olvaso1 írta:Nokia 3120 Classic
Amugy meg most éppen bent a házban 80% a térerő és max 60%-ig esik vissza. Én már nem értem ezt a telót.
A terero ingadozasnak a reflexio is lehet az oka...
Keress egy nem helyi radiot, es indulj el autoval...
Egyszer jon, aztan sistereg, majd nem jon, aztan ismet sistereg es ismet jon...
Ennek az az oka, hogy a radio hullamok a kornyezo targyakrol es a felszinrol is visszaverodnek es ugynevezett tobbutas hullamok jonnek letre..
Ugyan azok tartalmu radiojel tobb iranybol is megerkezik a radioba...
Bizonyos szerencsetlen helyzetekben az is megtortenhet, hogy a hullamok osszege 0 lesz, tehat kioltjak egymast..
Ilyenkor SEMMIT nem lehet fogni az adott frekin..
Picit elorebb mesz, maris a hullamok osszege megvaltozik es nem nulla lesz, mivel valamelyik iranybol egy ellenfazisu hullam nem pontosan akkora fazistolassal erkezett meg, hogy a hullamok osszege nulla legyen...
Mondok erre egy matematikai peldat...
x = sin(fi)
y = sin(fi + pi)
X es y kozott pontosan 180 foknyi fazistolas van...
Ha x es y -t osszeadjuk, az eredmeny mindig nulla lesz... Tehat X es Y hullamok kioltjak egymast...
pl. az x hullam pi/2 -nel eri el az antennat,az y pedig 3pi/2nel (90 es 270 fok)
x = 1
y = -1
x+y=0
Ha az iment vazolt eset fenn all, tehat az autoradiod nem fog semmit, probald ki azt, hogy nem mozdulsz az autoval, hanem mondjjuk egy masik autoval, vagy akarmilyen nagy fem izevel arrebb alsz... Akkor siman lehet, hogy a radiod ismet szolni fog, merrt mar a visszavert hullamok osszege mas...
Minel inkabb megyunk felfele magasabb frekire, annal durvabb a reflexios jelenseg..
Ha pl. a telod 1800MHz-jet osszevetjuk az FM CCIR kb 100MHzjevel, akkor maris joval nagyobb a reflexio veszelye..
Siman lehet, hogy a terero ingadozasnak a csaladtagjaid jarkalasa vagy eppen a te mozgasod az oka...
Ugyanis lehet, hogy a telefonba tobb iranybol beerkezo ugyanazon hullamok osszege majdnem kioltjak egymast...
Szoval ez nem a telo hibaja...
Mellesleg pont ebbol a jelensegbol eredoen nem igazan lehet a GSM telokat 2-300km/h sebesseg felett szinte egyaltalan hasznalni...
A reflexio kovetkezteben olyan gyorsan es surun halad at a telo olyan pontokon, ahol nagyon zavaros a vetel, hogy egyszeruen a sok hibas bit nem teszi lehetove a telefonbeszelgetest...
En pl. azt, hogy a terero mikor 60mikor 80% - vagyis ez PONTOSAN mit jelent, sosem ertettem...
Erdemes pl. olyan szoftvert (okostelo) telepiteni, ami dBm -ben adja meg a jelszintet...
A GSM telok pl -105dBm (nemet vodafone -107dBm) jelszint felett tudnak fellepni egy GSM halozatra
-100dBm-nel jobb jelszintnel mar megy a beszelgetes..
Lattam mar 60%os meg 20%os tererot is -90dBm-nel - szoval ez a terero szam nem mindig vilagos...