RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#97177  Szerző: LuciFerko

votit írta:
LuciFerko írta: .....................................
Valamint még mindig nem értem, hogy eddig miért nem "sugárzott" így a net?
Valamit, valahol megváltoztattak a hálózat felépitésén ez "eredményezte" a zavarfrekvenciák megjelenését.
Valószinüleg a közelben üzembe lépet egy új router vagy switch, és a tápfeszültséget adó adapter kapcsoló üzemű kinai csoda, ami képes teleszórni zavarjellel a középhullámú sávot.
:gülü2:
Saját tapasztalatom: Amig 2.4GHz-es lavóron kersztül kaptam az internet hozzáférést egy jó másfél kilós tápadapter nyomta az energiát a tetőn lévő lavórba, semmi zavartatást nem vettem észre az UTP-kábel felől. Na amikor a szolgáltató felkinálta az 5GHz-re való átálást és letöltési sebesség gyorsitást akkor jött a meglepetés: a lavór leszerelése és egy kis 5GHz-es dobozzal való helyetesitése majd a netkapcsolat kipróbálása után néhány órával bekapcsoltam a rádiómat és a középhullámon az 540kHz-en kivül érthető szöveget nem hallottam csak zúgást-búgást recsegést...
Szomorúan aludtam át az éjszakát majd másnap reggel egy hirtelen ötlettel a régi lavór adapterét rányomta az új antennám tápfeladó csatlakozójára, s láss csodát: a középhullám csendes újra csendes na és az internet is működik!
:party:
Akkor itt is valami ilyen lesz. :gülü2:
 #97168  Szerző: votit

Na szóval ezt erdményezi a trafós tápegység lecserélése kapcsolóüzeműre!!!
A régi táp ugyan dögnehéz legalább 1,5kiló, de csendes az új ami zavaróadóként működik könyű 30dekás szerkezet amiből a kinai tervezők kispórolták a zavarszűrőt(vagy eszükben sem volt ilyesmit belerakni)
:gülü:
 #97166  Szerző: votit

LuciFerko írta: .....................................
Valamint még mindig nem értem, hogy eddig miért nem "sugárzott" így a net?
Valamit, valahol megváltoztattak a hálózat felépitésén ez "eredményezte" a zavarfrekvenciák megjelenését.
Valószinüleg a közelben üzembe lépet egy új router vagy switch, és a tápfeszültséget adó adapter kapcsoló üzemű kinai csoda, ami képes teleszórni zavarjellel a középhullámú sávot.
:gülü2:
Saját tapasztalatom: Amig 2.4GHz-es lavóron kersztül kaptam az internet hozzáférést egy jó másfél kilós tápadapter nyomta az energiát a tetőn lévő lavórba, semmi zavartatást nem vettem észre az UTP-kábel felől. Na amikor a szolgáltató felkinálta az 5GHz-re való átálást és letöltési sebesség gyorsitást akkor jött a meglepetés: a lavór leszerelése és egy kis 5GHz-es dobozzal való helyetesitése majd a netkapcsolat kipróbálása után néhány órával bekapcsoltam a rádiómat és a középhullámon az 540kHz-en kivül érthető szöveget nem hallottam csak zúgást-búgást recsegést...
Szomorúan aludtam át az éjszakát majd másnap reggel egy hirtelen ötlettel a régi lavór adapterét rányomta az új antennám tápfeladó csatlakozójára, s láss csodát: a középhullám csendes újra csendes na és az internet is működik!
:party:
 #97164  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:S
Arnyekolt kabel hianyaban erdemes egy kicsi atmeroju/jo sok menetes tekercset kikepezni a netkabelbol ott, ahol bejon a hazhoz/hazba kabel.
Na kb 15cm hosszan feltekertem, ez valamennyire segített. Azonban átdugtam a rádió a szoba másik végében lévő konnektorban, és lám... kb 80%-al csökkent a zaj. Szóval itt az elektromos hálózatnak egy része szedi össze csúnyán. Valamint még mindig nem értem, hogy eddig miért nem "sugárzott" így a net?
 #97104  Szerző: asimov

Szerk:

