RADIOSITE Fórum

• Informatika

#90969  Szerző: comet

Ki melyik böngészőt használja, melyikre esküszik? Nekem elég sok gondom van az operával. Melyikre cseréljem?
 #90952  Szerző: asimov

Az a modder, aki multkoraban azt a "katonai" szamitogephazat elkotta meg, ismet almodott egy vaganyat:
http://prohardver.hu/hir/ujabb_allig_fe ... c_haz.html
Nem gyenge... :)
 #90938  Szerző: asimov

Nalunk (230/400 V-on) kizarolag vedoerintkezos (ugymond, "foldeleses") aljzat szerelheto fel, mar nagyon-nagyon regota...
Uj epitesnel, komolyabb atalakitasnal -lakasokban es kozepuletekben- aramkori vedovezeto kialakitasa/potlasa kotelezo es (230/400 V-on) sehol, semmilyen indokkal nem szerelheto fel vedoerintkezo nelkuli aljzat sem. Vagy... ha a villanyszerelo ezt teszi (mert megteheti), akkor felel az ajanlottol eltero muszaki megoldasert.. (Az EU csatlakozas ota mar nem szabvanyokrol, hanem "ajanlasokrol" beszelunk.)
Ezt az ajanlast idonkent hanyagoljak az importorok/butorgyartok es emiatt nagyritkan meg fellelheto olyan furdoszobai szekreny, amelyben univerzalis, tehat vedoerintkezos dugot is fogadni kepes, de vedoerintkezo nelkuli aljzat talalhato. Attol meg semmilyen szabvanynak nem fog megfelelni, ha odairjak, hogy csak kettos szigetelesu berendezes mukodtheto az aljzatbol... Az egy fokkal jobb megoldas, ha ez a szekrenybeli aljzat eleve csak "kettos szigetelesu" berendezesek dugoit kepes fogadni. (Ezek a lapos villasdugok. Jellemzoen TV-n, HIFI-n, hajszariton, porszivon, konyhai kisgepeken van ilyen)
Torpefeszultsegu rendszereken -50 V alatt- hasznalatosak a vedovezeto nelkuli aljzatok es villamos szerelvenyek, mert az 50 V-nal kissebb feszultsegertek miatt nem tud kialakulni veszelyes merteku erintesi feszultseg, igy kulon vedovezetore sincsen minden esetben szukseg.

Az, hogy nagyon regi epitesu hazakban egyaltalan meg vannak (230V-on) vedoerintkezo nelkuli halozatok/aljzatok uzemben, sajnalatos teny. A torpefeszultsegu uzem mellett, ezek (tehat a mar meglevo aljzatok) potlasa miatt vannak forgalomban vedoerintkezo nelkuli aljzatok, es ez utobbi tenynek ket oka is van: egyreszt tovabbra is hasznalhatok maradnak a nagyon regi, kerek/vedoerintkezo nelkuli villasdugoval szerelt villamos cuccok (Made in CCCP... :) ) masreszt a csere utan is lathato marad, a vezetekes erintesvedelem hianya, igy a felhasznalonak talan gyanus lesz az, hogy abba az aljzatba a vedoerintkezos dugot/berendezest nem kellene bedugni, mert "valami hianyzik" az aljzatbol.
Ebbol az egeszbol akkor lehet baj, amikor az ebbe az aljzatba megiscsak bedugott es amugy vedovezetot igenylo villamos gepezet (mosogep, huto, mikro, stb) testzarlatos lesz.
Rendes villamos rendszernel ekkor azonnal leold az "automata", de aljzati vedovezeto/vedoerintkezo hianyaban ez a biztonsagi leoldas nem fog bekovetkezni. Magyarul: lesz egy gep, amelynek a femtestjen ott lesz a -kozel- 230 V, es ezert aramutest okozhat.. (Nem a vedoerintkezon/vedovezeton, hanem a gepet megerinto emberen(!) keresztul alakul ki a zarlati aramut. Lerajzolhatom ezt, ha valaki igenyli.)

Aki esetleg vedoerintkezo nelkuli aljzatbol (vagy a haz villamos rendszerebol hianyzik a vedovezeto) uzemeltet, vedoerintkezos dugoju villamos gepet, az legyen olyan jo, es tegyen maganak (es a csaladjanak) egy szivesseget:
- "A" verzio: tetesse rendbe a villamos rendszert...
- "B" verzio: epittessen be egy erintesvedelmi FI relet a haz/lakas villamos rendszerebe
- "C" verzio/potmegoldas: ruhazzon be egy hordhozhato FI relebe (3..4E HUF ), es ezen keresztul uzemeltesse a vedovezetot igenylo villamos gepet, gepeket. Ekkor a hordozhato FI rele megy a fali aljzatba, es a villamos gep meg a FI relebe. A FI relet be kell kapcsolni a RESET gombbal, aztan mindjart egy TEST gombra nyomassal lehet ellenorizni a mukodokepesseget is. A hordozhato FI relenek annyi hatranya van, hogy aramszunet utan ujra be kell kapcsolni a FI relet.

