VR5000 írta:LuciFerko írta:Miért van az, hogy a régi Videoton rádiómon sokkal szebben szól a középhullám, mint a Sangeanon? 
Nagyobb és jobb hangszóró, nagyobb sávszélesség (kisebb szelektivitás), esetleg magas-mély hangszínszabályozás. 
Elgondolkodtam azon, hogy AM-vevőknél a sípolást hogyan lehetne kiküszöbölni (Nero WaveEditorral így szoktam ----->)
miért nem raknak beléjük egy fakultatívan ki-és bekapcsolható 5 kHz-es szűrőt, máris sok zajtól mentenének meg minket a gyártók. A "sávszél"-kapcsolót nagyon jó dolognak tartom, bár sajnos én még ilyen rádióval nem találkoztam, de hát fő az illúzió, ugyebár.
Csak, hogy egy életszerű példát mondjak: nálam a 404-esnél a felső határ, amit az erősítő, és ezáltal a hangszóró kibocsát, pontosan 6 kHz, míg az MW-adások tényleges sávszéle 4,5 kHz, a többi fölötte csak felhang meg zaj.
Játszadoztam az AM-transzmitteremmel, és egy Madonna meg U2-számnál a magas gitárhangok természetesen 4,5 kHz fölött nem jöttek át, viszont kissé melléhangolva a vevőt, már 15-20 kHz-esnek tűnt a hang (megjegyzem, a VEF-hangszóró maga azt a tartományt le tudja adni!), de ezzel csak azt értem el, hogy a 4,5 kHz-ről a zajt felkevertem mondjuk 17-re, viszont attól még a felvételben lévő eredeti 17 kHz-es hangok nem jöttek át! Nagyon érdekes, pedig azt hittem, félrehangolva, hogy az EREDETI teljes tartományt hallom. Hát igen, illúzió az egész élet...