RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#96722  Szerző: votit

Üdvözlet rmihaly76-nak!

Továbra is fentartom véleményem miszerint a szűrőt a kondenzátoros felével a rádió felé, a toroiddal a hálózat fele kell bekötni.
Csináltam két képet remélem megjelennek :

[img][img]http://s19.postimage.org/agn0bcfzj/image.jpg[/img][/img]

[img][img]http://s19.postimage.org/6kngkkz5b/image.jpg[/img][/img]

Igy talán érthetőbb a szűrő működése, az 50Hz-es hálózati áram számára a toroid alig jelent ellenállást, a kondenzátoron jelentéktelen áram folyik a föld felé, viszont a 0,5MHz-es zavarjel számára a toroid induktivitása nagy ellenállás, és az átjutó kevés áramot a kondenzátor kis ellenállása gyakorlatilag rövidzárlatként levezeti a földbe.
Ezt a hatást tovább fokozza az hogy a toroid tekercselése úgy van megoldva hogy a bejövő vezetéken egymással ellenfázisú hálózatiáramnak kisseb, a zavarójelnek ami azonos fázissal érkezik a nulla és a fázisvezetéken nagyobb induktivitást jelentsen.
Abban viszont igazad van hogy a földelés ne legyen a rádió saját földelése, valóban külön földelés kéne neki, de ne a hálózati védőföld, hisz ez a falakban lévő kábelek ereinek kapacitásán keresztül képes elrontani azt a hatást amit a szűrő javit a zavarjeleken !!!
:gülü:
Szóval mégegy földelést kéne Luciferkó barátunknak leütni a földbe lehetőleg a rádió földelésétől minél messzebre !
:gülü:
 #96715  Szerző: asimov

"votit", udv itt! :)

A halozati zavarszurok szaraz elmelete:
Alapesetben a zavar iranyaba kell lennie a kondenzatoroknak, mert igy a ferritre mar el sem jut a zavar. (alulatareszto szuro)
Elhelyezes: minel kozelebb a zavar forrasahoz azert, hogy a leheto legrovidebb legyen az az ut, amit a zavar a fazison es a nullan megtesz.
Azonban foldelesnek lennie kell (attol, hogy van zold/sarga vezetek a falban, meg -sajnos- nem biztos az, hogy foldeles is van a tulso vegen..) ugyanis a foldeles nelkul bekotott ilyen szurobol "kis szerencsevel" zajsugarzo antenna lesz. (Ez az zaj jellegetol fugg) es jo tisztaban lenni azzal is, hogy kozvetlenul nem foldelt, es/vagy vedovezeto nelkuli halozatra/aramkorre tilos rakotni ilyen szurot! (Kozel 110 V-nyi kapacitiv feszultseg jelenik meg a foldeles kivezetesen!)

Tehat: ha a zavar a villamos halozaton keresztul jon (be) es van halozati foldeles is (lehet hogy nincsen, hiaba van a foldelovezetek a falban) akkor termeszetesen a halozat fele kell lenni a kondenzatoroknak/foldelo kivezetesnek.
Lehet, hogy tobbet is el kellene helyezni.. egyet a villanyorahoz minel kozelebb, egyet a lakas foelosztojaba, egyet valahova a radios szobaba bejovo aramkorre. A rakotott foldeles termeszetesen a halozat sajat foldelese legyen es (ha van ilyen, marpedig Luciferkonal van :) ) veletlenul se a radio sajat, kulon foldelese! (zajfeszultseg jelenik meg a foldelesen)
Forditott bekotesnel nem megy tonkre semmi, de csokken a szures hatasfoka.

Az elozetes, ellenorzott korulmenyek kozott vegrehajtott terhelesiprobat en is javasolnam, mar csak azert is, mert a szuro teljesitmenyatereszto kepessege korlatozott!
votit írta:Ja és ami a szűrő bekötési irányát illeti nem mindegy hogy honnan hová tartó zavart kell néki szűrni !
Bővebben :Ha ezt a szűrőt rádió adónál alkalmazták akkor a helyes bekötési irány a készülékfelől a toroid, a hálózat felé a zavarszűrő kondi a földelés kivezetésével.
Viszont a rádió vevőnél forditva a hálózat felé a toroid, és a készülék felé a kondenzátor és a földelés, mivel a hálózatból jövő nagyfrekvenciás zavarnak a toroid nagy ellenállást jelent, és utána a kondi a maradék zavart levezeti a földbe.
Legalább is szerintem...
:roll:
 #96700  Szerző: votit

