RADIOSITE Fórum

• TV-DX

#118782  Szerző: asimov

Maximálisan egyetértek!
frekivadasz írta:A jó antenna a legjobb erősítő - tartja az amatőr közmondás, jogosan....
 #118776  Szerző: frekivadasz

A jó antenna a legjobb erősítő - tartja az amatőr közmondás, jogosan. Ha minőségi vételt szeretnél, akkor nagy nyereségű, az adott frekvencián jól teljesítő antenna pontosan irányba forgatva polaritáshelyesen, a lehető legjobban kiemelve a környezetéből, és jó minőségű, de a lehető legrövidebb kábellel (pl. RG11) levezetve. Ha még ez is kevés, akkor jöhet az erősítő, abból is valami jobb minőségű, és minél közelebb az antennához elhelyezve távtáplálással. A legjobb talán, ha közvetlenül a sugárzóhoz az illesztéshez / aszimmetrizálóhoz van téve. Ennél többet házilag nem nagyon tehetsz.
 #118720  Szerző: asimov

Az antennárol lőhetnél pár fotót úgy globálisan, illetve a sugárzó elemről egy közeli is sokat segítene. Szimetrizáló rendben van?
Ami még kellene: a sugárzó elem legnagyobb szélessége, mert abból iszámolható az, hogy hogy milyen frekvencián/sávon megy az antenna. (hátha nagyon "messze" van a venni kívánt tv csatornától)
A lepkeantenna nem annyira nagy szám, mint sokan hiszik. A sávszélessége valóban igen nagy, ellenben a nyeresége (erősítő nélküli kivitel) csak kb. 10..12 dB körül mozog, ami neked nagyon kevés lehet. (Az erősítős lepkék nyeresége eléri a 22..28 dB-t, de ezeknek az erősítői meg hajlamosak túlvezérlődni.)

5: rálátás nincsen vagy akadály nincs útban? :)
A koax hosszával semmi baj nincsen, ha maga koax rendben van: tehát nem repedt, nem ázott be, nincs megtörve és/vagy "megszögelve" és a csatlakozók is rendesen vannak megcsinálva. Elosztó/közösítő van a kábelben?

A helyi tv-k három év után is maradhatnak, ha átállnak. Van valami pályázat is erre.
---------------
szerk:
Milyen antennával dolgozol a CCIR/FM sávban? (fotó.. :) )
Vendelbo írta: 1. E35
2. fogalmam sincs :)
3. nem tudom
4. 9
5.elvileg nincs
6. árboc és antenna a tetőtér és a cserepek fölött

Magasabbra nem tudom tenni az antennát. Lehet, hogy mégis az segítene? Vagy túl hosszú a kábel a készülékig (kb 16 m)?

Ui.: nem vagyok olyan amatőr, mint azt esetleg ebből a kérdésből a fórum kétségkívül hozzáértő közössége kiolvasni véli. Rádióra (DX-re) 10 éve van komoly antennám, csak a TV-DX-szel nem foglalkoztam sosem igazán.
 #118719  Szerző: asimov

Európa egy része felett aktív ES van, kb. 60 MHz-ig és jövöget felfelé.
 #118006  Szerző: Vendelbo

asimov írta:Szia!
Pár tisztázandó kérdés :) :
  • melyik csatornán ad a szóbanforgó tv adó?
  • körsugárzással dolgozik a tv-adó, vagy esetleg olyan irányzással adnak, amiből te kiesel-e?
  • milyen sávú/csatornájú az a yagi?
  • hány elemes az a yagi?
  • rálátás van-e az adóra? (magas épület, domb esetleg takar-e?)
  • a "kültér" mit takar?
Nem tűnik lehetetlennek a dolog.
Elég régóta próbálkozom vele, de olyan képminőséget, ami nem zavarja a program élvezetét (nincs pedig magasan a mérce...), sosem sikerült kicsikarni. Elméletben nem tűnik leküzdhetetlen távolságnak ez a 18 km, még a ratyi antenna ellenére sem (lepkével is próbáltam, semmivel sem jobb). Új antennára nem szeretnék beruházni, csak a régóta használaton kívüli tv-antennákat szeretném hasznosítani, főleg most, hogy három évig még maradnak a helyi tv-k. A válaszok:

1. E35
2. fogalmam sincs :)
3. nem tudom
4. 9
5.elvileg nincs
6. árboc és antenna a tetőtér és a cserepek fölött

Magasabbra nem tudom tenni az antennát. Lehet, hogy mégis az segítene? Vagy túl hosszú a kábel a készülékig (kb 16 m)?

Ui.: nem vagyok olyan amatőr, mint azt esetleg ebből a kérdésből a fórum kétségkívül hozzáértő közössége kiolvasni véli. Rádióra (DX-re) 10 éve van komoly antennám, csak a TV-DX-szel nem foglalkoztam sosem igazán.
 #117901  Szerző: asimov

Szia!
Pár tisztázandó kérdés :) :
  • melyik csatornán ad a szóbanforgó tv adó?
  • körsugárzással dolgozik a tv-adó, vagy esetleg olyan irányzással adnak, amiből te kiesel-e?
  • milyen sávú/csatornájú az a yagi?
  • hány elemes az a yagi?
  • rálátás van-e az adóra? (magas épület, domb esetleg takar-e?)
  • a "kültér" mit takar?
Nem tűnik lehetetlennek a dolog.
Vendelbo írta:Hajdúböszörményi TV vétele Balmazújvárosból, a szobámból (18 km, 135 W).

http://www.youtube.com/watch?v=YUX2Ov2JmKE

A TV-DX-hez jobban értőket kérdezném, hogy van esély ebből stabilan jobb vételt (pl. színest) csinálni? Rövidebb kábellel a melléképületben volt már azért jobb, de színes pl. ott sem volt.

http://www.youtube.com/watch?v=dARS8NPeTxM

Köszönöm!
 #117824  Szerző: Vendelbo

Ja, bocs.
Hagyományos Yagi, kültérben, szóval nem pont DX-re termett (még valami: olyan minőségben jön a Zemplén TV is, mint a Hajdúböszörményi TV).
 #117819  Szerző: mimi

Vendelbo írta:A TV-DX-hez jobban értőket kérdezném, hogy van esély ebből stabilan jobb vételt (pl. színest) csinálni? Rövidebb kábellel a melléképületben volt már azért jobb, de színes pl. ott sem volt.
biztos óriási segítség lenne, ha leírnád, hogy ezt milyen antennával veszed?
 #117818  Szerző: Vendelbo

Hajdúböszörményi TV vétele Balmazújvárosból, a szobámból (18 km, 135 W).

http://www.youtube.com/watch?v=YUX2Ov2JmKE

A TV-DX-hez jobban értőket kérdezném, hogy van esély ebből stabilan jobb vételt (pl. színest) csinálni? Rövidebb kábellel a melléképületben volt már azért jobb, de színes pl. ott sem volt.

http://www.youtube.com/watch?v=dARS8NPeTxM

Köszönöm!
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 79