RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#85881  Szerző: Snake

Hatvan környékén üvölt az összes kabhegyi adó. kocsiban a seeker megfogta.
 #85868  Szerző: jimmer

Tegnap este a rádiból indultam haza, és itt a központban még melegedett az autó átnyomkodtam a sávokat. Érdemes volt:

105.7MHz tihanyi Rádió 1 bejött stereo+rds-sel, majd ahogy elindultam déli irányba elnyomta a szegedi 2kW -os Bartók.

Ez a tihanyitól szép kis terjedés, elnézve az alig 500W-ot.
 #85860  Szerző: asimov

88.0-an nem jon be a marcali N-Joy. (csak 87.95-n hallgathato) es 88.2-n szinten sehol nincs az O3.
Ami van: eros es valtozo hangszinezetu feherzaj...
Amugy reggel arra ebredtem, hogy a marcali N-Joy-t, ket-harom masodpercekre es pillanatszeru atvaltasokkal (scatter?) teljesen elnyomta egy masik ado. Sajna, a masik adon ezekben a masodpercekben csak zene szolt, igy meg az adas nyelvet sem tudtam kihallgatni. (Nyaron is volt ilyen, es akkor is korareggel.)

DAB

#85844  Szerző: csabyke

Tehát, akkor a ma esti kis tesztelgetésem...

Először felmentem a helyi várba, ahol előbb egy FM Bandscant végeztem, hogy megnézzem mannyire jönnek a Hesseni és a Svájci adók..

Ami vicces, hogy egy Svájci adó itt nálunk a 101,5ön jön itt-ott (DRS1), egy hesseni (hr4) pedig a 101,6on :DD

Na a várban egyik sem jött olyan jól, mert pont nem kerültem annyira ki a hegyek takarásából, de azért több minden jött mint lent a városban..

Ekkor nyomtam egy DAB Scant..

A 24 helyett 29 csatornát (tehát +5) találtam, de az adólistában semmi új nem volt..

Ennek oka az, hogy a Baden-Württembergi Mux a 11B, de a régi, melyet folyamatosan állítanak át a 12Bvolt, és valahonnan a messzi távolból sikerült a 12B-t még vennem..
A technológia hibája, ha egy adó 2 mux-ban si benne van, akkro nem vált át közöttük.. (Erről írtak már német fórumban nások is...)

Az óvároson és több aluljárón áthaladva, egy épület alagsorán is áthaladva SEHOL NEM SZAKADT MEG A DAB vétel..
Probáltam mindkét Multiplexet (5A és 11B)

Az SWR Cont.Ra-t hallgatva amolyan AM és FM közötti minőségre gondoltam (48kbps sima DAB) de a DWissent hallgatva már nagyon szép volt a minőség (56kbps AAC DAB+). Szóval én nagyon levagyok nyűgözve a technológiától...

Hasonlítgattam DAB és FM-en is adó ZENECSATORNÁKAT, és megkell mondjam, a DAB nagyon bejött...

Hazafele jövet betértem egy Supermarketbe, ahol sem FM sem GSM/UMTS lefedettség nincs.. (nem tudom miből épült, biztos valami könnyűszerkezetes fém...)
Itt a DAB is megszűnt létezni..
Befelé haladva hol szólt, hol nam , majd végül totál finito..

Kifele jövet (1o perc mulva) csak nem szólalt meg..
Ismét kikellett választanom a rádiót..

Tulajdonképpen nem is értem, hogy miért nem cserélték még le az AM/FM-et, mert ez szerintem egy rohadtjó technológia...

Az 5A MUX-ban pl. 19 adó? (DAB+) - szerintem odab....
És van mennyi csatorna 8*4 + 1*6 (13A-F) = 38 csatorna... Simán 600 elméleti adóhellyel...

Magyarországon is adnak már DAB+-ban ha jóltudom a 11D mux-ban..
 #85840  Szerző: asimov

Szerintem, elfersz itten.. :) cserebe varjuk a tapasztalatokat!

