mikrofonos írta:Én őszintén megértem az "igazi" rádiózás iránt nosztalgiát érzők minden bánatát az AM sugárzás megszűnése felett. De sajnos ez a kőkemény valóság. Ennek a korszaknak az internet, meg a műholdak korában vége. Én még emlékszem, amikor gyerekkoromban a 60-as években magam is csavargattam a csöves Orion rádiónk rövidhullámú sávjait és az telis-teli volt mindenféle külföldi furcsa rádiókkal. Ma az internet-rádiómon a szó szoros értelmében az egész világot megkapom. Szóval miért akkor a rövidhullám. Persze most nem beszelék szélsőséges helyzetekről.... Egyébként Németországban - ahol dolgozom és "élek" most kapcsolták ki az utolsó nagyteljesítményű középhullámú adót, a Saar-vidéki Heusweiler település mellett, amely 1422 kHz-en az utóbbi években a Deutschlandfunk (DLF) adását sugározta (politika-közélet) azelőtt (még a vasfüggöny korszakban) mi is hallgattuk itt Magyarországon este sokat, mert akkor még az SR1-Europawelle ment rajta. És mellette a 208 méteres középhullámon szólt a legendás Radio Luxembourg.
Anno még én is tekergettem a nagy böszme csöves rádiókat , de valahogy sohasem tudott igazán lekötni a hullámzó pár kHz-es modulációs mélységű adók gyenge zajos minősége.
Ahogy írtam a népesség fluktuálódása, "fiatalodása" miatt már csak a megszállottak és néhány idősebb hallgatja a rövidhullámú adókat.
Mellesleg ahogy elnézem ezeket a fosbúkon és mittudomén min szocializálódott fiatalságot ezeket már semmi nem érdekli !
Tehát még pár évtized és nyoma sem lesz a rádiózásnak !
Mindenkinek az okos telefonja mondja majd meg mit is akar hallhatni a 26G-s GSM adatátvitelen keresztül.
Most is ilyen zombikkal van már tele minden , csak nem látják a fától az erdőt, akarom mondani a telefonjuktól !
Képzeld ezeknek a gyerekit, ha esetleg nem halnak éhen a nagy nyomkodásban !