RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#104218  Szerző: Sokol404

Hallgatom ezen az oldalon a megadott sample-ket:

http://www.claessonedwards.com/index.ph ... &Itemid=80

Egész kellemes az a 3 mintazene hozzá, de pont ilyen volt annak idején az FM 100.2 szegedi Rádió Plusz hangzása (túl erőteljes, épp csak nem volt szétlökve), amelyben valószínűleg közrejátszhatott a 100.4 szentesi Sláger Rádió általi bezavarás is.
Odavan a gyártó ezért a programért, de ezek kérem szépen: pöszén szólnak, Uraim! :|
Én magam is használtam a nem Broadcast változatot, és ott nem volt gyárilag olyan csúnyán szétlökve a hang, mint ezeken.

Egyszer beterjedt a 96,2 MHz szabadkai Radio Index helyére Pünkösd hétfőn egy zivatar közeledtekor egy állami török adó. Az olyan tiszta hangzással szólt, hogy azóta se füleltem még olyat! ;) Ezek szerint az FM nem mindenütt vesztett eredeti minőségi hangzásából. Elvégre azért tartjuk... 8-)

Lent, az oldal alján ellenpéldákat mutatnak be a túl erős pre-emfázisra, és megmagyarázzák, esetenként miért sérti a fület:

http://www.claessonedwards.com/index.ph ... &Itemid=89

Egyébként hasznos dolognak tartom, jómagam is használom -a házban- a képen látható FM-transzmitternél, de azért túlzásba sem kell vinni! Zenehallgatáskor viszont tényleg könnyen rá lehet szokni. "Pre-emphasis is a drug." :party:
 #104208  Szerző: Sokol404

-jel.

Sziasztok!

Nálam (Tompán) az FM-sávban szerencsére van egy kis "hézag", mégpedig 97,1 MHz-től 98,0 MHz-cel bezárólag (ez azt jelenti, hogy ettől eddig -beleértve ezeket a frekvenciákat is- elvileg bármilyen adó bejöhet).Ez így is van, mivel a

97,3 MHz-en a HRT1 mindig visszatérő vendég (80 kW-tal Bosznia fölött ad), illetve a
97,6 MHz Rádió 7 (Hódmezővásárhelyről). Egyszer fogtam a
97,6 MHz RadioHey!-t is. http://www.fmdx.hu/transmitter-bb-suchahora.htm

Ezeket átlagos teleszkópantennával vételeztem, ill. szoktam vételezni, ezért tudom, külső antennával tisztább jel is előfordulhat. :roll:

A mai zivataros időnek köszönhetően viszont nem kellett éjszakáig várnom a HRT1 és a Rádió 7 elfogására, ezért utóbbiról 18 óra 40 perctől készítettem egy 22 perces felvételt:

http://www22.zippyshare.com/v/10132406/file.html

Külön érdekesség, hogy eddig gyakran földhurokkal együtt digitalizáltam rá a felvételeimet a laptopra, de rmihaly76-ot olvasva beötlött, hogy ki kéne húzni a tápot! Legalább most nincs sercegő hang a háttérben. :) Köszönöm szépen, Rothammel Misi! :yes:
 #104036  Szerző: asimov

Kjell Lindman, azaz Kelly Lindman el es virul, csak nehany eve nevet valtoztatott (Kjell > Kelly) es emellett Ciprusra koltozott a csaladjaval es gyakorlatilag ott is el. Csak nyaranta, par honapon at tartozkodik egyebkent Svedorszagban es amugy hivojeles radioamator lett. :)
rmihaly76 írta:Idokozben raalltam arra a fotora... (annyit tudtam eredetileg, hogy Svedorszagban van ez)
Szoval, az a FM-8S-ekbol allo "radarallomas" Svedorszagban, Skurup varosban (Malmo-tol kb. 30 km) talalhato meg (ha meg megvan), es egy bizonyos Kjell Lindman epittette es hasznalta.
Az antennarendszer hatekonysagat jol mutatja az, hogy troposzezonban, amikor a kornyeken a tobbiek meg csak par szaz km-rol vettek adokat, nala mar 1000 km-es vetelek voltak.
Sajnos rossz hirekbe is belefutottam, ugyanis Kjell Lindman nehany eve, a negyedik X betoltese utan nemsokkal allitolag elhunyt. :(
 #103923  Szerző: csokie

LuciFerko írta:
csokie írta:Segítséget szeretnék kérni: FM/AM-DX-re szeretnék venni egy Sangean kézi digitális RDS-t CT-t is tudó vevőt. Melyik termékük a csúcs ebben jelenleg?
ATS-909X
Köszi!
 #103895  Szerző: LuciFerko

csokie írta:Segítséget szeretnék kérni: FM/AM-DX-re szeretnék venni egy Sangean kézi digitális RDS-t CT-t is tudó vevőt. Melyik termékük a csúcs ebben jelenleg?
ATS-909X
 #103893  Szerző: csokie

