RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#61547  Szerző: LuciFerko

Sokol404 írta:LF:
annak idején a Juvé is du. 3 vagy 4 óra körül lecsökkentette a teljesítményét 75 kW-ról 15-re (ez ötödannyi!). Azt észre lehetett venni Nálad?

(Kár, hogy annak idején még nem voltam "DX-er", akkor még úgy is tudtam volna hallgatni... :boldog: Ez van; múlnak az idők.)
igen észre, este hallatszott alatta is a makedón adás. Valamint nem csapta szét a sáv közepét :)
 #61529  Szerző: Sokol404

Ati7 írta:Na, végre valaki elhiszi amit írtam. Az e-mailt majd én megpróbálom, hátha válaszolnak. Egyébként mindhárom adó teljesítményét csökkentik!
( Siófok, Lakihegy, Szolnok )
Nálad napközben hogy szól az MKR ? Nem szól össze a kettő? Onnan gondolom ezt, hogy ott délen csinál egy kanyart Szeged irányába a térkép szerint ( Siófok vs. Szolnok).
Nálam napközben úgy szól, mint máskor. Azzal "elégedett" vagyok. :blush: Mivel én kissé lejjebb lakom, nálam csak nyáron délelőtt vagy ritkán (ugyancsak nyáron) kora délután nem cseng össze a kettő: szóval errefelé mindig összefédelnek, kivéve az említett időszakot. Már tisztára hozzászoktam, 8-) de azért kellemetlen, ...mivel az érthetőség rovására megy. Megfigyeltem, hogy rövidhullámon is tiszta ugyanilyen a fading! :party:

Én a térképeknek a kezdeti FM-DX-elésem óta nem hiszek. Tudod: ott is szól, ahol nem jelölik. :yes:
 #61528  Szerző: Sokol404

LF:
annak idején a Juvé is du. 3 vagy 4 óra körül lecsökkentette a teljesítményét 75 kW-ról 15-re (ez ötödannyi!). Azt észre lehetett venni Nálad?

(Kár, hogy annak idején még nem voltam "DX-er", akkor még úgy is tudtam volna hallgatni... :boldog: Ez van; múlnak az idők.)
 #61517  Szerző: LuciFerko

Sokol404 írta:Egyébként ma volt alkalmam megfigyelni, amint visszaveszik a teljesítményt az 1341-en. Köszönet utólag is Ati7 megfigyelésének!

Pont úgy volt, ahogy pár sorral lejjebb leírta: az említett időpontban (19 óra 30 után nem sokkal) nálam ez úgy nyilvánult meg, hogy

- hirtelen egy kicsit halkabbá vált az adás -egyáltalán nem volt már olyan erőteljes-,
- a hang is egy kicsit tompábbá vált,
- és máris belezizegett valami adó, ettől kezdve végig "cincogott",
- meg még az az igen kellemetlen, de számunkra már megszokottá vált adó-összecsengés (amikor a két torony az 1341-en egymást csapkodja) innentől kezdve sokkal gyakoribbá vált.

Már csak az a másik kérdés, hogy hány órakor kapcsolják vissza teljes térerőre?

Nem tudom, hogy mennyire veszik vissza, és még az sem biztos, hogy mindkettőnél csökkentik. Lehet, hogy csak az egyiknél...?
siófokinál nem vettem észre csökkenést. Mondjuk tőlem 8km a torony :P
 #61497  Szerző: mimi

Sokol404 írta:Érdekes, hogy az USÁ-ban vagy nálunk szóba sem jön (még digitálisan sem) az LW-sáv.
Nálunk talán azért nem, mert új antenna kéne hozzá, annyit meg nem ér. Az USA-ban meg magánrádiózás van, ott megintcsak nem éri meg (van helyette pl. műholdas rádiózás).
 #61485  Szerző: VR5000

Sokol404 írta: Érdekes, hogy az USÁ-ban vagy nálunk szóba sem jön (még digitálisan sem) az LW-sáv.

Nem csak az USA-ban, hanem az egész amerikai kontinensen nem használják a hosszúhullámú sávot műsorszórásra, ugyanúgy mint a 41 méteres RH-sávot sem. :o
Sokol404 írta:Vagy írjunk nekik email-t. :yes:

info@katradio.hu
Nekem 2 napon belül, korrekten válaszoltak. :)
 #61478  Szerző: Ati7

Na, végre valaki elhiszi amit írtam. Az e-mailt majd én megpróbálom, hátha válaszolnak. Egyébként mindhárom adó teljesítményét csökkentik!
( Siófok, Lakihegy, Szolnok )
Nálad napközben hogy szól az MKR ? Nem szól össze a kettő? Onnan gondolom ezt, hogy ott délen csinál egy kanyart Szeged irányába a térkép szerint ( Siófok vs. Szolnok).
 #61473  Szerző: Sokol404

Egyébként ma volt alkalmam megfigyelni, amint visszaveszik a teljesítményt az 1341-en. Köszönet utólag is Ati7 megfigyelésének!

Pont úgy volt, ahogy pár sorral lejjebb leírta: az említett időpontban (19 óra 30 után nem sokkal) nálam ez úgy nyilvánult meg, hogy

- hirtelen egy kicsit halkabbá vált az adás -egyáltalán nem volt már olyan erőteljes-,
- a hang is egy kicsit tompábbá vált,
- és máris belezizegett valami adó, ettől kezdve végig "cincogott",
- meg még az az igen kellemetlen, de számunkra már megszokottá vált adó-összecsengés (amikor a két torony az 1341-en egymást csapkodja) innentől kezdve sokkal gyakoribbá vált.

Már csak az a másik kérdés, hogy hány órakor kapcsolják vissza teljes térerőre?

Nem tudom, hogy mennyire veszik vissza, és még az sem biztos, hogy mindkettőnél csökkentik. Lehet, hogy csak az egyiknél...?
 #61470  Szerző: Sokol404

Ati7 írta:Nálunk nem volt áramszünet!
Nem tapasztaltam semmilyen rendellenességet.
A BBC ulster melyiki frekin is sugároz? Szerintem ide is be kellene építeni egy antiféder rendszert! (egyébként a soltiban van ilyen berendezés. Szerdán felhívtam a solti állomást és megkérdeztem tőlük, hogy
meglehet-e őket látogatni, de azt válaszolták sajnos nem lehet, létszám hiány miatt :( :( :( )
A teljesítmény csökentés mértékét, viszont tényleg jó volna tudni a szolnoki telepnél !! (majd kikeresem a telefonszámukat...) :)
Vagy írjunk nekik email-t. :yes:

info@katradio.hu

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=3&se ... U1Nzc4NzAy

A BBC Ulster ugyanott ad, ahol az MKR Szolnokról és Siófokról sugároz (1341 kHz).
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 402