RADIOSITE Fórum

• Egyéb DX (Wi-fi, GSM, weather station, stb...)

#73486  Szerző: LuciFerko

Kép
nagykarácsony faluvége
 #73485  Szerző: csabyke

olvaso1 írta:Nokia 3120 Classic

Amugy meg most éppen bent a házban 80% a térerő és max 60%-ig esik vissza. Én már nem értem ezt a telót.

A terero ingadozasnak a reflexio is lehet az oka...

Keress egy nem helyi radiot, es indulj el autoval...
Egyszer jon, aztan sistereg, majd nem jon, aztan ismet sistereg es ismet jon...

Ennek az az oka, hogy a radio hullamok a kornyezo targyakrol es a felszinrol is visszaverodnek es ugynevezett tobbutas hullamok jonnek letre..
Ugyan azok tartalmu radiojel tobb iranybol is megerkezik a radioba...

Bizonyos szerencsetlen helyzetekben az is megtortenhet, hogy a hullamok osszege 0 lesz, tehat kioltjak egymast..
Ilyenkor SEMMIT nem lehet fogni az adott frekin..
Picit elorebb mesz, maris a hullamok osszege megvaltozik es nem nulla lesz, mivel valamelyik iranybol egy ellenfazisu hullam nem pontosan akkora fazistolassal erkezett meg, hogy a hullamok osszege nulla legyen...

Mondok erre egy matematikai peldat...

x = sin(fi)
y = sin(fi + pi)

X es y kozott pontosan 180 foknyi fazistolas van...

Ha x es y -t osszeadjuk, az eredmeny mindig nulla lesz... Tehat X es Y hullamok kioltjak egymast...

pl. az x hullam pi/2 -nel eri el az antennat,az y pedig 3pi/2nel (90 es 270 fok)

x = 1
y = -1
x+y=0

Ha az iment vazolt eset fenn all, tehat az autoradiod nem fog semmit, probald ki azt, hogy nem mozdulsz az autoval, hanem mondjjuk egy masik autoval, vagy akarmilyen nagy fem izevel arrebb alsz... Akkor siman lehet, hogy a radiod ismet szolni fog, merrt mar a visszavert hullamok osszege mas...

Minel inkabb megyunk felfele magasabb frekire, annal durvabb a reflexios jelenseg..

Ha pl. a telod 1800MHz-jet osszevetjuk az FM CCIR kb 100MHzjevel, akkor maris joval nagyobb a reflexio veszelye..

Siman lehet, hogy a terero ingadozasnak a csaladtagjaid jarkalasa vagy eppen a te mozgasod az oka...

Ugyanis lehet, hogy a telefonba tobb iranybol beerkezo ugyanazon hullamok osszege majdnem kioltjak egymast...

Szoval ez nem a telo hibaja...

Mellesleg pont ebbol a jelensegbol eredoen nem igazan lehet a GSM telokat 2-300km/h sebesseg felett szinte egyaltalan hasznalni...
A reflexio kovetkezteben olyan gyorsan es surun halad at a telo olyan pontokon, ahol nagyon zavaros a vetel, hogy egyszeruen a sok hibas bit nem teszi lehetove a telefonbeszelgetest...

En pl. azt, hogy a terero mikor 60mikor 80% - vagyis ez PONTOSAN mit jelent, sosem ertettem...
Erdemes pl. olyan szoftvert (okostelo) telepiteni, ami dBm -ben adja meg a jelszintet...

A GSM telok pl -105dBm (nemet vodafone -107dBm) jelszint felett tudnak fellepni egy GSM halozatra
-100dBm-nel jobb jelszintnel mar megy a beszelgetes..
Lattam mar 60%os meg 20%os tererot is -90dBm-nel - szoval ez a terero szam nem mindig vilagos...
 #73483  Szerző: szemilan

Nokia 3120 Classic

Amugy meg most éppen bent a házban 80% a térerő és max 60%-ig esik vissza. Én már nem értem ezt a telót.
 #73476  Szerző: csabyke

LuciFerko írta:
LazlowHUN írta:
olvaso1 írta:Ez sajnos 2G még. És eddig nem volt ilyen gond hogy eltűnne.
Egy magyarázat eszembe jutott még. Otthon a legközelebbi T-Mobile torony 4-5 km-re van, és 900-as, valamint 1800-as cellák is vannak rajta. Előfordult, hogy a telefonom átállt az 1800-as cellára, és akkor csak 1-2 csík volt rajta, valamint beszéd közben is apróbb szaggatások fordultak elő, míg a 900-as cellának elfogadható térereje és hangminősége van. A telefon váltogatja a két cellát, és így változik a térerő is.
azt honnan tudom, hogy melyik frekin megy a telefon éppen?

