RADIOSITE Fórum

• Rádiós technikai eszközök

#169100  Szerző: Sszilu

Nightman írta:Nos rémlik hogy kérdeztem már sőt futottam is pár kört,de javasoljatok már nekem olyan tunert aminek viszonylag jó az érzékenysége,szelektivitása..
Ott képben vagyok hogy a gyártók mára eléggé elhanyagolják ezt a részt,tehát használtan kell vadászni.
Vaterán kismillio van csak ugye melyik jó..azaz jobb....
Onkyo 4970 esélytelen találni,a híres sony F1 HD - ból egyetlen eladó darab van Amerikában de nem szállítják ide..
Hadd kérjek már tippeket,ki mire esküszik,melyik tipusra?
Köszönöm! :)
Dehát itt áraulja valaki a kérdéses Onkyo-t a fórumon, tegnapi, úgyhogy friss hirdetés a:
"minden más/kötetlen/hirdetések" lapon:

"Sziasztok ! Eladóvá vált az Onkyo Integra T4970es tunerem. Érdeklődni az ivanyi.sofia@gmail.com email címen lehet. Átvétel csak szemelyessen."
 #169097  Szerző: Nightman

Nos rémlik hogy kérdeztem már sőt futottam is pár kört,de javasoljatok már nekem olyan tunert aminek viszonylag jó az érzékenysége,szelektivitása..
Ott képben vagyok hogy a gyártók mára eléggé elhanyagolják ezt a részt,tehát használtan kell vadászni.
Vaterán kismillio van csak ugye melyik jó..azaz jobb....
Onkyo 4970 esélytelen találni,a híres sony F1 HD - ból egyetlen eladó darab van Amerikában de nem szállítják ide..
Hadd kérjek már tippeket,ki mire esküszik,melyik tipusra?
Köszönöm! :)
 #169026  Szerző: joe

Annyira el vagyok foglalva a DX-szel, hogy ezt a topic-ot nem is olvasom, pedig nekem szól a válasz. Szilárd, lehet nálad az RMC sztereó vételéhez pont az a 2 dB hiányzik, amit a 40m RG6 kábel csillapít 100 MHz-en. Nem tudom milyen erősítőt használsz (gondolom a zajtényezője 1dB alatti és fent van az antennánál), elég lehet az az 1dB "nyereség". A másik lehet a tuner...ezt úgy gondolom, hogy nem egy mai darab a készülék...nálam a Sonynál elhangolódtak az RF bemeneti szűrők. Feltűnt, hogy az SDR érzékenyebb, mint a SE700 -> megkerestem az okát. A műszeres beállítással kb. 3 dB-t nyertem, + ki sikerült mérnem, hogy a benne lévő varicap diódák együtt futása nem az igazi, így a sáv végén ill. elején közel 1,5dB-lel kisebb a tunerem érzékenysége. A hordozható rádióm (Grundig Satellit 500) igényli az erősített antenna jelet, nem igazán jó az URH érzékenysége (RH-ra építették a rádiót).
Visszatérve, én itthon nem tudok erősítőt használni, a tőlem 300m-re lévő helyi adó "szétveri" a rádiót, ha antennával az adó irányába fordulok. Amúgy a 94,4 mellett a 94,2-ön üzemelő orosházi MKR adót már tudom hallgatni, pedig azonos irányba vannak...Joe
 #168996  Szerző: kukac

Sszilu írta:
kukac írta: Inkább a tuner érzékenysége kicsit gyatra, és az erősítő a sztereó átkapcsoláshoz elegendő jelerősséget biztosította.
A két tuner, amiről szó van: egy Sony ST-SE700, és egy Onkyo Integra 4970 szerintem nem éppen a "gyatra" kategória...
Rosszul fogalmaztam, nem a rádió gyatra, hanem a venni kívánt adó jelszintje bőven a tunerbe beállított mono/sztereo átkapcsolási küszöbérték alatt van. Ezen segít az erősítő, viszont a zajszintet is ugyanúgy erősíteni fogja. Tehát ha nincs megfelelő jel/zaj-viszony, akkor azon nem segít az erősítő, az arányon nem fog változtatni.
 #168995  Szerző: Sszilu

kukac írta: Inkább a tuner érzékenysége kicsit gyatra, és az erősítő a sztereó átkapcsoláshoz elegendő jelerősséget biztosította.
A két tuner, amiről szó van: egy Sony ST-SE700, és egy Onkyo Integra 4970 szerintem nem éppen a "gyatra" kategória...
 #168993  Szerző: kukac

