RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#84162  Szerző: Snake

Sokol404 írta:
Snake írta:
Chucky írta:89.9-en egy eddig nem hallott rádiót fogtam. Sajnos sem azonosító, sem egyéb nem hangzott el az elmúlt másfél órában. 20-21 között reagge ment, most meg valami Jazzféleség szól.
Tropónak túl stabil. Lehet, hogy félszemű?
Van ötlete valakinek?
Milyen irányból?
Nem véletlen egy FM-transzmitter a szomszédból? :D

Pl. én a 97,4 MHz-en adok, és ha csak simán 1 m magasan a radiátorra helyezve az ablak elé teszem, gond nélkül elszól 150 m-t! És persze lakásból!

Egyszer kipróbálom sík terepen. :yeah:

Egyébként 300 mA-t fogyaszt, számításaim szerint (megközelítőleg) 0,1 W-os.
jó freki, csak pest közelében ne használd :P
 #84160  Szerző: Sokol404

Snake írta:
Chucky írta:89.9-en egy eddig nem hallott rádiót fogtam. Sajnos sem azonosító, sem egyéb nem hangzott el az elmúlt másfél órában. 20-21 között reagge ment, most meg valami Jazzféleség szól.
Van ötlete valakinek?
Milyen irányból?
Nem véletlen egy FM-transzmitter a szomszédból? :D

Pl. én a 97,4 MHz-en adok, és ha csak simán 1 m magasan a radiátorra helyezve az ablak elé teszem, gond nélkül elszól 150 m-t! És persze lakásból!

Egyszer kipróbálom sík terepen. :yeah:

Egyébként 300 mA-t fogyaszt, számításaim szerint (megközelítőleg) 0,1 W-os.
 #84151  Szerző: Snake

Van ötlete valakinek?
Milyen irányból?
 #84148  Szerző: Chucky

89.9-en egy eddig nem hallott rádiót fogtam. Sajnos sem azonosító, sem egyéb nem hangzott el az elmúlt másfél órában. 20-21 között reagge ment, most meg valami Jazzféleség szól.
Van ötlete valakinek?
 #84111  Szerző: asimov

Hat... nagyon extrem terjedesi viszonyok eseten talan elofordulhat nemi frekvencia eltolodas is, de ezen a savon ez nem jellemzo. A jelenseget "doppler"-kent (doppler-shift, shift elnevezes is hasznalatban van) szokas emlegetni es igazan csak gyorsan mozgo antennak (autok, repulok, muholdak) kozotti atvitelnel van jelentosege. (FM savban nem jellemzo shift kialakulasa, ellenben inkabb csokken a savszelesseg, pld. scatter-es terjedesnel)
3 MHz-es shift bekerulne a tortenemkonyvekbe ;)
csokie írta:
rmihaly76 írta:Ide csak ritkan terjedt be es akkor is gyengen. A marcali N-Joy ado (88.0) a dominans.
Felharmonikust venni csunya lenne, de lehetnek csodak. :) (elso felharmonikus: 176.2 MHz)
csokie írta:Előbb bemondták, hogy 12:30 kor a Daylight Classic az már onlány fog már csak menni a 88.1-en. Valaki rögzíti?
Más: 88.1-en fogja még másvalaki a Face-t? Esetleg felharmónikusokra gondolok, hogy azért máshol bejöhetne például.
Nem ilyen felharmónikusra gondoltam, hanem pl 3 MHz-el arrébb is vette vagy ráhallatszott egy másik FM rádióra. De úgy látom most már mindegy.
 #84091  Szerző: Sokol404

Amióta megszűnt a Danubius, azóta a Class FM nálam Pécsről a 105,5-ről egy kicsit gyengébb. Gondoltam, sebaj, azért fogható továbbra is, csak nem üvölt annyira, mint azelőtt. (A '90-es években egészen Szegedig tisztán elszólt!)

Azonban: nagyjából ettől az évtől kezdve már csak erőteljes irányhatással lehet befogni, és tisztára ki is lehet forgatni. :S Amikor kiforgatom, sosem lehet pontosan kivenni, hogy mi szól -zene-e vagy beszéd-, vagy akár milyen nyelvű az a másik adó, csak egyszerűen halk zizegés van, már-már majdnem csend. Szerintem valami távolabbi szerb állomás lehet. Ilyen azelőtt nem volt.
 #84090  Szerző: Sokol404

Nálam a "Petőfi" Rádió a 89,4-en elég erős Csávolyról (6,3 kW).

Légvonalban az egész 20 km sincs, és bizony az egyik eredeti Philips tunerrel mindig azt tapasztalom, hogy a 89,6 Szabadkai Rádió után a 89,8 MHz-en ismét szól a Petőfi! Már sokszor rákerestem a neten, de nem ad azon a frekvencián sehol sem! :shock:
 #84063  Szerző: csokie

rmihaly76 írta:Ide csak ritkan terjedt be es akkor is gyengen. A marcali N-Joy ado (88.0) a dominans.
Felharmonikust venni csunya lenne, de lehetnek csodak. :) (elso felharmonikus: 176.2 MHz)
csokie írta:Előbb bemondták, hogy 12:30 kor a Daylight Classic az már onlány fog már csak menni a 88.1-en. Valaki rögzíti?
Más: 88.1-en fogja még másvalaki a Face-t? Esetleg felharmónikusokra gondolok, hogy azért máshol bejöhetne például.
Nem ilyen felharmónikusra gondoltam, hanem pl 3 MHz-el arrébb is vette vagy ráhallatszott egy másik FM rádióra. De úgy látom most már mindegy.
 #84055  Szerző: asimov

Ide csak ritkan terjedt be es akkor is gyengen. A marcali N-Joy ado (88.0) a dominans.
 #84030  Szerző: csokie

Előbb bemondták, hogy 12:30 kor a Daylight Classic az már onlány fog már csak menni a 88.1-en. Valaki rögzíti?

• 1
  • 299
  • 300
  • 301
  • 302
  • 303
  • 541