RADIOSITE Fórum

• DAB+

#138077  Szerző: Csongii

Pasa írta: 20 éve van DAB Budapesten, itt az ideje fejleszteni.
Ú, ez komoly?? :o :o :o
Jó, persze gondoltam, hogy nem DAB+-al indult, de azért az durva, hogy 20 éve létezik.
 #138072  Szerző: Glenn

frekivadasz írta:A TV tekintetében jóval egyszerűbb meglépni, mert a felhasználók többsége eleve be van kábelezve, vagy műholdazik, így az analóg megszűnése csak keveseket érintett arányaiban. Számokat nem tudok mondani, nyilván van erre statisztika is. Ezen kívül a TV alapvetően otthoni műfaj, a mobil TV nézés elenyésző.
Ezzel teljes mértékben egyetértek, de ennek ellenére el kéne már kezdeni. 20 éve van DAB Budapesten, itt az ideje fejleszteni. Úgy kéne megoldani, hogy párhuzamosan sugározna a két platform addig, amíg el nem érjük legalább az 50%-os készülékellátottságot.
 #138069  Szerző: frekivadasz

Igen, minden így indul, de azért vegyünk észre alapvető különbségeket a kettő között.

A TV tekintetében jóval egyszerűbb meglépni, mert a felhasználók többsége eleve be van kábelezve, vagy műholdazik, így az analóg megszűnése csak keveseket érintett arányaiban. Számokat nem tudok mondani, nyilván van erre statisztika is. Ezen kívül a TV alapvetően otthoni műfaj, a mobil TV nézés elenyésző.

A rádió tekintetében gyakorlatilag a fentieket meg lehet szépen fordítani. Ez itt az elsődleges probléma.

Kizárólag úgy tudom elképzelni ennek a sikerét a közeljövőben, ha a törvényi szabályozás lehetővé teszi ezen a platformon a médiumok megélhetését. Lássuk be: műszakilag most sem lenne probléma frekvenciákat kiosztani, két másik fontos dolog hiányzik: igény a kínálat színesítésére 'odafent', valamint a rádiózási kedv 'idelent'.
 #138067  Szerző: Glenn

frekivadasz írta:Amíg döntő többségében ugyanazok a műsorok kapnak helyet, amik amúgy is elérhetők hagyományos platformokon, de főként FM-en, illetve neten, valamint műholdon, addig halott ügy szvsz.
Minden így indul, nem? DVB-T hány adással indult? Most meg már a kutya sem kívánja az analógot.
lali87 írta:Nem is tudom....kell ez nekünk? Tudom fogni itt fent északon a Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó rádiókat és a Class és Music efemeket. Meg vagy kétszer ennyi szlovák rádiót....ami szomorú, hogy automata kersésben öt!!! magyar és 12 szlovák rádiót talál a tuner. Én csak akkor vennék dab+ tunert ha lenne 4-5 hallgatható orszagos zenei radio
Épp ezért kell a DAB. Multiplexek vannak benne, így olcsóbb a rádióknak, tehát többen meg tudják fizetni, hogy felkerüljenek. Frekvenciahiány sem lesz többet és a szlovák adók sem zavarják majd.
 #138066  Szerző: lali87

Nem is tudom....kell ez nekünk? Tudom fogni itt fent északon a Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó rádiókat és a Class és Music efemeket. Meg vagy kétszer ennyi szlovák rádiót....ami szomorú, hogy automata kersésben öt!!! magyar és 12 szlovák rádiót talál a tuner. Én csak akkor vennék dab+ tunert ha lenne 4-5 hallgatható orszagos zenei radio
 #138061  Szerző: frekivadasz

Amíg döntő többségében ugyanazok a műsorok kapnak helyet, amik amúgy is elérhetők hagyományos platformokon, de főként FM-en, illetve neten, valamint műholdon, addig halott ügy szvsz.
 #137481  Szerző: LuciFerko

Akkor jók lesznek még valamire a régi "kabhegyi 1-es" antennák. :yeah:
 #137479  Szerző: comet

A közmédia rádiói eddig is elérhetőek voltak mindegyik tv szolgáltatónál- vagy nem? Kereskedelmiből kéne párat elérhetővé tenni szerintem. :o
 #137478  Szerző: lali87

http://dtvnews.hu/hirek/a-kozmedia-jele ... etosegerol

"A rádiózás szerelmeseinek is szolgálhatunk jó hírrel, év végéig kiépül az országos DAB+ hálózat, így digitális minőségben lesznek elérhetők a közmédia rádióállomásai, várhatóan a VHF C12 (a,b,c,d) vagy egy ehhez közeli csatornán."

Azért merem remélni, hogy lesz a multiplexen kereskedelmi adás is...... :gülü2:
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 72