Ha pl. olyan telod van, amire lehet Cella Infos szoftvert tenni, akkor pl. a Vodafone eseteben az utolso Cellaszamok sokat elarulnak...

Ha a cellaszam vege:
- 4: 900 MHz E-DK irany
- 5: 900 MHz DK-DNY irany
- 6: 900 MHz DNY-E irany
-ba sugarzott cella...

Ha a cellak vege 1 2 3 akkro az elvileg 1800 MHz...

Ami biztos, hogy amiota nem Magyarorszgagon lakom, azota van 3G-s telom es azzal meg csak egyszer voltam Magyrorszagon, szoval nem nagyon jottem ra...

Vodafone Kiskörös:
LAC 10119
CID: 4321x es 4322x

Olyan telo, ami csak 900 es 1800 MHz-t es CSAK GSM-et vesz, belep neha 1 2 3 vegzodesu cellaba is
Karacsonykor 3G-s telonal amikro megjelent a 3G, akkor viszont mindig 1 2 3 volt a vege, a LAC viszont ugyanaz vot... Ez annyira nem vilagos...

A cellakod vegzodesek szolgatlatonkent valtoznak...

Pl. a Nemet O2-nel az utolso harom szamjegy az ADO az elso vagy elso ketto pedig az irany...
Itt 3G eseten hasonlo a cellaszam csak mas a LAC

Mivel nemet karival voltam otthon, igy tudtam beroamingolni mind3 haloba

HA jol remlik Telenor es T eseteben is a LAC megvaltozott
Voda eseteben nem (2G 3G)

-------

Vannak a regebbi NOKIA telok, amiben volt a NETMONITOR nevu jatek

Ott meglehet nezni a csatornaszamot

A GSM rendszerek fel vannak osztva csatornakra
CH1 x MHz le es y MHz fel
ez elmegy egeszen 120ig talan, de mar nem emlekszem ra..
Ennek utanna lehet googlizni...
Itt a CH szamok be vannak osztva X szolgaltato kozul..
Ha jol emlekszem, a bizonyos freki a 900as bizonyos az 1800as tartomanybol van kioztva..
Szoval NETMONITOR-os teloval ELVILEG kilehet talalni, hogy milyen frekin ad a telo...

Amugy a 900 MHznek szerintem hamarosan vege, mert masra akarjak hasznalni a frekit

Ami pedig a tererot illeti:
ugyanakkora teljesitmennyel 1800Mhz-en joval kissebb terero produkalhato..
Az 1800MHz-es EM-hullamok csillapodasa sokkal nagyobb...

Bocsi, ha szakszerutlenul fogalmaztam, remelem a lenyeg ertheto volt...
 #73464  Szerző: szemilan

LazlowHUN írta:
Egy magyarázat eszembe jutott még. Otthon a legközelebbi T-Mobile torony 4-5 km-re van, és 900-as, valamint 1800-as cellák is vannak rajta. Előfordult, hogy a telefonom átállt az 1800-as cellára, és akkor csak 1-2 csík volt rajta, valamint beszéd közben is apróbb szaggatások fordultak elő, míg a 900-as cellának elfogadható térereje és hangminősége van. A telefon váltogatja a két cellát, és így változik a térerő is.
Ez igaz, visznt nem indokolt az hogy eeltűnjön a jel. mápedig eltűnik.
 #73463  Szerző: LuciFerko

LazlowHUN írta:
azt honnan tudom, hogy melyik frekin megy a telefon éppen?
 #73462  Szerző: LazlowHUN

#73461  Szerző: LuciFerko

itt Enyingen a házunkba 0-20% a Voda térereje :ninja:
 #73460  Szerző: LazlowHUN

chab7 írta:Nekem is itt Kisvárda mellett lakáson belül szinte csak az ablaknál van voda térerő. Elég érdekes azért. Ha vendég jön és vodás, szintén küzd a térerőért nálunk.
Kisvárdán tudomásom szerint 3db Vodafone torony van: a Várfürdőnél Cell ID: 5073X (2G/3G), a Piac utcán Cell ID: 5232X (2G/3G) és a Tungsram gyárnál Cell ID: 5602X (2G).
 #73459  Szerző: szemilan

Ez sajnos 2G még. És eddig nem volt ilyen gond hogy eltűnne.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 37