Ja és ami a szűrő bekötési irányát illeti nem mindegy hogy honnan hová tartó zavart kell néki szűrni !
Bővebben :Ha ezt a szűrőt rádió adónál alkalmazták akkor a helyes bekötési irány a készülékfelől a toroid, a hálózat felé a zavarszűrő kondi a földelés kivezetésével.
Viszont a rádió vevőnél forditva a hálózat felé a toroid, és a készülék felé a kondenzátor és a földelés, mivel a hálózatból jövő nagyfrekvenciás zavarnak a toroid nagy ellenállást jelent, és utána a kondi a maradék zavart levezeti a földbe.
Legalább is szerintem...
:roll:
 #96699  Szerző: votit

LuciFerko írta:Akkor mérjem be zsebrádióval, és gyújtsam rá a házat? :punch:
nekem meg épp fordítva mondták a bekötését a cuccnak, de utána olvasok még.
:D
Ejnye, hogyha bemérnél és felgyújtanál minden házat ahonnan zavaró rádiófrekis sercegés terjed, Néró az ő Rómájával mehetne a fenébe...

Azt a szűrő szerkentyűt meg akárhonnan is szerezted ajánlatos lenne kipróbálnod, egy 60W-os izzót megtáplálni rajta keresztül próba képen legalább 10 percen át, figyelni nem é melegszik, estleg a zöld vezetéken lemérni az átmenő áramot. Próba cseresznye, mégiscsak jobb ha akkor gyullad meg vagy robban szerte amikor számitasz ilyen mutatványra...
:gülü2:
 #96698  Szerző: csokie

a lényeg hogy ne lopótök legyen belőle :D :D :D
 #96697  Szerző: LuciFerko

Akkor mérjem be zsebrádióval, és gyújtsam rá a házat? :punch:
nekem meg épp fordítva mondták a bekötését a cuccnak, de utána olvasok még.
 #96696  Szerző: votit

LuciFerko írta:Nem, régebbi. És ez a zavar csak kb 2-3 hete van jelen. Amúgy szereztem egy ilyet, ami állittólag megoldás:
Kép

Ezt hova és hogy kell beszerelni? :D Nyilván a tápkábelbe kell beiktatni, de mindegy hova, vagy a készülék házába kell?
Hát ha klaszikus forgómorgó villanyórád van akkor a zavar valahonnan a hálózat felől érkezik, valószinüleg az utcában valaki vásárolt egy új plazmatévét, indukciósmelegitőt, energiatakarékos égőkkel szerelte fel alakását vagy valahol a közelben lévő számitógépben haldokolni kezdet a tápegység, vagy...
:x
Az a valami a fotón egy toroid szűrő és egy zavarszűrő kondenzátor kombinációjának tünik a rajta lévő rajzocska szerint, én a két drótos felét kötném a konektor felé, a háromdrótos feléből a zöld (vagy zöldsárga?) vezetéket kötném a földbe lekalapált földelésemre, a maradék két vezetéken menne az energia a rádióm felé. Nem tenném a rádió házába, sem közvetlenül melléje hisz igy a zavarjelek a rádióba kapacitivan még betudnának jutni, úgy kb. 2-3 méterrel a készülék mellé lenne ajánlatos telepiteni a szerkentyűt.
 #96695  Szerző: LuciFerko

Nem, régebbi. És ez a zavar csak kb 2-3 hete van jelen. Amúgy szereztem egy ilyet, ami állittólag megoldás:
Kép

Ezt hova és hogy kell beszerelni? :D Nyilván a tápkábelbe kell beiktatni, de mindegy hova, vagy a készülék házába kell?
 #96694  Szerző: votit

LuciFerko írta:Sajnos már nem is a hálózati zavarok a legnagyobbak, hanem a már korábban mutatott konstans fehérzaj ~450 és 950 khz között. Egyszerűen képtelen vagyon behatárolni, de kb a villanyóra környéke a forrás. Ezen az sem segít, ha lekapcsolok mindent a lakásban, ha az elemről működő sangeanra kötöm az antennát, ott is jelen van, igaz picit gyengébben. Komolyan már nem tudom mit csináljak. :hit:
Az a bizonyos villanyóra nem valami digitális csoda ?
Valami ilyesmi ketyeg a dobozban :
http://www.mmg.hu/index.php?id=502
http://aramlopas.webatu.com/digitalisvillanyora.html
Mert akkor képes belezavarni a középhullámú sávba, sőt a rövidhullámúba is!
  • 1
  • 194
  • 195
  • 196
  • 197
  • 198
  • 402