RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#96884  Szerző: LuciFerko

Az a dipól más frekin, másra van :D

Most LW van KH/RH sávra. Most ha ezt dipóllá alakítom, hogy oldható meg, hogy zárt legyen?
 #96883  Szerző: asimov

"Galvanikusan zart"-on, gondolom a "zart" antennakat erted. :)
- "nyitott" antennak: gp, tripleg es altalaban a vertikalok valamint az egyenes dipol is
- "zart" (hurokdipol, quad, stb)
Idetartozik meg a "foldfuggetlen" tulajdonsag is. Azok az antennak foldfuggetlenek, amelyeknek az aktiv elemei nincsenek allando galvanikusan kapcsolatban a folddel. Az mas kerdes, hogy a radion/koaxon keresztul megis lesz foldeles, de ez az allapot a koaxkabel kihuzasaval megszunik. (GP-k, tripleg-ek a radiobol koaxkihuzas utan is foldeltek maradnak, ami villamedelmi, es foldhurok szempontbol nagyon nem mindegy)
Foldfuggetlen antenna peldaul a quad, a szigetelten felfogatott hurokdipol, az egyenes dipol valamint a foldfuggetlen modon elkeszitett gp, tripleg is. (Utobbiak nagyon ritkak, mert ezeket foldfuggetlen modon, mechanikailag nagyon nehez megvalositani)

Villamvedelmi szempontbol nagyon jo (lehet) az egyenes dipol is, mert egyreszt (amint kihuztad radiobol az antennacsatlakozot!) teljesen foldfuggetlen lesz, masreszt -ellentetben, akar pld. a magneses hurokkal- szigetelt huzalbol is el lehet kesziteni (a RH-n es alatta mukodest ez nem befoyasolja), es igy nem indul meg villamcsapashoz vezeto a elokisules sem. (A szigeteles nagyjabol biztosan megakadalyozza a toltesaramlast,)

A helyben kialakulo sztatikus feltoltodes egeszen mas teszta... Ez ellen vedekezni kell, de ez eleg egyszeru: egy jo nagy induktivitasu fojtot kell bekotni a koax felso vegenel, az arnyekolas es a meleger koze. Ez a magasa(bb) frekvenciak szempontjabol (lenyegeben) vegtelen nagy ellenallast jelent, mig az egyenaramunak tekintheto sztatikus feltoltodest a kialakulasa pillanataban lenullazza. Gyartanak erre a celre gazkisulo csovet is (> "surge arrester", nehol "lightning protector"-nek is nevezik) kifejezetten radios hasznalatra es -szakszeru szereles mellett- ez a profi megoldas erre a problemara.
Ez is egy ilyen:
Kép
http://www.cuaje-protection.com/Antenna ... F-Type.htm

Nem javasolnek szimetrizalot hasznalni, barmennyire is elonyos lenne a hasznalata, ugyanis neked oriasi savszelesseget (HH/KH/RH) kellene atfogni, es sajnos ilyen szimetrizalo nem letezik. Ha mindenkeppen szimetrizalot akarsz csinalni, akkor az egyik (1:1-es) alapkapcsolas (megfelelo tipusu gyuruferritre kepzendo ki es azonos menetszamok eseten 1:1 az attetel. A menetszamokkal lehet varialni akkor, ha impedancaillesztest is kell eszkozolni) ez:
Kép
Amugy itt egy LW-hez keszult illesztobalun kapcsolasa, rovdhullamra :) : http://www.m0ukd.com/Magnetic_Long_Wire_UnUn/index.php

A koaxbol elkeszult tekercs is elnyomja azokat a kopenyhullamokat, amelyek a szimetrizalas hianyaban alakulnak ki. (Szimetrizalo mellett, az arnyekolason kozlekedni kivano -es a vetelminoseget leronto- zajaramok elfojtasa miatt a koaxtekercs ugyanugy szukseges marad... :) )

Most akkor milyen antenna van ott? (Csak mert az egyenes dipol es az LW "nyitott" antenna... :) )
LuciFerko írta:Mágneses antenna csöppet drága. De szerintem a dipól is jó lesz majd szimmetrizálóval :D Az galvanikusan zárt, ugye? Mert az nem lenne rossz villámlás esetén.
 #96881  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Ezt kifejthetned, kicsit bovebben is... (elmelet, miert-ek, hogyan-ok, stb)
votit írta: Hurok vagy mágneses antenna :
...
nem igazán jelent rá veszélyt a légköri elektromosság
...
Nekem tapasztalat, hogy a "nyílt" dipól érzékeny a villámlásra, több tranyóm is elvillant már úgy. De amióta galvanikusan zárt antennám van, kibírt egy 200 méter távoli villámcsapást is.
 #96880  Szerző: asimov

Ezt kifejthetned, kicsit bovebben is... (elmelet, miert-ek, hogyan-ok, stb)
votit írta: Hurok vagy mágneses antenna :
...
nem igazán jelent rá veszélyt a légköri elektromosság
...
 #96844  Szerző: LuciFerko

Mágneses antenna csöppet drága. De szerintem a dipól is jó lesz majd szimmetrizálóval :D Az galvanikusan zárt, ugye? Mert az nem lenne rossz villámlás esetén.
 #96837  Szerző: votit

rmihaly76 írta:
dipol:
Szimetrikus antenna.
Vedettebb a zajokkal szemben,
........................................

