RADIOSITE Fórum

• Troposzférikus terjedések

#95462  Szerző: LuciFerko

Pasa írta:Nekem is a 90-es évek végéig jöttek a szerb adók, volt, ami állandóan (pl. Szabadka, 92,5 MHz, 170 km). A dátum a lényeg! Ugyanis 1999 tavaszán az összes adót lebombázták az amcsik. Szerintem az újjáépítés után ezek az adók vagy irányítottan az ország belseje felé adnak, vagy kisebb a teljesítményük (az elsőre tippelek). Ugyanezt tapasztalom a tévéadóknál is. :mellow:
A 92.5 jött 1998ban a kertban zsebrádióval... Azóta csak néha-néha.
 #95457  Szerző: Glenn

Nekem is a 90-es évek végéig jöttek a szerb adók, volt, ami állandóan (pl. Szabadka, 92,5 MHz, 170 km). A dátum a lényeg! Ugyanis 1999 tavaszán az összes adót lebombázták az amcsik. Szerintem az újjáépítés után ezek az adók vagy irányítottan az ország belseje felé adnak, vagy kisebb a teljesítményük (az elsőre tippelek). Ugyanezt tapasztalom a tévéadóknál is. :mellow:
 #95446  Szerző: asimov

Oke, nem hegy, hanem domb(ok) vannak utban, de ahhoz kepest, hogy csak "dombocskak", most hallottam eloszor ezt a szabadkai adot (nagyon csodalkoztam is azon, hogy eddig hol volt, mert messze tenyleg nincsen) pedig korsugarzoval ad, es nem is kicsi kimenovel. Ehhez kepest, peldaul a durvan 30 km-rel messzebbrol, viszont majd 10x magasabbrol (~1000 meter) sugarzott Antenna Zagreb (89.7) adasa tobbnyire stabilan jon, csak ritkan viszi el a terjedes es ez az URH tartomanyban igy is van rendjen.
Ezek a "dombocskak" osszesegeben is piszokul takarhatnak, mert Szerbiabol osszesen 3 vetelem van (pedig ott is vannak, tobb 10 kW-os adok) es mind beterjedeses vetel, mig a Szerbiahoz kepest atlagban joval magasabban fekvo Horvathorszagbol eddig 23 adast fogtam el. Ausztriabol is 17 vetel van, hiaba van a Balaton eszaki partjan ott a Bakony, ami takarna Ausztria fele... A sogorok adoi (foleg a nagy teljesitmenyuek) joreszt meg magasabban vannak.

(Valamikor, amikor meg volt kivel, URH versenyek inkabb kitelepultunk valami magaslatra, mert ez sokkal tobbet ert, mint a kimeno teljesitmeny, akar tobbszorosere novelese.)
--------
Jo peldat sikerult felhoznom, mert most pont ugy alakul a terjedes, hogy az Antenna Zagreb neha eltunik, viszont egy masik ado ugrik be a frekire idonkent. :D (Persze figyelem, hatha meglesz)
 #95394  Szerző: Glenn

Jó nagy hegy? Szabadka 150 km-es körzetében síkság van, az a néhány pár száz méter magas dombocska is déli és nyugati irányban található (Fruška Gora, Mecsek). Feléd semmi sem takarja.
 #95380  Szerző: asimov

Uj ado lett elfogva: 101.1 > Radio Beograd 2/3 (SRB, Subotica/Crveno Selo (Voj), 151 km, H pol.)
Se messze nincs, se nem kicsi kimenoju ado... Viszont, ha azt veszem, hogy V pol. az antennam es az fmscan.org "magassagi" terkepe szerint egy jo nagy hegy tuloldalan van az ado, akkor ez nem is annyira gyenge vetel.
Kép
 #95223  Szerző: djlacee

Nekem egyszer a 94.5 -re a szlovák ZET terjedt be, egyébként mindig a Rábaköz jön
 #95222  Szerző: asimov

Nehany masodpercre kokemenyen kinyomta valami popzenei ado a fehervari R1-et. Mire odajutottam volna, megszunt a beterjedes...
 #95220  Szerző: asimov

Az egyik "jelzofrekimen" (87.6) az amugy gyengen jovo NeoFM erosen fading-el a zajos/gyenge, es tiszta sztereovetel kozott, es ezzel parhuzamosan az itt levo masik ketto masik ado (MMR es Durdevac es ezert figyelofreki ez) kozul az egyik a NeoFM gyenge periodusaiban beerosodik.
 #94411  Szerző: joe

BMáté írta: Szerk.: 88,2-őn már nem először fogtam egy talán hip-hop-ot játszó adót (nem vagyok biztos benne, mert rossz volt a minőség és már nem is emlékszem pontosan). Tehát szerintetek mi lehetett az?
Rádió 1... :shoot:
  • 1
  • 205
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 331