Kovi02 írta:
A fédelésnél szerintem sokkal rosszabb az,hogy szaggat,akadozik az adás,ezért is jobb pld: az analóg tv az ebből a szempontból sokkal rosszabb DVB-T vel szemben.
Én napi szinten hallgatok mono rádióadást AM-en,szerintem azzal nincs semmi baj,ráadásul jóval nagyobb területet fednek vele le.(már hallgatni is jobb az AM,a kiváló hangminőség miatt) FM sávon szerintem meg nem "4-5 adó" lesz,csak akkor ha az egészet le akarják állítani.
Az,hogy Olaszországban városonként 30-40 adó működik,szerintem nem baj,a kínálat széles,hacsak nem az a baj,hogy zavarják egymást.(ha egy toronyból mennek,akkor valószínűleg nem)
Szia Kovi!
Nekem fura, amiket írsz!
Az analóg tévévételnél, például nagyon-nagyon zavaró volt az ugyanazon a csatornán sugárzó adó interferenciája, két példával hozakodok elő: a magyar 1-es műsor sztereo vétele, csak Sopronból volt nálunk lehetséges, amit gyakran zavart hátulról egy szlovák adó, de tropókor borzasztóan a szlovén Plesivec is. A csak mono Győrt Graz, és enyhén Kékes zavarta, a szintén mono Kabhegyen pedig egyszerűen tompa, fakó volt a kép. A másik, az ORF2 vétele, a 24-es csatornán, amit Budapest zavart eléggé erősen. Ezeknél szépen hallatszott a zavaró adó hangjának jellegzetes sistergése is. Hiába használtam kitűnő antennarendszert, kiküszöbölhetetlen problémák voltak. DVB-T-n tisztességes antennákkal nincsen akadozó vétel!
Az AM-sugárzás frekiátvitelének maximuma 4 (azaz négy) kHz. Milyen kiváló hangminőségről beszélsz?
Olaszországban szinte hallgathatatlan az URH, az egymás mellett sugárzó adók miatt. Autóban aztán végképp!
Ne érts félre, én '84-ben kezdtem DX-elni, nagyon jó volt DX szempontból, hogy rövid volt a tévén a napi sugárzási idő, a hétfői adásszünet, a reggel későn induló adás, üres volt az egész tévésáv, az 1-69-ig, és a szinte üres "nyugati" URH. De a fejlődés nem vehet figyelembe minket, mert a mi hobbink az abnormális terjedési viszonyokon alapszik!
A DX-lehetőségek is alakulnak ám! Amíg alig volt elérhető analóg tévéadás, addig alig vártuk, hogy kikapcsoljanak a szlovák, aztán a magyar adók, majd az osztrák, és a szlovén adók, és néha ilyenkor megjelent egy-egy német, lengyel, román, vagy gyenge olasz kép! A tévés digitális átállás elején, egy-egy jobb terjedéskor telis-tele volt a sáv cseh és német adókkal, és most, a rádiós átállás kezdetén vagyunk, így azt kell kihasználni, mert most azt lehet! Pár jó DX-évet kapunk itt, pár évet ott, hajrá!
Ü.: Sz.