RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#97599  Szerző: LuciFerko

Az ilyenek már több 100 ezres nagyságrendű kárt okoztak apám gépeiben. CNC eszterga pl.

Szerk: "magától" megjavult, de elég érdekes dolgok vannak: Az erősítőmben időnként elég furcsa búgás van, akármelyik bemenetre állítom be. Ja és faterom mondta, hogy reggel "pislákolt" a villany, el sem merte indítani a gépeket.
 #97598  Szerző: asimov

Dont panic... (egyelore :) )
Mivel van olyan sav, amelyen jol mukodik a radio, igy a fobb fokozatok rendben lehetnek, es "csak" egy (vagy tobb) rele es/vagy a relevezerlo aramkor szallhatott el. Mielott szetszedned, lesz vagy 8..12 darab rele a keszulekben...
Nehanyan javitanak ilyen kategoriaju radiokat kis hazankban is, es egyaltalan nem remenytelen a dolog!

Szakmambol is tudom, hogy az ilyen rovid aramszunetek rengeteg keszuleket "nyirnak" ki. (Pontosabban nem is az aramkimaradas, hanem az a pillanat, amikor visszater a feszultseg a rendszerbe: kilenges a rengeteg, meg meg nem allt fogyaszto egyideju megindulasa miatt, irdatlan mennyisegu zavar egyideju megjelenese, stb.)
Az ilyen rovidideju aramkimaradasok negativ kovetkezmenyeinek kivedese miatt:
- UPS-rol uzemetetni az erzekeny fogyasztokat
- olcsobb, egyszerubb es talan hatekonyabb is: egy idozitheto, kesletetve behuzo relen keresztul mukodtetni ezeket, vagy akar az egesz lakast. Hiaba jon meg a feszultseg, a rele csak a beallitott ido elmulasa utan engedi tovabb a villanyt a hazra. Ha az idomeres kozben ismet kiesik a feszultseg -akar nagyon gyors egymasutanban, tobbszor is- az idozites mindig ujraindul, es lefeljebb a rele megy tonkre! (Nem eletvedelmi berendezes, ezert kapcsolos/reles, stb. "kerulout" kialakithato!) Javasolt beallitasi ido min. 3 perc! (Az kb .ot eves Zanussi hutogepemben ez mar gyarilag benne van!)
LuciFerko írta:15 és 21 mega közt elkussolt az icom... Azaz mikor váltok 14-ről 15 megára, egész addig (kb 2 sec) szól, amég nem nem jelenik az "A" betű. Most mi van? :S :S :S
http://www.youtube.com/watch?v=MxUuqg88wnY

Tegnap nem voltam itthon, az antennát lehúztam, csak ma este dugtam vissza. Tegnap előtt még teljesen jól működött.
Mondjuk mikor a BBC-t hallgattam, volt kb egy másodperces áramszünet, nem tudom, hogy ez árthattot-e neki.
 #97596  Szerző: LuciFerko

15 és 21 mega közt elkussolt az icom... Azaz mikor váltok 14-ről 15 megára, egész addig (kb 2 sec) szól, amég nem nem jelenik az "A" betű. Most mi van? :S :S :S
http://www.youtube.com/watch?v=MxUuqg88wnY

Tegnap nem voltam itthon, az antennát lehúztam, csak ma este dugtam vissza. Tegnap előtt még teljesen jól működött.
Mondjuk mikor a BBC-t hallgattam, volt kb egy másodperces áramszünet, nem tudom, hogy ez árthattot-e neki.
 #97595  Szerző: LuciFerko