DAB

#85819  Szerző: csabyke

Üdv

No meghozta a DHL a DAB-os vevőkészülékemet..

Egy SANGEAN DPR-34-es lett a választásom...

Első élmény:
Két csatorna (5A és 11B) adásai foghatóak a szobámban..

5A: 19 országos csatorna (DAB+)
11B 6 tartományi csatornája az SWR-nek, sima DAB

Az első szembetűnő vagyis fülbetűnő külömbség, hogy a DAB és a DAB+ között óriási a külömbség..

Pl. a 11B-n az SWR cont.Ra (amolyan Inforadio) 48kbps-el már eléggé gagyi minőségű, de az ugyanekkora felbontású hasonló kategóriájú (tudományos csatorna) DWissen pl. nagyon szépen jön..

Összehasonítottam a DAB-os SWR1BW és SWR3-t az FM-essel..
A DAB-os nyert a maga 128kbps-ével...

Csinálni fogok majd videókat és majd fogom tesztelni, hogy pl. vonatban milyen a véltel, illetve felmegyek majd magasabb pontokra (hegyek...), hogy környező tartományok vagy Svájc multiplexei jönnek -e..

Mivel eddig még nagyon nem volt itt DAB/DAB+ DX, így elkezdem a dolgot..

És mivel van RDSes FM rádió is benne, ezért ON dolgok is fognak majd felkerülni...

A kütyü amúgy kb. egy SonyEricsson K750i méretű cucc...

Na majd ha valami op/admin erre jár, csinájon már egy DAB topikot , feltéve ha gond, hogy itt OFFolok..

na most meló amíg a ketyere töltődik :)) de most nagyon rávagyok pörögve erre a DAB-DXre
 #85815  Szerző: csabyke

OFF
Ha megvan, torolheto is ez a hozzaszolas..
Csinalna valaki egy DAB/DAB+ DX topikot?
 #85814  Szerző: csabyke

Szerintem Budapest inkabb 180km lesz..

Mellesleg Budapest es Köpcsény/Kittsee kozott van egy par hegyecske, mig a SK reszen az elso hegyek - amire jo a ralatas - lehet, hogy azok a telephelyei az adoknak..

Budapestrol Ausztria fele utazva Tbanya utan erdemes pl, a 95,8at hallgatni..
A Radio-Niederosterreich veri az Infot..
Pedig pl. Komaromhoz Bp. van kozelebb, csak ugye a domborzat
Zoli58 írta:
csabyke írta:Köpcsény??
Zoli58 írta:Tegnap Köpcsényben (Ausztria) alkalmam nyílt egy rövid szkennelésre. Az otthoni vételeimhez képest egyedül a 92.9MHz Arabella Wien jelentett újdonságot. A soproni adók RDS-el jöttek, úgyszintén a bécsiek is, a közelség miatt viszont a pozsonyiak üvöltöttek a legerősebben.
Nagyon röviden:
Köpcsény a pozsonyi belvárostól alig 6 km-re esik! Így nem csoda a pozsonyi adók ereje. Itthon próbálgattam pl. az Radio Aligatort a 97.2 Mhz-en, de a légvonalbeli kb.100km nagyon soknak bizonyult, ráadásul a sugárzás is inkább ÉK irányítású. Mindemellett a többi nagyobb adókat sikerrel tudtam azonosítani, legtöbbjét RDS-el:
89,3 RadioFM
93.8 Lumen
94.3 Funradio
96.6 SRO1
99.3 Regina
100.3 Hey
101.8 Radio Viva
104.4 Devin
104.8 Europa2
106.6 Jemne Melodie
107.6 Radio Expres
Ez meglepően sok ahhoz képest, h pl. a 80km-re lévő Budapestről csak 6 adót lehet vételezni (Kossuth, Petőfi, Bartók, ClassFm, NeoFm, Juventus) azt sem mindegyiket RDS-el.
  • 1
  • 291
  • 292
  • 293
  • 294
  • 295
  • 541