joe írta: ↑2019.07.18. 19:40
Kovi02 írta: ↑2019.07.18. 19:03
Néha az ilyen magasan lévő,nagy teljesítményű adók a közelebbi alacsonyabban lévőknél is sokkal jobban szólnak
Itt még Bukarestet nem vettem, túl közel vagyunk a hegyekhez, de a távolabbi bolgár Botev csúcs adója rendszeres vendég nálam a 92,2-n, anno a 100,9 is jött, de most már a helyi 100,9 Dankó miatt ez nem vehető...
https://en.wikipedia.org/wiki/Botev_Peak
A bolgár vétel szerintem innen esélyesebb is lenne,de még Belogradcik is csak egyszer jött össze,évekkel ezelőtt.
V polárban megy az összes bolgár adó,vagy van H poláros is? Az antenna tulajdonságait tekintve(RDS-es vétel román és lengyel adókról 400+km távolságból,csehek 600km távolról stb..) lazán összejöhetne bolgár adó,csak ha V-be fordítom,akkor a legalább 50kW-s nagyadó szétülteti a sávot,az 5 elemes antenna kb. keletnek fordítva SDR-rel már alig használható,az erősítés 20,7dB-íg vihető,míg a 15 elemessel északkeleti irányban 40dB-ig is kikeverésmentes. Délkeleti irányban egy az 5 elemesnél erősebb antennával szerintem semmi esély a DX-re.
Jelenleg is elég jó terjedés van,a helyi adóknak nyoma sincs pár frekin, 103,9 104,4 105,2 96,2 97,0 eltűnt a bosnyák/horvát nagyadóktól.