RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#93841  Szerző: LuciFerko

AZTAK.... Hallgatom a 93.3 mhz-re beterjedő rádiót, majd hirtelen hebegés-szerűen beterjed egy 1khz tesztjelet sugárzó adás! Az ötő majdnem megálllt. Mi a fene volt ez? :D
 #93834  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Regebben beszeltunk itt foldhurokrol, meg 110 V-os (USA piacra) keszult radiokrol..
- a koaxon kereszul zarodo foldhurokra (az arnyekolas megszakitasa helyett) ez is lehet megoldas:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/coax_isolation.html
Ennel a "surge protektor" felirat, feszultsegtuskek (tavoli villamlaskor ketelkezhetnek ilyenek) elleni vedelemre is utal. :o
Ennek van valami csillapítása?
 #93810  Szerző: asimov

Regebben beszeltunk itt foldhurokrol, meg 110 V-os (USA piacra) keszult radiokrol..
- a koaxon kereszul zarodo foldhurokra (az arnyekolas megszakitasa helyett) ez is lehet megoldas:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/coax_isolation.html
Ennel a "surge protektor" felirat, feszultsegtuskek (tavoli villamlaskor ketelkezhetnek ilyenek) elleni vedelemre is utal. :o

- galvanikusan foldelt antenna eseten ezt lehet a koaxba beiktatni:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/fc-101.html
- 110 V-os radiot (vagy barmit) ilyen autotrafokon keresztul lehet mukodtetni, 230V-os halozatrol (A foldeletlen kivitelrol, csak kettos szigetelesu berendezes mukodtetheto):
http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=aut% ... 95003#list
 #93808  Szerző: asimov

Ez is csak amellett szol, hogy elsosorban H pol-ra kell berendezkedni, fmdx ugyben.
Radioamator korokben sem igen foglalkoznak V polaritassal, pedig egy V pol. yagi csoportot igazan nem nagy ugy osszehozni 2 meteren (144 MHz) es foleg 70 cm-es (432 Mhz) amatorsavban.
A mara tervezett antenna (at)epitesemet, szo szerint elfujta a szel, ugyanis elenk szel fuj, eros lokesekkel es aprankent osszesegeben is erosodik legmozgas. :S
Pasa írta:Nem véletlen, hogy vízszintes adók jönnek leggyakrabban. Európa szerte elterjedt gyakorlat, hogy függőleges polarizációval a helyi, kisebb teljesítményű adók sugároznak.
 #93779  Szerző: Glenn

Nem véletlen, hogy vízszintes adók jönnek leggyakrabban. Európa szerte elterjedt gyakorlat, hogy függőleges polarizációval a helyi, kisebb teljesítményű adók sugároznak.
 #93758  Szerző: asimov

Gondoltam... csak hat elegge butan hangzik a "kevert" meghatarozas foleg ugy, hogy valamikor letezett tenylegesen kevert polaritas a katonai, illetve diplomaciai hirkozlesben: a frekvenciaval egyutt gyorsan valtogattak, ugymond kevertek a H es V polaritast is azert, hogy ennyivel is nehezebb legyen lehallgani az adott adast, de mivel nem sok ertelme nem volt ennek, igy hamar felhagytak ezzel a polaritasvaltogatassal.
Mindketto polarizacio egyideju hasznalata eseten sokkal okosabb lenne a "D" betujel hasznalata, ami "dual"-t azaz kettos-t jelentene.
Tudom, ez szorozes.. :)
donder írta:
rmihaly76 írta:... Az a ketto meg M (kettos polaritasu?)
"M" = "Mixed" = Kevert
Magyarul: Mind a két polaritáson ad illetve vehető :)
 #93755  Szerző: donder

rmihaly76 írta:... Az a ketto meg M (kettos polaritasu?)
"M" = "Mixed" = Kevert

Magyarul: Mind a két polaritáson ad illetve vehető :)
 #93749  Szerző: LuciFerko

nálam alap, hogy mind2 polárra van egy yagi :)
 #93746  Szerző: asimov

A tegnapi es mai terjedesben, a hozzam beterjedo adok mindegyike -ketto kivetelevel- mind H polaritasu volt. Az a ketto meg M (kettos polaritasu?) adas volt, legalabbis az fmscan.org adatbazisa szerint.
A naplomban, a 200 km-nel tavolabbrol beerkezo vetelek polaritasa 2/8/2 aranyban oszlik meg, a V/H/M polaritasu adasok kozott, es ezeknek az adasoknak a vetele a H jeleket legkevesebb 6 dB-el csillapito, V polaritasu "haromlabu"-val tortent!
Ez azert igen utos erv amellett, hogy -fmdx szempontbol- elsosorban a vizszintes polaritassal kell fogalkozni.
Ha belegondolok abba, hogy egy kifejezetten vizszintes polaritasu antennaval meg mi minden befert volna abba terjedesbe, ami, pld. a BBC Radio1-et is behozta... es nem mellesleg, a sztatikus eredetu legkori zajok is sokkal kevesbe zavarnak, H polaritasu antenna hasznalata eseten.

Ezzel egyutt is, meg mindig nagyon filozok azon, hogy (majd egyszer..) legyen-e V polaritasra is majd forgatott, iranyitott antenna, mivel rengeteg, csak V polaritassal sugarzo ado van Magyarorszagon es Europaban is, ellentetben pld. az USA-val, ahol a(z) CCIR/FM savban uzemelo musorszoro adok szinte mindegyike, egyidejuleg mindket polaritassal sugaroz.
Nehez ugy. :)
LuciFerko írta:
rmihaly76 írta:mert terjedeskor tenyleg a H polaritasu adasok jonnek elobb. (es elvileg idoben is tovabb tartanak ki)
LuciFerko írta:akkor lehet a VHF1-en jönnének az oroszok :D csak most szét van bontva az az antenna nekem :|
Én nem figyeltem meg ilyet, nálam ez mindig változó, hoghy H vagy V polárral jön több adás terjedéskor. De van mikor egy frekvencián két állásban két adó jön :) Még ES-kor is!
 #93714  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:mert terjedeskor tenyleg a H polaritasu adasok jonnek elobb. (es elvileg idoben is tovabb tartanak ki)
LuciFerko írta:akkor lehet a VHF1-en jönnének az oroszok :D csak most szét van bontva az az antenna nekem :|
Én nem figyeltem meg ilyet, nálam ez mindig változó, hoghy H vagy V polárral jön több adás terjedéskor. De van mikor egy frekvencián két állásban két adó jön :) Még ES-kor is!
  • 1
  • 259
  • 260
  • 261
  • 262
  • 263
  • 541