LW:
Aszimetrikus antenna.
Erzekeny a zavarokra.
............................
;)
Hurok vagy mágneses antenna :
Kis helyen is elfér,
jól szelektál az azonos frekvencián de különböző irányokból érkező adások közt,
nem igazán jelent rá veszélyt a légköri elektromosság(nyugodtan átfordulhatsz a másik oldaladra ha éjjel dörögi kezd az ég és az antennát nem kapcsoltad le a rádiódról - ez ilyenkor nyáron különössen lényeges!!!)
Saját tapasztalataim szerint legjobb a longwire + hurok antennát kombinálni : nappal mikor kevés állomás jön a zajszint felet és 1 frekvencián legfeljebb csak 1 adó található a longwire a győztes, napnyugta után amikor a távoli adók is nagy térerővel jönnek és egy frekvencián 2-3 adó is tolakodik, a hurok antenna a nyerő megoldás !
Na és persze a longwire és a hurok antenna is nagyon meghálálja ha kap egy hangolt előerősitőt !!!
:P
 #96823  Szerző: LuciFerko

Szerzek majd szimmetrizálót, nem szeretnék félmegoldásokat :)
Más:
Csomó ukrán adás jelent meg középhullámon! 549, 837, 972, 1242, 1377 khz. Ezeken a frekiken eddig tuti nem volt ilyen!
 #96810  Szerző: asimov

Ha nincsen tetok feletti, +2 magassagmetered, akkor nincsen.. Ezzel nem vagy egyedul, ne felj! ;)

dipol:
Szimetrikus antenna.
Vedettebb a zajokkal szemben, de -szimetrizalas hianyaban- gondoskodni kell a koax arnyekolasalan kialakulo szimetrikus aramok lezarasarol. (Ezt a befottesuvegre tekert koaxtekercsed nagyjabol meg is teszi)
A talpponti impedancia a rezonaciafrekvencian (+/- valamennyi kHz) alacsony, ezert a koaxkabel impedanciaillesztes nelkul is rakotheto. Ez azonban csak egy szuk frekvenciatartomanyban igaz... Ettol eltero frekvenciakon a talpponti impedancia szelsosegesen is alakulhat. Letezik szeles(ebb) savu valtozat is, ennek a neve "varsa antenna" (asszem). Errol az antennarol neten nem talaltam rajzot vagy fotot (pedig Magyarorszagon is van ilyen antenna uzemben) igy kezzel rajzoltam meg.. ;)
Kép

LW:
Aszimetrikus antenna.
Erzekeny a zavarokra. Valamikor a SWL (megfigyelo) amatorok elso szamu antennaja volt, mivel kozvetlenul erkezett az radiohoz es ezert (egy jo tunerrel) igen jo hatasfokkal lehetett illeszteni az antenna talpponti impedanciajat, radio antennabemenetenek az impedanciajahoz. Ezek a boldog bekeidok elmultak, a zavarforrasok szaporodasaval. :(
A talpponti impedanciaja igen szeles tartomanyban valtozik, az uzemi frekvencatol fuggoen, igy szokszor igen nagy veszteseget okoz a koaxon keresztuli hasznalata, ezert ajanlott valamilyen tuneren keresztul hasznalni. (Ez amugy szinte minden, szelessavu SWL antennara igaz) Termeszetesen a tuner idealis helye az antenna es a koax kozott lenne... de a koaxba iktatott is sokat javit az atvitelen.
LuciFerko írta:sajnos a "távolabbi" szára párhuzamosan megy az utcával, de nem vettem észre olyan durva zavart. Valamint a dipól és a LW között mi a különbség? Sajnos a 2méter + nincs meg, azt nem tudom kivitelezni :(
 #96808  Szerző: asimov

Eleg brutal megoldas... oszinten megmondom, ilyet meg nem lattam. :)
votit írta:Na mégegyszer a kép :
Kép
 #96800  Szerző: LuciFerko

sajnos a "távolabbi" szára párhuzamosan megy az utcával, de nem vettem észre olyan durva zavart. Valamint a dipól és a LW között mi a különbség? Sajnos a 2méter + nincs meg, azt nem tudom kivitelezni :(
  • 1
  • 192
  • 193
  • 194
  • 195
  • 196
  • 402