Segítséget szeretnék kérni: FM/AM-DX-re szeretnék venni egy Sangean kézi digitális RDS-t CT-t is tudó vevőt. Melyik termékük a csúcs ebben jelenleg?
 #103805  Szerző: asimov

Ausztraliaban tobbnyire ezzel nyomjak a "kollegak":
Matchmaster FMG8
Ha a teljes CCIR/FM savban ~10 dB a nyeresege (mondjuk a 20 dB elore/hatra viszony ellenben nem nagy szam) akkor ez brutal jo antenna lehet.
----------------------------------------
Utanepitesben is gondolkodva: talan legjobb jo ar/ertek aranyu (valamint legkissebb kiterjedesu, legegyszerubb szerkezetu) antenna -szerintem- ez: Small Wideband Yagi
A teljes savban, egyenletesen 5..7 dB nyereseget es 20 dB elore/hatra viszonyt produkal ami oriasi elony a hagyomanyos szerkezetu yagik-hoz kepest. Rejtely szamomra az, hogy az antennagyartok -amikor amugy is gyartanak CCIR/FM savu yagikat- miert nem gyartjak ezt a sokkal jobban mukodo tipust is.

A nalunk is altalaban kaphato 5 elemes, hagyomanyos meretezesu/szerkezetu yagik a sav kozepen valoban tudjak azt az ~5.5 dB nyereseget, de a savszelek fele haladva ez fokozatosan lecsokken ~2.1 ... 3.5 dB-re.
Ezert nem szeretnek a gyartok dB/freq grafikonokat rajzolni az CCIR/FM savu antennaikhoz, es az oka annak is, hogy a savkozep kozeleben a gyenge jelu adokat nagyszeruen "erosito" antenna, a savszelek kozeleben mukodo adok jelet mar alig veszi.
LuciFerko írta: Pedig nekem kelleni fog egy FM-8S :)
 #103773  Szerző: asimov

Hali!
Kivancsiva tettel... es jol lemaradtunk, ugyanis az egyik ceges doksijuk szerint az egyesules -legalabbis jogi ertelemben- mar 2005 augusztusaban megtortent (ekkor jegyeztek be a "Triax-Hirschmann Multimedia GmbH" cegnevet) es a "Hirschmann Multimedia Electronics GmbH" lett az amugy daniai (tehat rosszul tippeltem a francia hovatartozast) "Triax Group" cegcsoport tagja. Egyebkent torekedhettek az egyenlosegre, mert az uj ceg bejegyzett telephelye viszont Nemetorszagban van.
A becsatlakozott harmadik ceg a foleg kabeleket es csatlakozokat gyarto "BELDEN" lehet, de errol a "akciorol" csak 2007-es keltezesu es nem annyira hitelesnek mondhato utalasokat talaltam.

Ez neked -vagy a fonokeidnek :P - erdekes lehet: http://www.ecebe.hu/index.html
joe írta: Ha jól tudom 3 cég adott üzletága (Triax, Hirschmann, ?) egyesült még 2009-ben TV/rádió vételtechnika ill. kábelTV rendszerek kiszolgálására. A termékeiket nálunk Triax néven forgalmazzák. Az egyesüléssel a piacon lévő versengésüket szüntették meg, azóta a termékskálát is "összefésülték" - senki ne lepődjön meg, ha Triax néven a jól bevált 30 éves Hirschmann antenna konstrukciókat (pl: FESA) találja az "üzletekben" :). A magyarországi forgalmazó Újpesten (Rokolya u.) a volt Híradástechnikai Vállalat, majd Hirschmann telephelyen működik. Joe
 #103769  Szerző: asimov

Idokozben raalltam arra a fotora... (annyit tudtam eredetileg, hogy Svedorszagban van ez)
Szoval, az a FM-8S-ekbol allo "radarallomas" Svedorszagban, Skurup varosban (Malmo-tol kb. 30 km) talalhato meg (ha meg megvan), es egy bizonyos Kjell Lindman epittette es hasznalta.
Az antennarendszer hatekonysagat jol mutatja az, hogy troposzezonban, amikor a kornyeken a tobbiek meg csak par szaz km-rol vettek adokat, nala mar 1000 km-es vetelek voltak.
Sajnos rossz hirekbe is belefutottam, ugyanis Kjell Lindman nehany eve, a negyedik X betoltese utan nemsokkal allitolag elhunyt. :(
 #103763  Szerző: asimov

Akkor mar ne kispalyazzunk.. :D :
Kép
LuciFerko írta: Pedig nekem kelleni fog egy FM-8S :)
  • 1
  • 229
  • 230
  • 231
  • 232
  • 233
  • 541