RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#92651  Szerző: Dawe1797

Dawe1797 írta:Ha a Sangean ATS-909X-nek az "AM EXT ANT" nevű lyukába FM Yagi antennát dugok, akkor FM-en is javul a vétel? (van antenna átalakítóm, amivel be tudom dugni oda)
Ma kipróbáltam, és működik, de a saját antennájával jobb!
 #92645  Szerző: zsigulifm

Igen, ezzel tisztában vagyok.
 #92644  Szerző: donder

zsigulifm írta:
VR5000 írta:
Dawe1797 írta:Ha a Sangean ATS-909X-nek az "AM EXT ANT" nevű lyukába FM Yagi antennát dugok, akkor FM-en is javul a vétel? (van antenna átalakítóm, amivel be tudom dugni oda)
Szerintem nem lesz jobb a vételed, habár még nem próbáltam, de nem véletlenül van ott az a két betű: AM. :(
Ezek a kisrádiók egyébként sem szeretik a "nagy, erős" antennákat. Ki kell próbálni!
Valószínű mindenhol minden fog szólni, az is, aminek nem kéne. :S
Nekem a tecsun pl-600 nagyon jól használható dx-re tetőantennával, valamivel jobb is a szelektivitása, mint a sony asztalinak(gyári filter van a sonyba). Bár a tecsun-on lehet állítani a bemenet erősítését 3 állásban. Amúgy aki akar venni hordozható rádiót, jó áron(20ezer körül van ebay-en) csak ajánlani tudom, 3m-en kb olyan érzékeny mint egy jobb autórádió, egy baj van vele, nincs rds. Ja és RH-n is jól teljesít, SSB-ben is szépen szól.
RDS-t némi furfanggal ki tudsz halászni belőle...
Ha jól tudom magából a fülhallgató kimenetéből is lehet (de ez a nehezebb), de ami biztosabb hogy finoman szétszeded, megkeresed az MPX-et, és egy demodulátorral meg lehet oldani az RDS kinyerését, s ha van kicsi hely, akkor a rádión belül is meg lehet oldani az elrendezését.. Kivezetésnek meg elég egy 3,5-ös JACK... (GND, CLK, DATA)
Utána már csak rádugod a gépre és RDS Spy-al megjeleníthető a full rds...
Ha mobilban szeretnéd használni, akkor kell építeni egy kis szerkentyűt, vagy venni kell egy RDS Manager-t... (Conradnál volt anno, de hogy most van e azt nem tudom...)
 #92643  Szerző: zsigulifm

VR5000 írta:
Szerintem nem lesz jobb a vételed, habár még nem próbáltam, de nem véletlenül van ott az a két betű: AM. :(
Ezek a kisrádiók egyébként sem szeretik a "nagy, erős" antennákat. Ki kell próbálni!
Nekem a tecsun pl-600 nagyon jól használható dx-re tetőantennával, valamivel jobb is a szelektivitása, mint a sony asztalinak(gyári filter van a sonyba). Bár a tecsun-on lehet állítani a bemenet erősítését 3 állásban. Amúgy aki akar venni hordozható rádiót, jó áron(20ezer körül van ebay-en) csak ajánlani tudom, 3m-en kb olyan érzékeny mint egy jobb autórádió, egy baj van vele, nincs rds. Ja és RH-n is jól teljesít, SSB-ben is szépen szól.
 #92631  Szerző: VR5000

#92616  Szerző: Dawe1797

Az antennaátalakító nem gyári, TV szerelőtől kaptam.
 #92604  Szerző: asimov

Igy van, ki kell probalni azt az antennacsatlakozot... mar ha a radiohoz valo "gyari" az atalakito adapter.

Autoradio cserenel ezekre jo odafigyelni:
  • regebbi gyartasu autok, regebbi tipusu antennacsatlakozojara, antennacsatlakozo-adapter is kell, mert az ujabb autoradioknak mas az antennacsatlakozoja.
  • beepitesnel a beepito keret a lenyeg. Ezt uj radio vasarlasanal adjak a radiokhoz, de pld. vetara-s vasarlasnal figyelni kell arra, hogy a beepitokeretet es a kiemeloket adjak-e a radiohoz. Ha ezeket kulon kell megvenni az, kb. 2000Ft + 500 Ft-ot jelent.
  • a nem ISO csatlakozokkal szerelt autokhoz, autospecifikus ISO adapter(keszlet) is kell. Ez 1500 Ft korul van. A villamos rendszer es a hangszorok csatlakoztatasa (alapesetben) ket kulon atalakitot jelent.
 #92597  Szerző: zsigulifm

Sangeanom nem volt, de valószínű, nekem pl. tecsun PL-600 van, annak sw-n, meg fm-en működik az antenna jack, csak kh-n, meg hh-n nem hajlandó, ott csak a belső ferrit antenna megy. Amúgy nem nehéz rájönni, ki kell próbálni... Autórádiót meg persze, be lehet akármilyen kocsiba szerelni, ISO- csatishoz van általában mindenféle kocsitípushoz átalakító, pl. norautoba lehet olyanokat venni.
 #92593  Szerző: Dawe1797

Ha a Sangean ATS-909X-nek az "AM EXT ANT" nevű lyukába FM Yagi antennát dugok, akkor FM-en is javul a vétel? (van antenna átalakítóm, amivel be tudom dugni oda)
 #92590  Szerző: Dawe1797

rmihaly76 írta:A Blaupunkt, Sony autoradiokban nem fogsz csalodni, de ezeknek (az asztali) mukodtetesehez kell ISO csatlakozo, speci antennacsatlakozo es persze 13.8V ... 14.4 V kozotti kimeneti, stabilizalt es szurt egyenfeszultsegu (tehat nem sima 12V-os) tapegyseg is.
A tapegyseg terhelhetosege attol fugg, hogy kotsz-e kozvetlenul hangszorokat az autoradiora. Ha nem (mert a vonali kimenetet hasznalod csak, es kulon hifi-n hallgatod az hangot) akkor egy, nehany A-et tudo tapegyseg elviszi a gepet, de ha hangszorokat is kozvetlenul meghajtasz az autoradiorol, akkor mar (a kimeno teljesitmenytol es a rakotott hangszorok szamatol fuggoen) nagyjabol 10A-t tudo tapegyseg kell. (pld.: 2x45W/13.5V=6.7A > 10 A)
Asztali tunerban a Sony jo valasztas. (vatera-n nagyritkan beszerezheto)
Dawe1797 írta:Amúgy milyen tunert ajánlotok FM-DX-hez?
Ezek az autórádiók berakhatók bármilyen autóba?
  • 1
  • 265
  • 266
  • 267
  • 268
  • 269
  • 541