A tegnapi es mai terjedesben, a hozzam beterjedo adok mindegyike -ketto kivetelevel- mind H polaritasu volt. Az a ketto meg M (kettos polaritasu?) adas volt, legalabbis az fmscan.org adatbazisa szerint.
A naplomban, a 200 km-nel tavolabbrol beerkezo vetelek polaritasa 2/8/2 aranyban oszlik meg, a V/H/M polaritasu adasok kozott, es ezeknek az adasoknak a vetele a H jeleket legkevesebb 6 dB-el csillapito, V polaritasu "haromlabu"-val tortent!
Ez azert igen utos erv amellett, hogy -fmdx szempontbol- elsosorban a vizszintes polaritassal kell fogalkozni.
Ha belegondolok abba, hogy egy kifejezetten vizszintes polaritasu antennaval meg mi minden befert volna abba terjedesbe, ami, pld. a BBC Radio1-et is behozta... es nem mellesleg, a sztatikus eredetu legkori zajok is sokkal kevesbe zavarnak, H polaritasu antenna hasznalata eseten.
Ezzel egyutt is, meg mindig nagyon filozok azon, hogy (majd egyszer..) legyen-e V polaritasra is majd forgatott, iranyitott antenna, mivel rengeteg, csak V polaritassal sugarzo ado van Magyarorszagon es Europaban is, ellentetben pld. az USA-val, ahol a(z) CCIR/FM savban uzemelo musorszoro adok szinte mindegyike, egyidejuleg mindket polaritassal sugaroz.
Nehez ugy.
LuciFerko írta:rmihaly76 írta:mert terjedeskor tenyleg a H polaritasu adasok jonnek elobb. (es elvileg idoben is tovabb tartanak ki)
LuciFerko írta:akkor lehet a VHF1-en jönnének az oroszok
csak most szét van bontva az az antenna nekem 
Én nem figyeltem meg ilyet, nálam ez mindig változó, hoghy H vagy V polárral jön több adás terjedéskor. De van mikor egy frekvencián két állásban két adó jön
Még ES-kor is!