RADIOSITE Fórum

• Rádiós technikai eszközök

#168934  Szerző: Nightman

joe írta:Hello!
Nightman írta:Kinek mi a véleménye az antenna jelerősítőkről?
Már az urh sávra tervezettekre gondolok..
Van egy Könzcöl tipusú ketyerém ami az igérettel ellentétben nemhogy 20 Decibelt erősít hanem kb 0,1-et..
...és miből gondolod, hogy nem erősít az az erősítő? - egy jó érzékenységű rádió esetén az erősítő használatának semmi értelme. Azt szoktam mondani, hogy nem az antennáról lejövő jelszint számít, hanem a jel/zaj viszony (SNR= signal noise rate). Szemléltetésül csináltam két képernyő mentést, a kettő között egy külső erősítő a különbség (házi készítésű, ami egy BF996 MOS-FET -re épül), mint látható a jelszinttel együtt a zaj is megemelkedik, így az SNR - vétel minőségének - javulása elhanyagolható. A kábel csillapításának kompenzálására is felesleges az erősítő, mert 100 MHz-en 30m RG6 kábel csillapítás kb. 2dB !!! (TV sávban UHF-en 6-8dB).
Erősítő használatkor még azzal is számolnunk kell, hogy egy helyi, vagy körzeti gerincadó jele az erősítőt (vagy a felerősített jel a rádió bemenetét) túlvezérli, begerjeszti - minden frekvencián a helyi adó fog szólni :) Joe

(89,5 - 80kW kb. 190km alatta a magas "púp" 88,9 - 100W kb. 9km, felette 89,9 - 3kW kb. 40km)

Kép
Kép
Ezt értem én és köszönöm a szemléltetést is,de /kérdem mjnt laikus/ a gyártók a zaj erősítését is fel szokták tüntetni úgymint jel/zaj viszony..
Ami általában 1-2 bB szokott lenni ha jól tévedek,nem 15-20..? :)
 #168931  Szerző: joe

Hello!
Nightman írta:Kinek mi a véleménye az antenna jelerősítőkről?
Van egy Könzcöl tipusú ketyerém ami az igérettel ellentétben nemhogy 20 Decibelt erősít hanem kb 0,1-et..
...és miből gondolod, hogy nem erősít az az erősítő? - egy jó érzékenységű rádió esetén az erősítő használatának semmi értelme. Azt szoktam mondani, hogy nem az antennáról lejövő jelszint számít, hanem a jel/zaj viszony (SNR= signal noise rate). Szemléltetésül csináltam két képernyő mentést, a kettő között egy külső erősítő a különbség (házi készítésű, ami egy BF996 MOS-FET -re épül), mint látható a jelszinttel együtt a zaj is megemelkedik, így az SNR - vétel minőségének - javulása elhanyagolható. A kábel csillapításának kompenzálására is felesleges az erősítő, mert 100 MHz-en 30m RG6 kábel csillapítás kb. 2dB !!! (TV sávban UHF-en 6-8dB).
Erősítő használatkor még azzal is számolnunk kell, hogy egy helyi, vagy körzeti gerincadó jele az erősítőt (vagy a felerősített jel a rádió bemenetét) túlvezérli, begerjeszti - minden frekvencián a helyi adó fog szólni :) Joe

(89,5 - 80kW kb. 190km alatta a magas "púp" 88,9 - 100W kb. 9km, felette 89,9 - 3kW kb. 40km)

Kép
Kép
 #168930  Szerző: Nightman

Kovi02 írta:
Nightman írta:Üdv mindenki!
Kinek mi a véleménye az antenna jelerősítőkről?
Most rendeltem az alanti linken lévőt,valakinek tapasztalat esetleg?
http://www.antennak.hu/index.php?kat=224&id=546
URH-ra szerintem egyáltalán nem éri meg erősítőt tenni,általában csak kikeveri a helyi adókat és zavarokat,akár egyes adók hallgathatatlanná válnak,ha pedig DX-elni szeretnél,szerintem azonnal felejtsd el.
Dx köszönöm megvolt,olyan adókat hoz az 5 elemes amikre itt alapjáraton esély sincs..
Mostmár inkább csak hallgatni szeretnék olyan adókat amik kicsit zajosan jönnek.
Más kérdés..
Láttam itt valakitől egy bandscant,s ami nekem meglepő volt,hogy a 0,1Mhz különbséggel sugárzó adókat a /ha jól emlékszem Blaupunkt autórádió/ egész jól el tudta különíteni egymástól..
Ha vannak ilyen tunerek,mik a tapasztalatok az Onkyo rádióerősítőkkel kapcsolatban?
Az is képds erre?
Tuner érzékenysége?
Az Onkyo 8020-ast néztem ki,de youtube teszteken senki sem foglalkozik a tuner résszel.. :)
 #168927  Szerző: Kovi02

Nightman írta:Üdv mindenki!
URH-ra szerintem egyáltalán nem éri meg erősítőt tenni,általában csak kikeveri a helyi adókat és zavarokat,akár egyes adók hallgathatatlanná válnak,ha pedig DX-elni szeretnél,szerintem azonnal felejtsd el.
 #168925  Szerző: Nightman

Üdv mindenki!
 #168446  Szerző: joe

Szia, mivel nem tudhatjuk, hogy miből jön a zavar - laptop vagy a töltöje - így érdemes az AC ill. DC kábelre is tenni. Az én Lenovo laptopommal is így jártam - pedig gyári ferrit van a DC kábelen - kellett az AC oldalra is, sőt az asztali PC-n USB ill. audio csatlakozó kábeleire is tettem. A hálózatra csak azért nem, mert UTP helyett FTP használok...(UTP mindent megszórt zavarral). Joe
 #168433  Szerző: benko5009

joe írta:Szia Balázs!
benko5009 írta:Ha csatlakoztatom a hálózati töltőjét, komoly zavar jelenik meg :-(
Van ez ellen valami (viszonylag egyszerű) orvosság ?
Ez bizony 300 Ft-os kérdés... :D https://www.buzzblog.eu/fogadjunk-hogy- ... lalnad-ki/
Joe
Szia Józsi !

Köszönöm a tippet !
Gondoltam rá, mert én is használok ilyen ferritgyűrűket az antennakábelemen, de nem voltam biztos benne, hogy erre az esetre is jó. Megnéztem, az én töltőkábelemen nincs ilyen gyűrű ami a linken látható, akkor ezért "zajong". No majd beszerzek néhányat.
Mégegyszer köszönöm !

Üdv.: Balázs
 #168431  Szerző: benko5009

Sziasztok !

Az SDR Sharpot egy 6 éves HP laptopon használom. Szépen működik, míg a laptop akkuja bírja(nem sokáig). Ha csatlakoztatom a hálózati töltőjét, komoly zavar jelenik meg :-(
Van ez ellen valami (viszonylag egyszerű) orvosság ?

Üdv.: Balázs
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 128