RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#76511  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta: A románoknál miért nincs baj ebből? Komolyan mondom ez már szégyen.

Igen, valahogy ott tele a sáv igen erős KH-ú adókkal, emellett a CCIR-FM tekintetében is elég jól el van látva, pedig ott pénz elvileg nincs. :roll:
LuciFerko írta: Tapasztalatból tudom, hogy a Vajdaságban egész nap szépen szól az 540. De FM-en erősen felejtős, az összes frekit széttapossák a szerbek.
Ezt csak megerősíteni tudom! Itt -Észak-Szerbiában- FM-en már nem is lehet fogni a pár 10 Wattos helyi Kossuth-adókat. A 101,9 szegedit is már egy ideje elnyomja a belgrádi szintén közszolgálati 2-es csatorna a 101,8-ról (persze a pécsi 101,7 regionális stúdiónak is lőttek). Úgyhogy ennyit a Kossuth-ról 21 óra után...

Amíg OIRT-FM-en is sugárzott, rosszabb érzékenységű táskarádióval is minimum 3 helyről tisztán be tudtam fogni. 8-) És nagyon tiszta hangzása volt, nem ez az mp3-as AM-mikrós digitális kása.
 #76510  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:Ez: http://www.universal-radio.com/catalog/ ... rd525.html megér 28 ezret? Valakinek van vele tapasztalata?
Ez pont úgy néz ki, mint az a 2.190.000,- Ft "értékű" asztali tuner (azt is pl. már linkeltétek). Koppintásnak jó. :boldog:

Megmosolyogtató, hogy jó minőségű, de mégis átlagosnak mondható rádiók ugyanúgy verik ezeket. :yes:
 #76488  Szerző: VR5000

joe írta: Az a helyzet, hogy hivatalosan az éjszakai térhullámos terjedéssel ellátott területet - mivel nem stabil a térerő - nem tekintik ellátási körzetnek. A felületi hullámmal ellátott zónában nappal stabil a vétel, szürkület után a felerősödő térhullámok miatt a zóna határán fadding alakul ki, ezért a hivatalosan vett ellátási terület lecsökken - erről van szó...illetve, hogy költséget kell csökkenteni.
AM-DSB rendszerű adóknál a kisugárzott teljesítmény mellet kb.2-szeres meddő teljesítménnyel kell számolnunk, ez annyit tesz, hogy 2MW RF teljesítményre jut 4MW hőteljesítmény (amivel fűtjük a világegyetemet), szumma 6MW fogyasztás óránként (30% hatásfok). FM adóknál a hatásfok 90% feletti, ha komplett országos hálózat fogyasztását összeadjuk + az üzemeltetési költség, még akkor sem érjük el solti adóét.
Szerintem, legjobban akkor járnánk, ha csak fele adót járatnánk (Solt két különálló 1MW-os fokozatból áll), így 3dB-lel csökkenne a térerő, de csak fele akkora lenne a fogyasztás. Joe
Ez elméletileg nyilván így van, de akik KH-n hallgatják a Kossuthot, mert máshol nem tudják, azokat a gyakorlat érdekli. Ebből kifolyólag Őket a fadding kevésbé zavarja, mint a teljes csend, mert lekapcsolták az adót. :gülü:
 #76487  Szerző: joe

csabyke írta:http://radiosite.hu/index.php?option=co ... &Itemid=99

Es meg hulyenek is nezik az embert.... :))

A középhullámú sugárzás különlegessége, hogy - fizikai okokból - napközben az egész Kárpát-medencét beteríti, míg az esti-éjszakai órákban már csak nagyjából Magyarország határáig jut el. A határon túli hallgatók 21 óra után a középhullámú adást már eddig sem tudták fogni.

Ilyenert nem lehet kirugatni valami idiotat?
Mennyi olyan dolog lehet, amihez nem ertunk, es bevesszuk a dumat... Hogy ezert kell szolgaltatast csokkenteni....
Szanalmas barmok..

Eppen EJSZAKA jut el igen messzire a hataron tulra is, sot a KONTINENSEN TULRA is

Amugy miert olyan draga az MW?
Nem hiszem, hogy csak a 2MW miatt..
Fele koltseg lenne mint az a rohadt sok FM CCIR ado?
nehezen hiszem el...
Az a helyzet, hogy hivatalosan az éjszakai térhullámos terjedéssel ellátott területet - mivel nem stabil a térerő - nem tekintik ellátási körzetnek. A felületi hullámmal ellátott zónában nappal stabil a vétel, szürkület után a felerősödő térhullámok miatt a zóna határán fadding alakul ki, ezért a hivatalosan vett ellátási terület lecsökken - erről van szó...illetve, hogy költséget kell csökkenteni.
AM-DSB rendszerű adóknál a kisugárzott teljesítmény mellet kb.2-szeres meddő teljesítménnyel kell számolnunk, ez annyit tesz, hogy 2MW RF teljesítményre jut 4MW hőteljesítmény (amivel fűtjük a világegyetemet), szumma 6MW fogyasztás óránként (30% hatásfok). FM adóknál a hatásfok 90% feletti, ha komplett országos hálózat fogyasztását összeadjuk + az üzemeltetési költség, még akkor sem érjük el solti adóét.
Szerintem, legjobban akkor járnánk, ha csak fele adót járatnánk (Solt két különálló 1MW-os fokozatból áll), így 3dB-lel csökkenne a térerő, de csak fele akkora lenne a fogyasztás. Joe
 #76448  Szerző: forlife70

