RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#65318  Szerző: csabyke

csabyke írta:
csabyke írta:Mekkora feeling lehet
Éjjeli BandScan és szinte minden ami jön belföldi

http://www.youtube.com/watch?v=Gc1MCNQWUfE
Salt Lake City
Utah - USA
http://goo.gl/maps/D0z0
Bár 1600kHz-n Spanyol a duma, úgyhogy szerintem az Mexikói lesz :)) (Vagy Kuba, bár utahhoz inkább Mexit párosítanék...)
Tévedtem
1600 USA KTUB Que Buena Centerville (UT)
A nyelv stimmel, csak a sugárzás helye nem...
 #65316  Szerző: csabyke

csabyke írta:Mekkora feeling lehet
Éjjeli BandScan és szinte minden ami jön belföldi

http://www.youtube.com/watch?v=Gc1MCNQWUfE
Salt Lake City
Utah - USA
http://goo.gl/maps/D0z0
Bár 1600kHz-n Spanyol a duma, úgyhogy szerintem az Mexikói lesz :)) (Vagy Kuba, bár utahhoz inkább Mexit párosítanék...)
 #65291  Szerző: pébégáz

Az én Roadstar rádiómon is van egy széles sáv/keskeny sáv kapcsoló. (Ahhoz képest, hogy gagyi márka, ez a rádió egész jó.) Nagy térerejű adások általában jobban szólnak széles sávon, kivéve a Kossuth, mert annak tökmindegy. :( Amikor még volt MKR, azt jó volt szélessávon hallgatni. Ott valószínűleg kihasználták a 4,5 kHz-et.
 #65235  Szerző: mimi

pébégáz írta:Azon gondolkodom, hogy a román KH-adókon is 4,5 kHz-e a sávszélesség vagy több ? Mert igencsak tisztán szólnak.
Valóban úgy tűnik, hogy szépen szólnak, viszont ha 4,5 kHz a szabvány, akkor elvileg a vevőkészüléknek se lenne szabad azon túlmennie, nem?
Másrészt a Videoton receiveremen van egy Wide Band kapcsoló, ami AM adásoknál növeli a sávszélességet, és "úgy tűnik, mintha", de valójában csak a zaj lesz nagyobb tőle.
 #65230  Szerző: LuciFerko

http://www.szegfukatalin.hu/index.php?o ... &Itemid=30
A földrengések előjelei

A kelet-ázsiai államokban, főként Japánban és Kamcsatkában (ahol gyakoriak a földrengések) már évszázadok ismert, hogy földrengés előtt:
- a kutak vize gyakran felkeveredik, a vízszint megváltozik, a víz iszapossá válik
- nem egyszer különös fényjelenségek láthatók a levegőben, az óceán fölött, a talajon, a hegyoldalakon, sőt még bányákban is órákkal, néha napokkal a földrengést megelőzően
Nos ezek a "fényjelenségek" kibocsátanak valami elektromágneses jelet vajon? Mert ha igen megvan a válasz arra, hogy én ma délután miért hallottam, valamint Sokol404 a szerb földrengés előtt.
 #65226  Szerző: pébégáz

"Mellesleg én is úgy tudom, hogy a mono, hagyományos MW-adások sávszéle 4,5 kHz, Amerikában 5 kHz, a többi, amit hallunk, a rádió teszi hozzá, és csupán csak felharmonikusok.

AM-Stereo adásoknál 12,5 kHz a maximum, ez viszont már a japán szabvány, ami eléggé méregdrága, de szépen szól. Lásd: Youtube-on a felvételeket."

Azon gondolkodom, hogy a román KH-adókon is 4,5 kHz-e a sávszélesség vagy több ? Mert igencsak tisztán szólnak. Egyszer csináltam olyat, hogy FM-ről fölvettem egy rövid adásrészletet (most mindegy, hogy honnan), és az Audacityvel addig "tompítottam", amíg úgy nem szólt, mint a Kossuth. Arra jutottam, hogy a Kossuth KH-adójának sávszélessége 3 kHz körül van.

S

#65216  Szerző: Sokol404

mimi írta:
Sokol404 írta:Nemrég láttam a Juhtyúkon, hogy egy amerikai rádióamatőr muki összehasonlította a HD Radiot a sima középhullámmal, és azt mutatta, hogy ha a vételkörzetében lévő erős adót -a 910 kHz-et- félrehangolja a 914-re, akkor ugyanúgy szól, mint a HD Radio, csak ugyebár nem sztereó.
Inkább lesz az valami magas frekis felharmonikus zaj, merthogy 10 kHz fölött (jó esetben) egy kumma hangot nem sugároznak ki...

Így van! Én is erre gondoltam. :yes: Tegnap írtam is a felharmonikusokról.

Mellesleg én is úgy tudom, hogy a mono, hagyományos MW-adások sávszéle 4,5 kHz, Amerikában 5 kHz, a többi, amit hallunk, a rádió teszi hozzá, és csupán csak felharmonikusok.

AM-Stereo adásoknál 12,5 kHz a maximum, ez viszont már a japán szabvány, ami eléggé méregdrága, de szépen szól. Lásd: Youtube-on a felvételeket.
 #65214  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:nem pont arra gondoltam :) simán valami szeizmikus zavar vagy nemtudom...

Amikor tavaly ősszel a hajnali órákban a dél-szerbiai földrengés volt, én is pont akkor -és előtte- villámlásra emlékeztető reccsenéseket hallottam jó sokáig, egyfolytában. Aztán másnap hallom a hírt, gondoltam is magamban: bemértem egy földrengést! :D Ha mondjuk régebben az ilyen gyanús és titokzatos földrengések előtt nem mértek elektromos zavarokat, nem hallottak a rádión recsegéseket, akár a HAARP-ra is gondolhatunk,
és mindez csakis a médiatörvény miatt van. ^^
Persze ez nem olyan vicces... :gülü2:
 #65213  Szerző: mimi

Sokol404 írta:Nemrég láttam a Juhtyúkon, hogy egy amerikai rádióamatőr muki összehasonlította a HD Radiot a sima középhullámmal, és azt mutatta, hogy ha a vételkörzetében lévő erős adót -a 910 kHz-et- félrehangolja a 914-re, akkor ugyanúgy szól, mint a HD Radio, csak ugyebár nem sztereó.
Inkább lesz az valami magas frekis felharmonikus zaj, merthogy 5 vagy nemtomhány kHz fölött (jó esetben) egy kumma hangot nem sugároznak ki...
  • 1
  • 267
  • 268
  • 269
  • 270
  • 271
  • 402