Egyetertek a net-kabel, arnyekoltra kicserelesevel, csak nem biztos az, hogy segiteni fog. (ha valami aktiv eszkoz sugaroz, akkor nem segit a kabelcsere sem :S )
Amugy arnyekolasnal az alapszabaly: a gyengearamu/jelaviteli kabelek arnyekolasat kabelenkent/szakaszonkent (ezt elore meg kell tervezni!) csak az egyik vegen szabad foldelni.
(Mindket vegen, vagy tobb ponton foldelt arnyekolason/arnyekolorendszeren, kiegyenlitoaramok, zajaramok kezdenek folyni az arnyekolason, ami tobb zavart okozhat, mint ha ki sem lenne cserelve az a kabel.)
Arnyekolt kabel hianyaban erdemes egy kicsi atmeroju/jo sok menetes tekercset kikepezni a netkabelbol ott, ahol bejon a hazhoz/hazba kabel. Ugyanezt a kabeltv-vel is erdemes megcsinalni, legalabb egy proba erejeig.
Lattam KH radio ferritjere feltekerve netkabelt jo sok menettel, es allitolag bevalt..

Mas:
Az eredeti, netkabel jelzesi rendszer (ha ugytetszik, elnevezesi gyakorlat) sok even at ez volt:
UTP: arnyekolatlan sodort erparos kabel
FTP: folia aranyekolasu sodort erparos kabel (foil)
STP: szovet arnyekolasu sodort erparos kabel
(Elektromagneses eroterek (motorok, trafok, eromuvek, stb) ellen STP-t, nagyfrekvencias zajok ellen pedig FTP-t szokas hasznalni, mert a magas(abb) frekvencias osszetevok a szovedekarnyekolason, frekvenciafuggo modon athatolnak)

Aztan egyszercsak megszulettek az erparonkent is arnyekolt, sodort erparos kabelek, ezert a tipusjelolesbe bele kellett venni ezt is (osszehasonlitas miatti egysegesites, nemzetkozi kereskedelem, stb), igy aztan az illetekesek (szerintem, nagyon helyesen!) alkottak egy uj kabeljelzesi rendszert.
Az 'ISO/IEC 11801'-en belul van ez definialva (ezt meg sok szemtech boltban sem ismerik, mert a kabelgyartok is csak modjaval allnak at az uj jelolesi rendszerre):
Kód: Egész kijelölése
nev:			 kabel arnyekolas:	erparonkenti arnyekolas:
U/UTP			nincs					nincs
U/FTP			nincs					fólia
F/UTP			fólia					nincs
S/FTP			szövedék				fólia
SF/UTP		  fólia/szövedék		nincs
U = arnyekolatlan
F = folia arnyekolas
S = szovet arnyekolas
TP = csavart erpar
A '/' jel elott a kabel, a '/' jel utan az egyes erparok arnyekolasa van jelolve.

A jelzesi rendszer (a villamos eroatviteli kabelekehez hasonloan) elegge logikusra sikerult, igy a jovoben megjeleno, ujabb tipusu kabelek (pld: SF/FTP :) ) gond nelkul kaphatnak a rendszerbe illeszkedo, de sajat jelzest.

Csongii írta:
votit írta: Bizonyára az a netkábel árnyékolatlan úgynevezet UTP kábel.
Talán segitene ha kilenne cserélve árnyékolt úgynevezet FTP kábelre.
Az a 3 ferrit meg biztosan nem árt, az maradhatna.
Vagy STP (shielded twisted-pair) kábelt keres.
 #97079  Szerző: Csongii

votit írta:
LuciFerko írta:Ja meg most esik le, hogy a villanyóra mögött, a fal ezen a részén van levezetve. De most mi a megoldás? 3 ferrit is alig használ valamit! :hit:
Bizonyára az a netkábel árnyékolatlan úgynevezet UTP kábel.
Vagy STP (shielded twisted-pair) kábelt keres.
 #97068  Szerző: votit

LuciFerko írta:Ja meg most esik le, hogy a villanyóra mögött, a fal ezen a részén van levezetve. De most mi a megoldás? 3 ferrit is alig használ valamit! :hit:
Bizonyára az a netkábel árnyékolatlan úgynevezet UTP kábel.
 #97041  Szerző: LuciFerko

Ja meg most esik le, hogy a villanyóra mögött, a fal ezen a részén van levezetve. De most mi a megoldás? 3 ferrit is alig használ valamit! :hit:
 #96999  Szerző: LuciFerko

Nab_zmeg lehet, hogy az utcáról bejövő netkábel a ludas, és a hálózat is onnan szedi össze. Ugyan is a padláson rátettem kettő, itt a szobába meg egy ferritet a kábelre, és érezhetően csökkent a zaj! De eddig _miért_ nem csinált ilyet?
  • 1
  • 190
  • 191
  • 192
  • 193
  • 194
  • 402