vef12 írta:Sziasztok!
Mint abszolút kezdő vagyok itt a fórumon. Teszem ezt azon apropóbol, hogy a nemrég édesanyám padlásán szortírozgatva limlomok között találtam néhány régi rádiót. Nem volt szívem kidobni a orosz ipar két gyöngyszemét: egy vef-12-est és egy sokol-404-est. Annál is inkább, hogy működőképes mindkettő (igaz a vef-en nem működik a rövidhullám, de mw és lw ezerrel hasít).
Tekergettem a rádiót, kedvet kaptam a dx-ezéshez (bár valószínűleg nem ez a legalkalmasabb típus, csupán kíváncsiságból).
Azonban az első próbálkozások nem sikerültek valami jól. Az esti középhullámú sávot pásztázva tapasztaltam, hogy szinte az összes állomás igen bizonytalanul jön. A jelerősség erősen ingadozik (nem fading, annál jóval lasabban), fokozatosan gyengül, végül telejesen megszűnik, néhány perc teljes sistergés, utána nagyon lassan néhány perc alatt újra visszajön a jel. Mi lehet ez? A neten fellelhető szakirodalom szerint a középhullámú ionoszférikus terjedés stabil és megbízható.
Egy példa: 900khz-en hallgattam a RAI Uno-t. Gyönyörűen jött vagy fél óráig, azután a fent említett jelenség: szép lassan gyengül, majd teljes csend. Öt perc múltán lassan fokozatosan újra felerősödött. Másnap megpróbálva ismét hasonló jelenség. A kis sokol 404-esen szintén hasonló jelenség, ami annál is inkább furcsa, mert a soskolnak tapasztalatom szerint jobb az érzékenysége, mint a vef-nek.
Nem tudom, hogy mi lehet ez. Ha valakinek esetleg lenne valami ötlete, hogyan lehetne stabillá tenni az éjszakai vételt, megköszönném.
Sziasztok, jó rádiózást!
Szevasz Vef12! Isten hozott itt a Fórumon!
Pedig ezek a rádiók, amiket itt felsoroltál, igenis alkalmasak a DX-eléshez, bár vannak jobbak is -ezt nem tagadom-, de azt sejtheted, hogy
én manapság melyiket használom.

Azért, mert yó.
Tudom, följebb már válaszoltak Neked páran, de én is megosztanám Veled az általad itt kissé korábban leírt "hibákat". Én ezt igazából nem nevezném hibának.
1; Lehet, hogy nem ártana a készüléknek külső vagy vmi beltéri antenna, de én anélkül használom őket, és fogni lehet velük
bármit [1215 kHz, Absolute Radio, GB]. Ha más típusokról lenne szó, ajánlanám, hogy hálózatról üzemeltesd, akkor sokkal jobban megnő a vételi érzékenységük.
Ha meg azt tapasztalod, hogy -az imént említett készülékeid- hangosabban szólnak, amikor megfogod a hátlapját, vagy csak hozzáérsz, esetleg közelítesz a kezeddel, akkor egy 'frappáns' földelés egy pillanat alatt megoldja a dolgot. Ugyanis ha ezt tapasztalod, akkor arra szorul rá. Nem ismerlek, így igazán nem akarlak kioktatni, de pl. ha veszel egy drótot, és egyik végét a radiátorhoz kapcsolod (a másikat meg a rádió erre való bemenetébe), akkor már le is földelted, és hoppá, máris jobb lett a vétel (-i érzékenysége), és talán még antenna sem kell.
2; De ne kanyarodjunk el: amit itt nagyon szépen leírtál, szerintem kitűnően jellemzi, amit én is már számtalanszor tapasztaltam (és csoda, hogy még nem írtam le), az az MW, vagyis
csakis a középhullám sajátossága. Az LW stabilabb. Az is terjed, de stabilabb; ezt mindannyian tudjuk.
Én is alkalmanként hallom, hogy az összes adó -az erősebbek kivételével- egy ideig mintha megszűnne, sőt meg is szűnik, aztán pár perc múlva újra visszajön (de valóban nem fadingszerűen), de azt, hogy az összeset érintse, mint amit leírtál, mondom: ritkán tapasztalom. Ki is találtam magamban, hogy ez is egyfajta "holt zóna" lehet, amikor az (ionoszférikus) terjedés megszűnik, vagy legyengül. Szerintem ennek valami csillagászati vagy magaslégköri oka lehet. Tehát nálam így szokott jelentkezni.
3; Egyáltalán nem biztos, hogy a készülékedben van a hiba. Szerintem Te is ezt tapasztaltad, amit én.
De egyvalamire ez a jelenség jó: könnyen el lehet aludni rajta.

Komolyan! Ezt már korábban is írtam itt a fórumon, hogy amikor este -pontosabban éjszaka- a MW "hullámzik", hol szól, hol nem, elhalkul, felerősödik, stb. akkor szinte elaltat. Lehet, h. te nem vagy így vele, de én erre is használom.
"A neten fellelhető szakirodalom szerint a középhullámú ionoszférikus terjedés stabil és megbízható." Hadd rúgjam oldalba, aki ezt írta. Ilyet publikálni... :evil: NEM, mert éppenséggel pont az ellenkezője. Ennyire azért nem kerek a világ...
Amúgy azon el lehet vitatkozni, hogy melyiknek nagyobb az érzékenysége, mert elvileg a VEF-nek kéne nagyobbnak lennie, mivel annak hosszabb a ferritantennája. A Sokol-404-es viszont újabb típus, tehát korszerűbb. Szerintem 1-1 az állás.
Abban biztos valamennyien egyetértünk, hogy stabillá -már amennyire stabil az éjszakai AM-vétel-
- földeléssel és
- antennával
teheted a középhullámú vételt.
Ui.: hülyeség lenne kidobni azt a két készüléket, mert gyűjtők adnának ám rá pénzt...! Láttam neten, hogy licitáláskor egy ütött-kopott, igaz, VEF206-os kezdőára 2000 Ft volt!
Jó rádiózást Neked is! (és mindenkinek)