Közben itt egy fogás Észak-Írországból http://youtu.be/8Ot4exR7JnM (jól értem, hogy leveles kívánságműsor ment? azaz valószínűleg annak az ismétlése)
 #97593  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Hat ja... de varjal azzal az uveggel :)
Kozben azert csordogalnak az infok (pld. megszolalnak eddig nema emberek) es az egyik uzenetben konkret javaslat van a tekercs meretaranyaira, mely tapasztalati uton lett meghatarozva:
- a kesz tekercs teljes hossza ne legyen nagyobb, mint az atmero masfelszerese (kissebb lehet)
- RH-ra 6, de inkabb 8 menetet, KH-ra mar legalabb 15 menetet kell feltekerni, az hossz/atmero arany megtartasaval. (ezt nem lesz egyszeru osszehozni...)
- a kesz tekercs hossztengelye mutasson az antenna es az elmeno kabel fele (nalad ez nagyjabol most is igy van)
Ezt mégis hogy kell elképzelni a gyakorlatba? Vettem 10m RG58-at erre a célra.
 #97592  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Apropo tekercs... egy ilyet, kozvetlenul a radio moge is kikepezhetsz a levezeto koaxbol, es ehhez meg csak szet sem kell semmit szedni!
RG11-ből kicsit nehéz lenne :)
 #97589  Szerző: asimov

Apropo tekercs... egy ilyet, kozvetlenul a radio moge is kikepezhetsz a levezeto koaxbol, es ehhez meg csak szet sem kell semmit szedni!
 #97588  Szerző: asimov

Hat ja... de varjal azzal az uveggel :)
Kozben azert csordogalnak az infok (pld. megszolalnak eddig nema emberek) es az egyik uzenetben konkret javaslat van a tekercs meretaranyaira, mely tapasztalati uton lett meghatarozva:
- a kesz tekercs teljes hossza ne legyen nagyobb, mint az atmero masfelszerese (kissebb lehet)
- RH-ra 6, de inkabb 8 menetet, KH-ra mar legalabb 15 menetet kell feltekerni, az hossz/atmero arany megtartasaval. (ezt nem lesz egyszeru osszehozni...)
- a kesz tekercs hossztengelye mutasson az antenna es az elmeno kabel fele (nalad ez nagyjabol most is igy van)

Sokszorosara noveli a tekercs hatekonysagat az, ha megfelelo meretu ferritgyurure tekersz fel par menetet, azonban ehhez olyan ferrit kell, ami 30 MHz-en meg nem telitodik. (RH-ra bevalt tipus: Amidon gyartmanyu "T-225-2". Ez 2...30 MHz kozott mukodik)
Peldaul itt is tudsz -frekvencia szerint- valogatni az Amidon ferritek kozott:
http://www.ges.cz/en/jadra-indukcnosti/ ... n/X76.html
A nagyobb meretu ferrit nagyobb teljesitmenyt bir el, de csak vetelre szolgalo koaxnal ezzel termeszetesen nem kell folgalkozni. (viszont a nagyobb ferritre tobb menet kepezheto ki!)

(En meg nemsokara hozzajutok egy sok helyen hivatkozott, EMC (nagyjabol: elektromagneses zavarasok, interferenciak elleni vedekezes) zajszureses konyvhoz.)
LuciFerko írta:Amúgy akkor készül egy nagyobb menetszámú tekercs, és egy hosszúkás pálinkásüveg lesz az áldozat. :troll: Mert jelenleg kb 10 mhz felett 0 zaj van, de alatta akad bőséggel.
 #97586  Szerző: LuciFerko

Amúgy akkor készül egy nagyobb menetszámú tekercs, és egy hosszúkás pálinkásüveg lesz az áldozat. :troll: Mert jelenleg kb 10 mhz felett 0 zaj van, de alatta akad bőséggel.
 #97579  Szerző: asimov

Thanks! :)
votit írta:http://www.iarums-r1.org/iarums/sound/main.html

Ezen a linken van egy kis "zaj múzeum " például:
Plazma TV-k, számitógépmonitor, modemek, fax,
nyomtató, spéci katonaiadások, horizontmögélátó radar,
irányjelző adók, illegális rádióadók és satöbbi.
Talán hasznát veszi valaki ha "furcsa" adásokat
kiván esetleg azonositani...
:gülü2:
  • 1
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 402