazi értelme, nem Magyarországon. Fájdalmas, de ezt ki kell mondani végre.
 #97066  Szerző: csengi

Az mr6 hálózatot középhullámra kellenne tenni lenne hely. szeged - szolnok szinkron sugárzás értelmetlen
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 44