PooLee írta:Ahhoz, hogy ez a rádió változzon, először a magyar embereket, a hallgatókat kell lecserélni. Addig semmi értelme: ha meghallanának egy olyan számot, amit még nem hallottak sehol, azonnal kapcsolnának el... max. letöltenének egy párórás felvételt a slágerrádióból, és mosolyogva nosztalgiáznának, vagy áttérnének az mp3 lejátszóra, amin rajta van 3 szám Lady Gagától, 3 Rihannától és még rátennének 1-2 "csemegét" Sean Paultól meg Beyoncé-tól, és talán bekapcsolnák a random funckiót. A Rádió1 csak kielégíti a meglévő igényeket - az más kérdés, hogy talán ők is felelősek, hogy zeneileg ilyen sötétek lettek az emberek... de most már így alakult. Mindazonáltal ez a téma sem most vetődött fel először; lehet, hogy kellene csinálni az oldalon egy ilyen FAQ-rovatot, ahol ezek szerepelnének...
Igen, ez így igaz. És ha már itt tartunk, tényleg felelős a R1 a zenei sötétségért. Miért is vásárolt fel annyi helyi frekit? Mert tele volt zsetonnal... És akkor már egyre több embert érhetett el. Az R1-et furcsa (vagy nem furcsa?) módón megszerette már a 40es korosztályból is egy jelentős réteg. Érdekes... Régen ugye Sláger-Danubius páros volt a menő, most meg már a R1 is elég jelentős hallgatottságot mozgat meg. Pedig elvileg a fiatalok rádiója. Ebből is látszik, hogy a piac már nem a két országos kerrádió (most már Neo és Class) hatalmas előnyéről szól. Hány olyan telefon jön be Mákszem Levihez is, hogy munkatársaimnak, feleségemnek, férjemnek, lányomnak, fiamnak szeretnék egy(!) számot kérni. És a hangból lejön hogy biztos túl van a 40-en. Az már más kérdés, hogy rendszerint a műsorvezető és a zenei szerkesztő állítja össze úgyis, mi szóljon, ezért is csak annyit engednek mondani a kívánságkérőnek, hogy: "egy számot szeretnék kérni...". Szóval az önálló vélemények degradálása folyik, birkítás. Nyilván, mert nem kell gondolkodni, hogy jajj Istenem, mit kérjek már!

És kész is a hülyítés, mert nem kellett gondolkodni, a marketinggépezet meg forog tovább, a zseton meg folyik be a már jól megszokott, naponta kismilliószor lejátszott slágerektől. Ördögi kör, mert újra-és újra kitermeli a piac ezeket az igényeket, és az egész önmagába forog vissza. És amikor már mindenki ezt fogja szeretni, akkor a "népnevelés" már elérte célját. Ha pedig becsúszna a R1-be egy minőségibb zene, mindenki eltekerne, hogy ójajj, ma nem hallottam DévidGettától a Vánlávot, Úristen, most mi lesz!

Szánalmas... Csak az a baj, hogy kívánságműsor címszó alatt is ez folyik, Abaházi Csabinál a Classon, és István Daninál a Neo-n is. Persze ez nem a műsorvezetőkön múlik, ők ezért a szerkesztésmenetért nem hibásak. A zenei szerkesztők és a főnökök lehetnének engedékenyebbek a kívánságműsorokkal kapcsolatban.
Kicsit OFF: én egyébként főleg a rock zenét szeretem, de igazából szinte bármit meghallgatok. Dance-ből is, a színvonalasabbat. Azt nem értem, hogy miért DG -t istenítik, amikor Armin Van Buuren-t is lehetne játszani, pl. azt mikor adnák le? Szerintem messze minőségibb tánczene, mint DG. Íme:
http://www.youtube.com/watch?v=eyUfJVqMtO0