RADIOSITE Fórum

• DAB+

#153121  Szerző: djlacee

Bécsi MUX-ról eltűnt a WELLE1. Ami már önmagában is érdekes, viszont ezen kívül: egyik, egymástól teljesen független WELLE1-nek sem megy a weboldala
 #152190  Szerző: BMáté

Kovi02 írta:Amúgy ha nem ilyen frekvenciakiosztás lenne,hanem az egész "olasz mintára" menne,akkor a DAB+ mehetne a szemétbe. Én elfogadnék egy http://worldradiomap.com/lb/beirut ilyen kínálatot is(Ha Libanonban is ésszerűen van a frekvenciakiosztás,akkor nálunk miért nem???).
Sokan, sokféleképpen megcáfolták már a (ne haragudj, hogy ezt mondom, de) sokszor butaságokból és félreértésekből eredő DAB+ ellen szóló érveidet, így ezeket nem is szeretném megismételni, hanem az "olasz mintádra" reagálnék. Amellett, hogy a nemzetközi egyezmények folyamatos és módszeres megsértése folyik abban az országban az FM-et illetően, az az ámokfutás, ami náluk folyik oda vezetett, hogy az átlag rádióhallgató számára teljesen élvezhetetlenné tette a rádiózást. Egy frekvencián legalább 2-3 jó minőségű adást lehet(ne) fogni, ami gondolom nem kell megmagyaráznom, hogy milyen interferenciához vezet. Nekem úgy tűnik, hogy számodra a tropo és ES, és az ebből eredő távolsági vételek számítanak a legfinomabb csemegéknek (hozzáteszem, nekem is, meg hát talán mindannyiunknak), bár javíts ki, ha tévednék. Na most gondold át, hogy ha jellemzően max. 100 km-es körből jön jó minőségben, és különböző polárban 2-3 vagy több adás, akkor szinte esélytelen több száz km-es vételeket elcsípni. Volt szerencsém DX-elni többek között Rómában és Riminiben is, és álmodni se mertem 400-500 km-es vételekről. Akkor nem mindegy még a DX-ereknek is, ha DAB+ van?
"Mehetne a DAB+ a szemétbe", írtad a hozzászólásodban. Igen? Akkor megmagyaráznád, hogy továbbra is ebben a "minta" országban maradva, miért éri el a DAB+ hálózat a lakosság kb. felét, vagyis 30 millió (!) embert?
Itt egy térkép is, hogy lásd nem a levegőbe beszélek:
http://www.raiway.it/index.php?lang=EN&cat=316
 #152167  Szerző: Sszilu

Kovi02 írta:
Szia!

Szerintem az még mindig jobb,hogy a tv adás alá fédel valami,és zavarja,minthogy szaggat,a hang meg vagy van ,vagy "géphang" jön.

AM-en nekem az jelenti a kiváló hangminőséget,hogy kellemes,a fület nem bántja,nem gépies.

Remélem nem vagyunk még a rádiós átállás elején,hanem inkább találjanak ki valami jobb megoldást az FM(de leginkább a DAB) helyett.

Üdv.
Szia Kovi!

Mondom, ne a szaggatós, vételi határon kívüli adókat vedd figyelembe! Tisztességes antennarendszerrel nincsen kockásodás, akadás DVB-T-n! Ami magyar analóg adókat ellenpéldának hoztam fel, messze kifogástalanok digitálisan. Nem utolsó sorban a HD-kép, dolby digital hangzással. (És itt nem a T-home digitális tömörítős-sistergős okádék hangminőségre gondolok. Bocsánat!)
Persze, én is sajnálom, hogy nem interferál inkább a két cseh DVB-T mux. a magyarral, amit állandóan tudtam nézni (Brno Kojál mux.1, D29H, és Hodonín mux. 4, D46H), mert jelen esetben egyáltalán nem látom őket csatornafedés miatt, de a 135 km, és főleg a 190 km távolság már nem igazán számít ellátott területnek. Hozzáteszem, analógban ugyanezek az adók nem voltak nézhetőek, csak tropókor. Így még jobb lefedettséget tapasztaltam digitálisan, mint analógban.

Persze, nem biztos, hogy igazam van, de ez az én szubjektív véleményem, és imádom az FM-et!

Ü.: Sz.
 #152138  Szerző: Csongii

Kovi02 írta:
AM-en nekem az jelenti a kiváló hangminőséget,hogy kellemes,a fület nem bántja,nem gépies.