Sszilu írta:
joe írta:
Nightman írta:Ezt értem én és köszönöm a szemléltetést is,de /kérdem mjnt laikus/ a gyártók a zaj erősítését is fel szokták tüntetni úgymint jel/zaj viszony..
Ami általában 1-2 bB szokott lenni ha jól tévedek,nem 15-20..? :)
...hogy is magyarázzam?
- jel/zaj viszony (SNR): vevőkészülék bemenetére érkező hasznos jel / "zaj+zavarjel" aránya. Ez határozza meg, hogy milyen minőségű lesz a vétel.
- az erősítőkre ráírt "F" -fel jelölt érzék az zajszám (zajtényező), ami az erősítő áramkör által termelt termikus zaj bemenetre vonatkoztatott értéke (csak hogy bonyolítsuk a helyzetet, a koax kábel is rendelkezik "zajtényezővel").

A vevőantenna veszi a hasznos jelet, mellette a környezetből zajt és zavart is szed össze.
Zaj: pl: a Nap által sugárzott termikus zaj,
Zavar: pl: távoli adó jele, elektromágneses zavarok (gyújtáshibás robogó, kompakt csövek, számítógép hálózatok, mobiltelefonok sugárzása, stb)
Ezt a "katyvaszt", amit az antenna összeszed, az erősítő erősíteni fogja (nem tud különbséget tenni, hasznos jel / zaj+zavar között), ezen kívül a kimeneti jelhez még hozzá fogja tenni a saját termikus zaját! - vagyis SNR biztos hogy rosszabb lesz, mint az erősítő bemenetén. Kérdezhetnéd, akkor miért kell erősítő? - hosszú kábel csillapításának ill., ha több végpontot akarunk ellátni az osztások okozta veszteség kompenzálására.

dB érték ne tévesszen meg, mert ez nem egy mértékegység, hanem egy arányszám. Ha egy erősítés (csillapítás) van megadva dB-ben, az a bemeneti jel/kimenti jel teljesítmény arányát jelzi -> 20dB = 100-szoros (be: 1mW -> ki: 100mW). SNR esetén a hasznos jel teljesítmény / zaj+zavaró jelteljesítmény aránya 100:1, F: zajtényző esetén viszont az eszköz termikus zaját a -273,16°C-on "lévő" zajhoz viszonyítják. A rendszer (antenna, kábel, erősítő, elosztók, csatlakozók) eredő zaját szép hosszú képlettel ki lehet számolni...minél több elem lesz benne, annál nagyobb lesz ez a "zaj" érték...vételi jel minőségét, antenna mérettel -> nyereség + irányítottság lehet javítani. Joe
Semmiképpen sem akarom megcáfolni Joe pontos magyarázatát, csak a személyes tapasztalatomat írom le:
Adott egy 5 elemes antenna, egy kis zajú, 20 dB körüli erősítővel a kapcsain, 40 m kis csillapítású kábellel. Mindennapos RDS a 91,4-en, a Radio Monte Carloról. Egészen az utolsó viharig, ami hazavágta az erősítőt. Ez, kb. 2 hete történt, azóta még csak sztereo vételem sem volt a 91,4-en, a legjobb minőség a majdnem tiszta, mono vétel. Valahogy nálam mégis sikerül visszanyerni kicsit a kábelveszteségből, vagy mittudomén.
Nem haragszom meg, ha megmagyarázod, Joe! :-)
Inkább a tuner érzékenysége kicsit gyatra, és az erősítő a sztereó átkapcsoláshoz elegendő jelerősséget biztosította.
 #168991  Szerző: Sszilu

joe írta:
Nightman írta:Ezt értem én és köszönöm a szemléltetést is,de /kérdem mjnt laikus/ a gyártók a zaj erősítését is fel szokták tüntetni úgymint jel/zaj viszony..
...hogy is magyarázzam?
- jel/zaj viszony (SNR): vevőkészülék bemenetére érkező hasznos jel / "zaj+zavarjel" aránya. Ez határozza meg, hogy milyen minőségű lesz a vétel.
- az erősítőkre ráírt "F" -fel jelölt érzék az zajszám (zajtényező), ami az erősítő áramkör által termelt termikus zaj bemenetre vonatkoztatott értéke (csak hogy bonyolítsuk a helyzetet, a koax kábel is rendelkezik "zajtényezővel").

