mlaszlo írta:
A helyi tv-k adása a helyi fejállomásra most is eljut valahogy, azt nem lehetséges egy külön frekvencián rátenni a helyi fejállomáson digitálisra? Akkor nem kellene az összeset feljuttatni Budapestre, mert ugye a digitális fejállomás ott van, ennyi helyi tv műsorát pedig tényleg értelmetlennek tűnik elosztani országosan, főleg ha csak az adott város vagy régió számára lesz elérhető.
Analógnál lehetne, az biztos, de digitálisnál már nem vagyok benne 100%-osan biztos, mivel a kész digitális jelfolyam a központi fejállomásról érkezik.
Egyébként azt is megsúgom, hogy ahol földi sugárzásúak a helyi TV-k (márpedig elég sok ilyen van) ott a UPC is fogja és leveszi antennával. Ugye közel a tv adó (város belül) még erősíteni sem kell a jelet, olcsó, jó minőségű. Csak akkor szoktak "optikázni" helyi tv-vel, ha nincs földin vagy a helyi tv kéri (és nyilván anyagilag is támogatja). Nyilván jön majd a digitalizáció 2 év múlva, de valószínűleg az sem megoldás, mert MPEG4 lesz, a UPC DVB-C meg MPEG2, tehát egy egyszerű bemappelés sem jöhet szóba.
Kb. 1-2 éve beszéltem én kábeles szakemberekkel pont erről és ők mondták, hogy technikailag megoldható simán, de nem gazdaságos, inkább vesznek és betesznek azért a pénzért jóval népszerűbb csatornákat digitálisra, mint a helyieket.