Akkor neked nagy szerencséd van a füleddel. Engem egy idő után nagyon zavar az AM-en hallható zaj, kimondottan bántja a fülemet és muszáj elkapcsolnom. Ez leginkább otthon fordul elő, illetve inkább fordult, amikor nagymamám a Kossuthot hallgatta vagy néha valamelyik másik rádió adót, ami volt még AM-en.

Az ráadásul nagyon nagy előnye a DAB-nak, hogy jóval kevesebb energiát falatozik, ugyanazért a hatásért, amit az FM produkál. Az meg, hogy ugyan azon a frekvencián képes több adó is jönni.... :)
Bár talán kissé naiv vagyok, de még bízom benne, hogy lesznek itthon rádiók, akik felkerülhetnek a műsorsugárzók közé DAB+-on.
 #152137  Szerző: Kovi02

Sszilu írta:
Kovi02 írta:
A fédelésnél szerintem sokkal rosszabb az,hogy szaggat,akadozik az adás,ezért is jobb pld: az analóg tv az ebből a szempontból sokkal rosszabb DVB-T vel szemben.
Én napi szinten hallgatok mono rádióadást AM-en,szerintem azzal nincs semmi baj,ráadásul jóval nagyobb területet fednek vele le.(már hallgatni is jobb az AM,a kiváló hangminőség miatt) FM sávon szerintem meg nem "4-5 adó" lesz,csak akkor ha az egészet le akarják állítani.

Az,hogy Olaszországban városonként 30-40 adó működik,szerintem nem baj,a kínálat széles,hacsak nem az a baj,hogy zavarják egymást.(ha egy toronyból mennek,akkor valószínűleg nem)
Szia Kovi!

Nekem fura, amiket írsz!

Az analóg tévévételnél, például nagyon-nagyon zavaró volt az ugyanazon a csatornán sugárzó adó interferenciája, két példával hozakodok elő: a magyar 1-es műsor sztereo vétele, csak Sopronból volt nálunk lehetséges, amit gyakran zavart hátulról egy szlovák adó, de tropókor borzasztóan a szlovén Plesivec is. A csak mono Győrt Graz, és enyhén Kékes zavarta, a szintén mono Kabhegyen pedig egyszerűen tompa, fakó volt a kép. A másik, az ORF2 vétele, a 24-es csatornán, amit Budapest zavart eléggé erősen. Ezeknél szépen hallatszott a zavaró adó hangjának jellegzetes sistergése is. Hiába használtam kitűnő antennarendszert, kiküszöbölhetetlen problémák voltak. DVB-T-n tisztességes antennákkal nincsen akadozó vétel!

Az AM-sugárzás frekiátvitelének maximuma 4 (azaz négy) kHz. Milyen kiváló hangminőségről beszélsz?

Olaszországban szinte hallgathatatlan az URH, az egymás mellett sugárzó adók miatt. Autóban aztán végképp!

Ne érts félre, én '84-ben kezdtem DX-elni, nagyon jó volt DX szempontból, hogy rövid volt a tévén a napi sugárzási idő, a hétfői adásszünet, a reggel későn induló adás, üres volt az egész tévésáv, az 1-69-ig, és a szinte üres "nyugati" URH. De a fejlődés nem vehet figyelembe minket, mert a mi hobbink az abnormális terjedési viszonyokon alapszik!

A DX-lehetőségek is alakulnak ám! Amíg alig volt elérhető analóg tévéadás, addig alig vártuk, hogy kikapcsoljanak a szlovák, aztán a magyar adók, majd az osztrák, és a szlovén adók, és néha ilyenkor megjelent egy-egy német, lengyel, román, vagy gyenge olasz kép! A tévés digitális átállás elején, egy-egy jobb terjedéskor telis-tele volt a sáv cseh és német adókkal, és most, a rádiós átállás kezdetén vagyunk, így azt kell kihasználni, mert most azt lehet! Pár jó DX-évet kapunk itt, pár évet ott, hajrá!

Szia!

Szerintem az még mindig jobb,hogy a tv adás alá fédel valami,és zavarja,minthogy szaggat,a hang meg vagy van ,vagy "géphang" jön.

Remélem nem vagyunk még a rádiós átállás elején,hanem inkább találjanak ki valami jobb megoldást az FM(de leginkább a DAB) helyett.

