RADIOSITE Fórum

• DAB+

#151640  Szerző: lali87

Ez már nagyon off topic de....
Én is szeretek játszani a kocsiban a tunerrel, hogy itt bejön ez ott bejön az pl a szlovák határnál egész jól bejött a Juventus mert egy panelház leárnyékolta a Fun-t.
De, hogy a DVB-T milyen borzasztó.... a ház oldalán lévő Kékesre irányított lepke antennával jött az RTL jól a tv2 mákosan az m1 pedig éppen csak....
Aztán jött a Digitális átállás kommandó hoztak boxot, antennát. A boxot bekötötték és a lepkét átforgatták Karancsra mert az közelebb van és jé 70 erősség 96 minőség és elmentek de az antennát otthagyták mert az jár....
Azóta kicst belemélyedtem ebbe az antenna szerelősdibe.
Az általuk otthagyott antennát felerősítettem a padláson egy csőre nagyából karancsra irányítva. És palatetőn hatalmas fenyőfán keresztül is jön a műsor 3tv-n is (van egy erősítő az antennán a csillagpont elött) 86 tv és talán 10-12 rádiót tárol le a box. A magyar muxok 90-94% erősséggel jönnek 98-100% jelminőség melett a szlovákok gyengébben de nem is azokat akartam fogni. Nekem nagyon bejön,
de ez már legyen az én bajom. A DX-et lehet tönkreteszi digitalizáció de felhasználói részről több az előnye mint a hátránya.

Szerk: Nem látom mind a 86 csatornát, alap mindigtv extra előfizetésem van kb 30 műsor látok csak folyamatosan de kódolatlan időszakonként jön más is.
Ha teljes kínálat ingyenes lenne akkor 10 muxon 86 csatornát látnék.
 #151608  Szerző: Kovi02

djlacee írta:Ne túlozzunk azért, a műsorszórás nem elsősorban a DX-ereknek lett kitalálva...
DE HA mégis érdekel, nézd meg a Bandscan -emet, az alján találod azokat a DAB MUX-okat, amiket fogtam már tropóval, vagy anélkül
http://partystudio.hu/sopronradio/bandscan.html
A lista szépen meg van csinálva,viszont újra a TV-s átállást hozom fel,mert addig analógról vettem m1-et 6 frekin,tv2-t 2 frekin,RTL-t 2 frekin,ezek csaknem fele színes nézhető minőségben beltéren,szobaantennával,addig ugyanazzal az antennával dvb-t n a muxokat a set-top-box megtalálja,de nem tárolja le,amikor ritkán letárolja,akkor sem ad nézhető képet.

DAB-on míg alig van adó,addig egész sok tropós távoli vétel fog születni,dab átállás után meg a "helyi" muxok kivételével jó ha fogsz valamit.
 #151597  Szerző: djlacee

Ne túlozzunk azért, a műsorszórás nem elsősorban a DX-ereknek lett kitalálva...
DE HA mégis érdekel, nézd meg a Bandscan -emet, az alján találod azokat a DAB MUX-okat, amiket fogtam már tropóval, vagy anélkül
http://partystudio.hu/sopronradio/bandscan.html
 #151596  Szerző: Kovi02

Pasa írta:Sajnos igazad van. A DAB 200 mega felett van, az FM meg 100 mega (sőt OIRT-on 70 körül). Ilyen magas frekvencián ES szinte kizárt, de tropó szempontjából is rosszabbak az esélyek. A kisebb kakaó miatt pedig a távolabbi - FM-en stabilan vehető - adók vétele időszakossá válik. Pláne, hogy ezeket figyelembe véve tervezik a hálózatokat, tehát ha jönne is az a távoli MUX, a közelebbi kinyomja.
R.I.P. DX... :(
Én nem ezzel a vacak dab-al csinálnék kínálatbővítést,hanem pályáztatnám az OIRT sávot,KH-t,RH-t,HH-t. (lehet,hogy még lehetne DX-elni dab-on dvb-t n,de pld az,hogy ID-ből azonosítsunk,vagy TV-nél nehezen kivehető logóból,az elveszik,mintha minden adóállomásnál használnának RDS-t,ami vételnél rögtön lejön.
Ezek a szerintem értelmetlen digitális adások,elvesznek mindent,amit a DX "adott".
 #151595  Szerző: djlacee

Azért bizonyos dolgokat itt megcáfolnék, kisebb teljesítménnyel ugyanakkora területet lehet lefedni, mint analógnál nagyobb teljesítménnyel.
Ebben a topikban pedig ecseteltem, mi történik, ha ugyan azon a csatornán két külön mux-ot egyidejűleg tud vételezni az ember
http://www.mediasite.hu/forum/viewtopic.php?f=11&t=1019
 #151593  Szerző: Glenn

Sajnos igazad van. A DAB 200 mega felett van, az FM meg 100 mega (sőt OIRT-on 70 körül). Ilyen magas frekvencián ES szinte kizárt, de tropó szempontjából is rosszabbak az esélyek. A kisebb kakaó miatt pedig a távolabbi - FM-en stabilan vehető - adók vétele időszakossá válik. Pláne, hogy ezeket figyelembe véve tervezik a hálózatokat, tehát ha jönne is az a távoli MUX, a közelebbi kinyomja.
R.I.P. DX... :(
 #151592  Szerző: Kovi02

lali87 írta:Nem értem ezt a nagy ellenérzést sokakban a DAB-al szemben.
Szélesedik a választék. Sok rádió lehet országos.
A televíziós digitális átállással 3 csatorna helyén 30 van és tiszta a kép jó a hang.
Mért lenne ez baj a rádiónál????
Mert pld: én nem szeretnék olyan adást hallgatni,ami gyengébb térerőnél szakad,vagy amit most veszek,azt DAB-on venni se tudjam.
Amúgy TV analógon itt nálam szobaantennával bejött állandóan 3 magyar adás(RTL,M1,TV2) nézhetően(Halas TV is jött,de annál gyenge volt a hang),tisztán+ 8-10 külföldi jó minőségben. DVB-Tn 1-2 MUXot megtalál,ritkán letárol,1percnél tovább nem lehet nézni,mert szakad a kép és a hang. Ennek fényében inkább az analóg.(amúgy mondd meg nekem,szerinted én venni fogom DAB-on állandóan Temesvárt,Besztercebányát,Bécset? Ezekről a nagyadókról állandó vételem van(ha össze van szerelve az antenna :D ),és hallgatok is adást mindegyikről,de úgy gondolom,ha DAB átállás lesz akkor Horvátországot,Szerbiát,Magyarországot tudnám egyáltalán hallgatni,a sok frekvencia ütközés,stb,stb... miatt?
 #151590  Szerző: lali87

Nem értem ezt a nagy ellenérzést sokakban a DAB-al szemben.
Szélesedik a választék. Sok rádió lehet országos.
A televíziós digitális átállással 3 csatorna helyén 30 van és tiszta a kép jó a hang.
Mért lenne ez baj a rádiónál????
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 72