csabyke írta:
djlacee írta:558KHz MMR egyik kedvenc rádióm :)
Amikor nemnyomta ki valami francia meg az SWR ContRa (576kHz) akkor jott annyira mint MR1
MR1 igen gyenge volt....
Januárban Németországban Frankfurt felé tartottam, Regensburg környékén jártam, reggel 6-kor nyomtam egy AM540-et, hogy meghallgassam a híreket (meg amúgy is elegem volt az egész éjszakás zenélésből). A Kossuth elég nagy zajjal jött, de a hírhalgatás mission végén továbbnyomkodtam a középhullámot, és arra lettem figyelmes, hogy Bódi Guszti megy a rádióban. Az 558 volt az, most jutott eszembe, hogy írtátok! :D El is felejtettem utánanézni mi volt az az adó... :))
 #76445  Szerző: csabyke

djlacee írta:558KHz MMR egyik kedvenc rádióm :)
Amikor nemnyomta ki valami francia meg az SWR ContRa (576kHz) akkor jott annyira mint MR1
MR1 igen gyenge volt....
 #76439  Szerző: djlacee

558KHz MMR egyik kedvenc rádióm :)
 #76421  Szerző: LuciFerko

LuciFerko írta:
csabyke írta:Tegnap este picit AMDXelgettem kint a kertben....

Napnyugta 21:29
20:40 - 21:45 között rádiózgattam...

MR1 igen szarul jött... Pedig 21:45kor MR1 iranybol mar igen csak sotet van..
A LEGJOBB minőségben fogott MAGYARnyelvű rádió az 558kHzen volt
MR6okat nem sikerült fogni
Háát, mintha Soltot le is tekerték volna egy picit. Legalábbis úgy tűnik.
 #76419  Szerző: LuciFerko

csabyke írta:Tegnap este picit AMDXelgettem kint a kertben....

810 Macedón barátunk az itt is igen csak döngetett
801 BAYERN PLUS: Na ezt hallgattam sokáig... Egy idő után ez is elkezdett befedelni, mint az SW adok, es ez is jobban jott pedig csak 180 km innen... Szoval mar ekkora tavolsagon is van terjedes ezekszerint.... MR1-Teoria megdöntve..

Ami pedig az MW leállásokat illeti
882kHz: MDR INFO is beterjedt, vagyis az, hogy az adó julius 1 óta leállt, hallgassák a URH-n, DAB-on vagy esetleg 783kHz-n...
Tök jó, hogy a DABot úgy nyomatják, hogy NINCS DAB VEVŐ a boltokban...

Amúgy az Amről annyit, hogy München ide 180km, dombok vannak rendesen, de azért URH-n 1 adóval nem adnak el idáig M-ből.. :)

Mar 10 eve is belebotlottam az 1395kHz-n a Magyar Evangéliumi Rádióba...
Tegnap nem, de a frekin szerintem mgé mindig ez a dolog mehet...
Ez honnan ad?

Az 1440en meg a Kínaiak éppen Német-Kínai nyelvleckét nyomattak :))
Hogy kell jegyet venni valami ki sem tudtam mondani nevű városba :DD
Kína terjeszti az igét, mi meg leállunk az AMel :D
Az 1395 Albániából megy. Osztva van a Radio Tirana és a TWR. (ugye a Trans World Radio keretén belül működik a MERA)
 #76416  Szerző: csabyke

Tegnap este picit AMDXelgettem kint a kertben....

810 Macedón barátunk az itt is igen csak döngetett
801 BAYERN PLUS: Na ezt hallgattam sokáig... Egy idő után ez is elkezdett befedelni, mint az SW adok, es ez is jobban jott pedig csak 180 km innen... Szoval mar ekkora tavolsagon is van terjedes ezekszerint.... MR1-Teoria megdöntve..

Ami pedig az MW leállásokat illeti
882kHz: MDR INFO is beterjedt, vagyis az, hogy az adó julius 1 óta leállt, hallgassák a URH-n, DAB-on vagy esetleg 783kHz-n...
Tök jó, hogy a DABot úgy nyomatják, hogy NINCS DAB VEVŐ a boltokban...

Amúgy az Amről annyit, hogy München ide 180km, dombok vannak rendesen, de azért URH-n 1 adóval nem adnak el idáig M-ből.. :)

Mar 10 eve is belebotlottam az 1395kHz-n a Magyar Evangéliumi Rádióba...
Tegnap nem, de a frekin szerintem mgé mindig ez a dolog mehet...
Ez honnan ad?

Az 1440en meg a Kínaiak éppen Német-Kínai nyelvleckét nyomattak :))
Hogy kell jegyet venni valami ki sem tudtam mondani nevű városba :DD
Kína terjeszti az igét, mi meg leállunk az AMel :D
  • 1
  • 244
  • 245
  • 246
  • 247
  • 248
  • 402