Üdv.
 #152133  Szerző: markfelt

LuciFerko írta:
admin írta:Nem értem a svéd döntést. Egyáltalán.
:question:
Alább linkelték, annyi a lényeg, hogy döntött a kormány, nem lesz DAB, a teszteket is lekapcsolják... mindeközben Norvégiában már kimondottan sikeres az egész.
 #152126  Szerző: Sszilu

Kovi02 írta:
A fédelésnél szerintem sokkal rosszabb az,hogy szaggat,akadozik az adás,ezért is jobb pld: az analóg tv az ebből a szempontból sokkal rosszabb DVB-T vel szemben.
Én napi szinten hallgatok mono rádióadást AM-en,szerintem azzal nincs semmi baj,ráadásul jóval nagyobb területet fednek vele le.(már hallgatni is jobb az AM,a kiváló hangminőség miatt) FM sávon szerintem meg nem "4-5 adó" lesz,csak akkor ha az egészet le akarják állítani.

Az,hogy Olaszországban városonként 30-40 adó működik,szerintem nem baj,a kínálat széles,hacsak nem az a baj,hogy zavarják egymást.(ha egy toronyból mennek,akkor valószínűleg nem)
Szia Kovi!

Nekem fura, amiket írsz!

Az analóg tévévételnél, például nagyon-nagyon zavaró volt az ugyanazon a csatornán sugárzó adó interferenciája, két példával hozakodok elő: a magyar 1-es műsor sztereo vétele, csak Sopronból volt nálunk lehetséges, amit gyakran zavart hátulról egy szlovák adó, de tropókor borzasztóan a szlovén Plesivec is. A csak mono Győrt Graz, és enyhén Kékes zavarta, a szintén mono Kabhegyen pedig egyszerűen tompa, fakó volt a kép. A másik, az ORF2 vétele, a 24-es csatornán, amit Budapest zavart eléggé erősen. Ezeknél szépen hallatszott a zavaró adó hangjának jellegzetes sistergése is. Hiába használtam kitűnő antennarendszert, kiküszöbölhetetlen problémák voltak. DVB-T-n tisztességes antennákkal nincsen akadozó vétel!

Az AM-sugárzás frekiátvitelének maximuma 4 (azaz négy) kHz. Milyen kiváló hangminőségről beszélsz?

Olaszországban szinte hallgathatatlan az URH, az egymás mellett sugárzó adók miatt. Autóban aztán végképp!

Ne érts félre, én '84-ben kezdtem DX-elni, nagyon jó volt DX szempontból, hogy rövid volt a tévén a napi sugárzási idő, a hétfői adásszünet, a reggel későn induló adás, üres volt az egész tévésáv, az 1-69-ig, és a szinte üres "nyugati" URH. De a fejlődés nem vehet figyelembe minket, mert a mi hobbink az abnormális terjedési viszonyokon alapszik!

A DX-lehetőségek is alakulnak ám! Amíg alig volt elérhető analóg tévéadás, addig alig vártuk, hogy kikapcsoljanak a szlovák, aztán a magyar adók, majd az osztrák, és a szlovén adók, és néha ilyenkor megjelent egy-egy német, lengyel, román, vagy gyenge olasz kép! A tévés digitális átállás elején, egy-egy jobb terjedéskor telis-tele volt a sáv cseh és német adókkal, és most, a rádiós átállás kezdetén vagyunk, így azt kell kihasználni, mert most azt lehet! Pár jó DX-évet kapunk itt, pár évet ott, hajrá!

#152124  Szerző: Kovi02

Pasa írta:Elképesztő ez a tudatlanságból fakadó "kívánságműsor".
1. Olaszországban 40 éve az összes létező - ma már EU-s - szabályt megszegik, tehát nem jó példa.
2. Az FM-nek nem sok köze van a DAB-hoz, nem azok az adók lesznek rajta (kizárólagosan), amik FM-en. Ez üzlet.
3. A DX nem szempont, ennek ellenére a DAB sávon is lehet nagyon szépen DX-elni.
Már leírtam, de akkor újra: ez a fejlődés, ma senki sem akar fekete-fehér tévét nézni, senki sem akar monó rádióadást hallgatni, pláne AM-en, és nemsokára senki sem lesz kíváncsi a fédelő FM-re maximum négy-öt fogható programmal.

#152121  Szerző: LuciFerko

admin írta:Nem értem a svéd döntést. Egyáltalán.
:question:
 #152111  Szerző: markfelt

Nem értem a svéd döntést. Egyáltalán.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 72