RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#96974  Szerző: votit

rmihaly76 írta: Gyakorlatban sok erv szol a vizszintes dipol hasznalata mellett es csak keves ellene.
Hát sok sikert kivánok a dipólhoz, próbáltam, nékem nem igazán vált be, de lehet hogy valamit nagyon elqurtam rajta.
(Még a 90-es évek elején a padláson volt kifeszitve észak-dél irányban 7+7méter drót, közepére forrasztva a régi TV-hez használt laposkábel, ez jött le hozzám a szobába ahol csatlakozot egy VEF206-os belső feritjére, ha jól emlékszem egy 10 menetes tekercsel, hát az eredmény gyengécske lett, ezt magam részéről a dipólnak a vertikálisan sugárzott adások iránti süketségével magyaráztam.)
Ha LuciFerko barátunknak sikerül beüzemelni a dipólját remélem megosztja velünk is élményeit, én maradok a longwire + loop kombinációnál, (igen ez egy hurokantenna és valóban a hurok sikjából érkező adásokra érzékeny!) az én megitélésem szerint középhullámon ez a legjobb kombináció, de lehet hogy csak én látom ezt igy...
:gülü:

Kép
 #96960  Szerző: asimov

Igy van, eleg siman a befottes uvegen (amugy mindenfele cuccra, ugymint kisvodor, jatek baseballuto, fa tekebabu meg hasonlok lattam mar ilyen tekercset kikepezni, de a befottesuveg uj volt :) ) levo akarhany menet, csak minel kozelebb legyen az antennahoz (a szimetrizalot az antennaba kellene tenni) es lehetoleg hosszara legyen a tekercs.
Csak nagyon halkan irom: neten ugyan talalni "gigasavszelessegu" (pld. 100 kHz-tol 30 MHz-ig...) balunokat, de ezek melle konkret meresi adatok mar nem annyira tarsulnak es ennek -szerintem- a balun, frekvenciankent es/vagy savonkent valtozo (es minden bizonnyal nem elhanyagolhato) csillapitasa lehet az oka.
LuciFerko írta:olcsóért megvenném :D Na majd kiderül milyen lesz, ha az LW-m dipóllá alakul. Akkor szimmetrizálást felejtsem el, direktbe kössem rá a befőttesüvegre?
 #96952  Szerző: LuciFerko

olcsóért megvenném :D Na majd kiderül milyen lesz, ha az LW-m dipóllá alakul. Akkor szimmetrizálást felejtsem el, direktbe kössem rá a befőttesüvegre?
 #96951  Szerző: asimov

Ez tenyleg magneses hurokantenna es durvan 300 USD-t kostal... (raadasul valoszinuleg az antennakabelbe illesztendo "adapter"-ben van a lenyeg, mert e nelkul nem mukodik az antenna.) Kivancsi lennek arra, hogy mi kerul ennyibe...
Ennek az antennanak a gyartoja arul kifejezetten az antennahoz illeszkedo eloerositot is (amit az ugyan tiszta, de gyenge jelszintek miatt ajanl is hasznalni a gyarto), 230 USD koruli aron... :)
LuciFerko írta:Hát egy hurokantennával ez az ember kubai adást vett középhullám alján.
http://www.youtube.com/watch?v=RDJbJbeRQJo

Akkor ez a típus mégsem lehet rossz.
 #96945  Szerző: asimov

Szoval akkor, hogy van ez a "nem igazán jelent rá veszélyt a légköri elektromosság" a magneses hurokantennaval kapcsolatban? A kerdesre valaszolva, a radioba becsatolasrol irtal valamiket, es a "legkori elektromossag veszelytelensege" szamomra ebbol nem derult ki.
Apropo, magneses hurokantenna (csak azert, nehogy elbeszeljunk egymas mellett): ha a hurokban nincsen jo nagy tartomanyban allithato forgokondenzator, akkor az nem magneses hurokantenna, hanem egy hagyomanyos hurok/keretantenna kor alakban kikepezve, es utobbi esetben azert zajmentes a vetel, mert a hurok, a kicsi hatasos felulete miatt, szimplan suket, mint az agyu...
Amugy konnyu leleplezni a "csalokat" vagy a hozza nem ertoket, ugyanis a magneses hurokantenna a hurok sikja iranyaba erzekeny (asszem, ez az egyetlen ilyen iranykaraterisztikaju antenna) mig a hagyomanyos keretantennak a hurok sikjara merolegesen erzekenyek:
Kép
Talan, ha 5 ember epitett Magyarorszagon magneses hurokantennat. Problemas a forgokondi tavvezerlese (nagyon keskeny a rezonancia) es az egesz antennat is forgatni kell. Ott van keresnivaloja valoban a magneseshuroknak, ahol nincsen hely vagy lehetoseg nagy(obb) meretu -tehat nagyon hasznos feluletu- huzalantennat (akar LW-t is) kihuzni.