Kis segitseg: ha az adott villamos gepezet villasdugoja kb. igy nez ki, akkor az vedovezetot igenylo tipusu az a villamos gep (a kozepen levo femcsik lenyeg!):
Kép

A mobil FI rele kb. igy nez ki (OBI-ban is kaphato hordozhato FI rele, altalaban:
Kép
Ezt a "cuccot" -otthon/hobbira- aztan amugy lehet batran hasznalni mindenfele: funyiro, szivattyu, betonkevero, kertigrill, stb. ele is be lehet tenni es egy vacak eldorzsolodott vezetek, vagy beazas miatt, nagysagrenddel kissebb valoszinuseggel fognak romlani a villamos baleseti statisztikak.
 #90929  Szerző: djlacee

Kép
 #90923  Szerző: mimi

Több netes forrás szerint ugyanaz a két szabvány van, mint nálunk, földelt és földeletlen; földeletlennel hébe-hóba nálunk is lehet találkozni... lehet, hogy ott több van :)
 #90909  Szerző: djlacee

Az orosz szabvány fali aljzaton nincs földelés :)
 #90908  Szerző: asimov

Az egy dolog, hogy Te otthon mi csinalsz.. de a "megoldasod' ajanlottad egy olyan forumon, ahol jelenlevok nagy tobbsege -majdnem biztosan- teljesen laikus a kerdesben, ezert halovany fogalmuk sincsen arrol, hogy miert vannak ott azok a vekony femcsikok a villasdugon.

Ha RCA csatlakozos az a gyari atjaszto kabel, akkor azt -elvileg- be lehet annyira dugni, hogy a kozepso erintkezo mar erintkezik, de az arnyekolas meg nem. Olcsobb atjatszo kabelnel/RCA dugonal akar le is lehet vagni/ ki lehet hajtani az arnyekolast folytonosito kulso femgyurut, es ekkor (kozel) rendesen be is lehet dugni az RCA dugot a helyere. Arra vigyazni kell, hogy ne legyen mozgatva a felig bedugott/arnyekolas nelkuli RCA dugo, mert ennek a csatlakozasnak a mechanikai tartasat az arnyekolast folytonosito femgyuru adja.

Ha mindket vegen jack-dugos az a gyari atjatszokabel (es nem akarod szetbarmolni, ami vegulis nem baj) akkor kicsit be kell ruhazni anyagilag a siker erdekeben (hazilag is megepithetok ezek, ha valakinek az jobban tetszik!) :

Ezt bedugod a PC-be (vagy amivel felveszel):
Kép
Ezt radugod a raditotol (hifi-tol, stb) erkezo atjatszo kabelre:
Kép
Aztan az RCA aljzatok/dugok osszedugasanal a fenntebb mar irtak szerint kell eljarni es lesz vedofoldeles a berendezeseken, viszont foldhurok nem alakulhat ki.
csokie írta:Rmihaly, örülök, hogy aggódsz az egészségem végett, de csak addig hagytam rajta a szikcsót, míg a felvételt elkészítettem. (Tudom, az ördög ekkor sem alszik...)

Gyárilag préselt kábelből mégis hogy a búbánatba oldjam meg hogy ne legyen földhurok? Maximum, ha levágom és újraforrasztom? Na azt nem. Direkt azért vettem. Elég drága volt.

Másfelől ez egy ideiglenes dolog volt, én sem gondoltam komolyan, hogy innentől kezdve majd földelés nélkül használom a gépet.
 #90775  Szerző: csokie

Rmihaly, örülök, hogy aggódsz az egészségem végett, de csak addig hagytam rajta a szikcsót, míg a felvételt elkészítettem. (Tudom, az ördög ekkor sem alszik...)

Gyárilag préselt kábelből mégis hogy a búbánatba oldjam meg hogy ne legyen földhurok? Maximum, ha levágom és újraforrasztom? Na azt nem. Direkt azért vettem. Elég drága volt.

Másfelől ez egy ideiglenes dolog volt, én sem gondoltam komolyan, hogy innentől kezdve majd földelés nélkül használom a gépet.
 #90721  Szerző: asimov

Bevalt es megbizhato megoldas, hangfrekvencias elvalasztotrafok beiktatasa a hf atjatszo kabelekbe.
Allitolag az ugynevezett "black box"-ok (valamikor igy hivtak a hf elvalasztotrafot tartalmazo kis dobozokat) mar nem trafot tartalmaznak, hanem aktiv, optocsatolos aramorrel oldjak ezt meg.
A vegeredmeny ugyanaz: megszunik a foldhurok, viszont sokkal jobb a frekvenciaatvitel, sot a legtobbnek az atvitelet valamilyen szinten szabalyozni is lehet.
  • 1
  • 220
  • 221
  • 222
  • 223
  • 224
  • 330