RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#109329  Szerző: joe

rmihaly76 írta:A két adó nyilván eltérő irányokból jön és ezesetben (is) piszok jól működik az az antenna!
(Remélhetőleg én a nyár folyamán csatlakozom a "írányítottak" klánjához. :) )
110° az irány eltérés, Bécs és Komádi között :)
 #109327  Szerző: asimov

A két adó nyilván eltérő irányokból jön és ezesetben (is) piszok jól működik az az antenna!
(Remélhetőleg én a nyár folyamán csatlakozom a "írányítottak" klánjához. :) )
-----------
Úgyfest, hogy az AR-303X forgató sokkal komolyabb antennaszerkezetekkel is elbír, mint amire a kissé félresikerült előd (AR-302) alapján gondolna az ember, mert Lengyelországban és Németországban is forgatják vele gond nélkűl a kb. 5 méter boom hosszúságú Körner 19.3 antennát!
(Milyen összefüggések vannak... azelőtt csak néhány "Körner 19.3" dolgozott a öreg kontinensen, azonban a nagyon jó ár/érték arányú AR-303X forgató megjelenése óta egyértelműen terjed eme kivaló RF mutatókkal bíró, ámde igen terjedelmes méretű antenna használata Európában és "röpködnek" is a 1000...1300 km-es tropo megfigyelések. Bele kell húznunk nekünk is, itt Hunniában! :D )
joe írta:Alig egy órája készült: "89,9 MHz Radio Wien" ez csak 400 km, de tőlem 40km-re Komádiban a Kossuth adó is ezen a frekvencián üzemel...Joe
 #109325  Szerző: joe

Alig egy órája készült: "89,9 MHz Radio Wien" ez csak 400 km, de tőlem 40km-re Komádiban a Kossuth adó is ezen a frekvencián üzemel...Joe
 #109324  Szerző: joe

rmihaly76 írta:Most akadtam erre a fmdx-es weboldalra:
A lengyel "kolléga" PC-s vezérléshez átalakított XDR-F1HD-vel, víszintes polaritáson "Körner 19.3" antennával, függőleges polaritáson 2 db. K6STI féle "5 el. SWY" antennacsoporttal dolgozik és a weboldala is nagyon szimpatikus:
"FM-DX in central Poland"
Az antenna csak jelent valamit...19 elemes Yagi... :yes: Joe
 #109323  Szerző: asimov

Most akadtam erre a fmdx-es weboldalra:
A lengyel "kolléga" PC-s vezérléshez átalakított XDR-F1HD-vel, víszintes polaritáson "Körner 19.3" antennával, függőleges polaritáson 2 db. K6STI féle 5 el. "SWY" antennacsoporttal dolgozik és a weboldala is nagyon szimpatikus:
"FM-DX in central Poland"
 #109143  Szerző: Zoli58

Kipróbáltam egy rég használaton kívüli vertikális dipólt.
Hát jóval gyengébb az eddig használt lepkénél, különösen a sáv elején kb. 90MHz-ig.
Viszont két győri adónál a másikhoz antennához képest RDS-t produkál.
A Rádio1 jön a másik antennával is, de RDS nélkül, a függőlegessel első pöccintésre beugrik az RDS
Kép

Az Ozone FM a másik antennával egyáltalán nem jön, mert a szlovák DEVIN (RDS) 103.1-en teljesen kinyomja.
Kép
Amúgy a sáv felső felében jó muzsikál, jönnek az osztrákok is, de a soproni adok viszont nagyon gyengén jönnek. Hiába nálunk mindig nagyon spóroltak a wattokkal, vagy kényesen ügyeltek a "nemzetközi szabályok" betartásával.
 #109141  Szerző: asimov

Ugytunik, imaim (es szerintem meg nagyon sok, also/kozepkategorias antennaforgatora vagyo embere) meghallgatasra talaltak es tulajdonkeppen mar joideje... :)

Az MFJ tudomasul vehette az AR-302 tipusu (Conrad is ezt arulja) antennaforgatojuk forgatomechnikajat erinto rengeteg negativ kritikat (beall, elfelejti a poziciot, konnyen tornek a fogaskerekek, "atugrik", stb) es lealltak a gyartasaval. Azonban meg tavalyelott(?) lett uj verzio, AR-303(X) neven. (Az "X" a 230V-os megtaplalasu valtozat jelzese.)

Az AR-303(X) elektronikajaban gyakorlatilag megegyezik az AR-302-vel, azonban az AR-302-hoz kepest valamivel erosebb forgatomotort es masszivabb forgatomechnikat kapott. (Gyakorlatilag ez a kulonbseg a ket tipus kozott.) Kinezetre is van elteres: az AR-303 forgatoegysege nagyobb es kisse "szogletesebb" az AR-302-etol. Az AR-303(X) persze dragabb is az AR302-tol, de nem veszelyes a dolog.

Ami fellelesi helyet talaltam, ott (atszamolva) szuk 30E Ft-ert (+posta) szerezheto be. Egy europan beluli (tehat vam es plusz AFA-tol mentes) beluli beszerzesi lehetoseg:
http://www.radioworld.co.uk/catalog/ar- ... -7975.html
Perpillanat "piszkalom" a Conrad-ot azert, hogy felveszik-e a kinalatukba az AR-303X-et... :) Piaci rest betolto termek -foleg Europaban- ezert bizonyosan lenne ra kereslet.

Az elso kiadasokba "becsuszott" nehany hibas darab, de az MFJ a hibakat javitotta. Milyenek az emberek... egy lengyel radios belfuthatott egy ilyen hibas darabba, mert yutub-ra toltoget fel az AR-303 tokeletlenseget demonstralo videokat...
Asztriaban 3 elemes CB savu antennat (tehat az ajanlottnal sokkal nagyobb meretu antennat) is forgatnak a "hibajavitott" AR-303-mal, gond nelkul.
 #109140  Szerző: joe

rmihaly76 írta:Ezesetben ajanlom figyelmedbe ezt a programot: http://hamsoft.ca/pages/dsp-filter.php
Nem kifejezetten zajszuro program, de csodakra kepes. Ha kiprobalod, akkor erdekel a velemenyed!
Ismerem a programot, FM műsorszóró adókhoz nem találtam benne megfelelő beállítást, ami tetszett volna (lassú FFT -> korlátozott frekvencia átvitel). SSB üzemmód vételekor jónak bizonyult a szűrő, viszont adó/vevőhöz nem igazán használható a késleltetése miatt...Joe
 #109132  Szerző: Zoli58

Aránylag jó reggeli terjedés mellett sok cseh, horvát és szlovén adó jelentkezett.Ezen kívül jöttek a ritkán fogható osztrák adók is.
  • 1
  • 215
  • 216
  • 217
  • 218
  • 219
  • 541