joe írta:Hello!Ezt értem én és köszönöm a szemléltetést is,de /kérdem mjnt laikus/ a gyártók a zaj erősítését is fel szokták tüntetni úgymint jel/zaj viszony..Nightman írta:Kinek mi a véleménye az antenna jelerősítőkről?...és miből gondolod, hogy nem erősít az az erősítő? - egy jó érzékenységű rádió esetén az erősítő használatának semmi értelme. Azt szoktam mondani, hogy nem az antennáról lejövő jelszint számít, hanem a jel/zaj viszony (SNR= signal noise rate). Szemléltetésül csináltam két képernyő mentést, a kettő között egy külső erősítő a különbség (házi készítésű, ami egy BF996 MOS-FET -re épül), mint látható a jelszinttel együtt a zaj is megemelkedik, így az SNR - vétel minőségének - javulása elhanyagolható. A kábel csillapításának kompenzálására is felesleges az erősítő, mert 100 MHz-en 30m RG6 kábel csillapítás kb. 2dB !!! (TV sávban UHF-en 6-8dB).
Már az urh sávra tervezettekre gondolok..
Van egy Könzcöl tipusú ketyerém ami az igérettel ellentétben nemhogy 20 Decibelt erősít hanem kb 0,1-et..
Erősítő használatkor még azzal is számolnunk kell, hogy egy helyi, vagy körzeti gerincadó jele az erősítőt (vagy a felerősített jel a rádió bemenetét) túlvezérli, begerjeszti - minden frekvencián a helyi adó fog szólniJoe
(89,5 - 80kW kb. 190km alatta a magas "púp" 88,9 - 100W kb. 9km, felette 89,9 - 3kW kb. 40km)
Ami általában 1-2 bB szokott lenni ha jól tévedek,nem 15-20..?