A dipol -elvileg- olyan polarizacioju adasok vetelere alkalmas, amilyen formacioban elkeszul az a dipolt. Lehet fuggoleges is az a dipol...
Amugy ~30 MHz alatti terjedeses vetelnel gyakorlatilag tokmindegy a vevoantenna polaritasa, ugyanis terjedeskor, minden egyes ionoszferarol visszaverodesnel kb. 90 fokot fordul a radioadas polaritasa. Magyarul: a fuggoleges polaritasu adasbol (kozel) vizszintes polaritasu adas lesz, illetve ertelemszeruen forditva is lezajlik ez.
Ertelemszeruen, pld. a ketszeresen tukrozott jel felveszi az eredeti polaritasat, de mar nem pontosan. (nem pontosan 90 fok a fordulas es egyebkent is torzul a jel)

A tengelyiranyu "suketseg" csak elmeletben igaz, mert gyakorlatban a jelek sohasem vizszintesen (ezt meg urh-n is nehez lenne kivitelezni), hanem valamilyen fuggoleges szogben erik el az antennat (foleg terjedeskor!) igy tengelyiranyban is lesz hasznos felulet (~30%-kal lehet szamolni). Amugy roppant egyszeru biztosra menni: ugyanugy vizszintesen, de tompaszugo "V" alakban kell kifesziteni azt a dipolt. A dipol szarainak egymasra hatasa miatt, boven eleg kb. 20 fokos tores a kozel korsugarzo jelleg eleresehez:
Kép

Gyakorlatban sok erv szol a vizszintes dipol hasznalata mellett es csak keves ellene.
 #96944  Szerző: asimov

Ugy, hogy hurokdipolt csinalsz belole... :)
Miert kell annyira "zart" antenna?
LuciFerko írta:Az a dipól más frekin, másra van :D
Most LW van KH/RH sávra. Most ha ezt dipóllá alakítom, hogy oldható meg, hogy zárt legyen?
 #96907  Szerző: votit

LuciFerko írta:Mágneses antenna csöppet drága. De szerintem a dipól is jó lesz majd szimmetrizálóval :D Az galvanikusan zárt, ugye? Mert az nem lenne rossz villámlás esetén.
A mágneses antenna nem olyan drága ha magadnak csinálod !!!
:)
Ha jól tudom a dipól alapvetően horizontális adások vételére alkalmas, a müsorszóró állomások meg vertikálissan adnak (legalábbis középhullámon) nem lesz ez probléma ?
A dipól süket a tengelyirányból jövő adásokra, evvel is számolni kéne...
:hehe:
Villámlás esetén minden drót veszélyes lehet ami föntről lóg lefele, hiszen az ördög nem alszik !!!
Na de ezt LuciFerko barátunknak nem kell külön kihangsúlyozni ....
:twisted: :twisted: :twisted:
 #96903  Szerző: votit

rmihaly76 írta:Ezt kifejthetned, kicsit bovebben is... (elmelet, miert-ek, hogyan-ok, stb)
votit írta: Hurok vagy mágneses antenna :
...
nem igazán jelent rá veszélyt a légköri elektromosság
...
Nos alapvetően, (szerény tudásom szerint) a mágneses antennánál két út járható :
Vagy magát az antennatekercset használod hangolásra, vagy a (hangolatlan)tekercsből a jelet becsatolod egy másik, hangolt (LC) körbe.
Mindkét esetben további probléma hogy a kapot kiszelektált frekvenciát ha bevezeted a rádiódba ez a rezgőkör jósági tényezőjét (Q) lerontja mivel energiát vonsz ki a rezgőkörből.
Tehát a megoldás (szerintem) ha a rezgőkört előerősitő bemenetére kötöd.
Az előerősitőd legyen FET tranzisztoros, nálam ez vált be, mivel a bipoláris tranzisztorok egyrészt a sokkal kisseb bemeneti ellenálásuk miatt illesztést igényelnek, másrészt sokkal hajlamossabak intermodulációs frekvenciákat előállitani. A FET tranzisztorok közvetlenül kapcsolhatók az LC körre, nem érzékenyek a tápfeszültségváltozásaira, viszont cserébe kifejezetten hajlamossak beoszcilálni az URH tartományban.
További probléma az erősitőből a jelet bejutatni a rádióba: az alap kategóriás rádióknál nincs antenna bemenet itt csak induktivan a készülékre tekert vezetéken keresztül tudod a jelet bevinni, jobb rádióknál van antenna bemenet de az csak egy fülhalgató csatlakozó ami egy a feritantennán lévő tekercsre vezeti a jelet és sajnos NEM kapcsolja ki a feritantennát, amire rájösz ha begerjed a rádiód ha a keretantennához közel viszed....
És persze ilyen cseles csatlakozásoknál szó sem lehet ideális illesztésről, az antennád+előerősitőd nyereségének jórésze elveszik...
:gülü2:
Na enyit regelre és éhgyomorra...
 #96885  Szerző: LuciFerko

Annak az LW balunnak nagyon nem világos a működési elve...
  • 1
  • 191
  • 192
  • 193
  • 194
  • 195
  • 402