A vevőantenna veszi a hasznos jelet, mellette a környezetből zajt és zavart is szed össze.
Zavar: pl: távoli adó jele, elektromágneses zavarok (gyújtáshibás robogó, kompakt csövek, számítógép hálózatok, mobiltelefonok sugárzása, stb)
Ezt a "katyvaszt", amit az antenna összeszed, az erősítő erősíteni fogja (nem tud különbséget tenni, hasznos jel / zaj+zavar között), ezen kívül a kimeneti jelhez még hozzá fogja tenni a saját termikus zaját! - vagyis SNR biztos hogy rosszabb lesz, mint az erősítő bemenetén. Kérdezhetnéd, akkor miért kell erősítő? - hosszú kábel csillapításának ill., ha több végpontot akarunk ellátni az osztások okozta veszteség kompenzálására.

dB érték ne tévesszen meg, mert ez nem egy mértékegység, hanem egy arányszám. Ha egy erősítés (csillapítás) van megadva dB-ben, az a bemeneti jel/kimenti jel teljesítmény arányát jelzi -> 20dB = 100-szoros (be: 1mW -> ki: 100mW). SNR esetén a hasznos jel teljesítmény / zaj+zavaró jelteljesítmény aránya 100:1, F: zajtényző esetén viszont az eszköz termikus zaját a -273,16°C-on "lévő" zajhoz viszonyítják. A rendszer (antenna, kábel, erősítő, elosztók, csatlakozók) eredő zaját szép hosszú képlettel ki lehet számolni...minél több elem lesz benne, annál nagyobb lesz ez a "zaj" érték...vételi jel minőségét, antenna mérettel -> nyereség + irányítottság lehet javítani. Joe
Semmiképpen sem akarom megcáfolni Joe pontos magyarázatát, csak a személyes tapasztalatomat írom le:
Adott egy 5 elemes antenna, egy kis zajú, 20 dB körüli erősítővel a kapcsain, 40 m kis csillapítású kábellel. Mindennapos RDS a 91,4-en, a Radio Monte Carloról. Egészen az utolsó viharig, ami hazavágta az erősítőt. Ez, kb. 2 hete történt, azóta még csak sztereo vételem sem volt a 91,4-en, a legjobb minőség a majdnem tiszta, mono vétel. Valahogy nálam mégis sikerül visszanyerni kicsit a kábelveszteségből, vagy mittudomén.
Nem haragszom meg, ha megmagyarázod, Joe! :-)
 #168955  Szerző: Nightman

joe írta:
...hogy is magyarázzam?

Hű ez szép volt jórészét tudtam magam is,de amit nem azt köszönöm,mindíg tanul az ember..
Egyébként ma megjött az erősítő de hiába tettem próbát 2 komolyabb hifin is,a fápfeladó azonnal zárlatot jelzett amjnt bedugtam a tunerbe a koaxot.
Ilyet még nem láttam nem tudom mi lehet a baj,de ez így kuka.
Joe,van pár adó ami zavarmentes nálam pl 102,9 vagy 93,7..
Ezeket szerettem volna erősíteni.
Jelerősítőt egyébként dvb-t -re is használok és nagyon is jól teszi a dolgát,egy eléggé irányított triplex-szel egy állásból jön max jelminőséggel a cdglédi,szolnoki és gyöngyösi tv is,anélkül csak nyomokban..
Szóval tévénél bevált,ezért gkndoltam hogy annyi zavar /vagy elektroszmog/ csak nincs a környékemen..
De ez most nem derül ki.. :)
 #168942  Szerző: joe

...hogy is magyarázzam?

• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 128