RADIOSITE Fórum

• Időjárás

#121374  Szerző: asimov

Tisztul az idő és lassan megáll a szél is... már most kb. 2 Cfokkal hűvösebb van, mint hajnalban volt.
Reggelre tényleg "zima" lesz.
Két(?) éve, október 6.-án még fürödtem a Balatonban és nem voltam egyedűl. :) Ezután, kb. egy hét alatt tél lett.

Tegnap még találtam érett fügét és málnát a kertemben.
"Mezőgazdászilag" nem is annyira a nyárral vagy a téllel van baj (bár mindkettő elég szélsőséges pár éve) hanem az átmenetekkel, vagyis inkább a hiányukkal: se tavasz, se ősz, hanem csak pár hetes, drasztikus átmenetek és ez nagyon kikezdi a növényeket.
 #121369  Szerző: markfelt

és az a "normális meleg idő" is sokszor elviselhetetlen 40 fokos kánikula, záporok nélkül.
 #121368  Szerző: LuciFerko

jeek írta:
szemilan írta:Megérkezett a hidegfront, Ausztria több síterepén is havazás kezdődött. Itthon hűvös, szeles, esős időnk lesz.
Ez nem igazság. Bezzeg a rohadt, hideg tél elbírt húzódni majdnem áprilisig az idén. A nyár soha nem bír legalább szeptember végéig kitartani. Pedig milyen jó lenne, pár napra 30 fok körüli hőmérséklet szeptemberben 8-)
Pár éve azért volt ilyen. De amúgy szomorú: Ha azt nézzük, Május-Június-Július-Augusztusban van csak normális meleg idő, a többi hónapban nem.
 #121367  Szerző: tomee87

szemilan írta:Megérkezett a hidegfront, Ausztria több síterepén is havazás kezdődött. Itthon hűvös, szeles, esős időnk lesz.
Ez nem igazság. Bezzeg a rohadt, hideg tél elbírt húzódni majdnem áprilisig az idén. A nyár soha nem bír legalább szeptember végéig kitartani. Pedig milyen jó lenne, pár napra 30 fok körüli hőmérséklet szeptemberben 8-)
 #121281  Szerző: Zorro90

Egy volt tanárnőm mondta egyszer, hogy a következő életében meteorológus szeretne lenni, mert ott ha téved, egyszerűen elnézést kér és nem rúgják ki. Ebben tényleg van valami, mert emlékszem, hogy régebben egyszer egy meteorológus (nevet nem írnék, mert sajnos már nincsen közöttünk) alig győzött elnézést kérni a tévénézőktől azért, mert az előrejelzett derűs, száraz nap végén váratlanul szarrá áztak...
 #121280  Szerző: mlaszlo

Az időjósok mostanában mégis mire támaszkodnak az előrejelzéseknél?
Szombatra nyugaton, délnyugaton felszakadozik a felhőzet, hosszabb napos időszakokra van kilátás ezeken a területeken, ezzel szemben a Dunától keletre eső tájakon és a Dunántúl északi részén még több felhő lesz az égen, errefelé még kisebb eső, egy-egy zápor kialakulhat. A nyugatias szél még mindig többfelé élénk marad. Hajnalra a derültebb nyugati, délnyugati tájakon, valamint északon várható a legalacsonyabb minimum-hőmérséklet, 6-8°C körüli értékekre van kilátás, máshol 10-12°C köré hűl a levegő. A szélvédettebb északi völgyekben helyenként pára- és ködfoltok előfordulhatnak. Délutánra a naposabb tájakon 21-23°C köré melegszik a levegő, a felhősebb területeken viszont általában valamivel 20°C alatt marad a hőmérséklet.
http://www.idokep.hu/hirek/hetvegere-javul-az-ido

Ez a tegnap készült előrejelzés az időképtől, de ugyanígy tőlük függetlenül pénteken mindenhol azt jósolták (hírekben, netes portálokon), hogy szép őszi idő lesz a hétvégén, sok napsütéssel és jövő héten jön eső és lehűlés.

Nem ígér az előzőhöz hasonlóan felhőtlen hétvégét az Országos Meteorológiai Szolgálat, viszont ezúttal sem romlik el az idő pont szombat-vasárnapra.

A viszonylag nyugodt, több-kevesebb napsütéssel tarkított időjárás annak köszönhető, hogy a hét végén még elkerülik a Kárpát-medencét a lehűlést és esőt hozó légköri frontok. Csendes őszi idő lesz, átlagoshoz közeli hőmérséklettel.

Szombaton kora délután 17-23 Celsius-fok várható. Záporeső csak elszórtan lehet, nagyobb eséllyel északkeleten, nyugaton nem kell csapadékra számítani. Napközben több helyen kísérhetik erős széllökések az északnyugati, nyugati szelet, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás.

Ennél kellemesebbnek ígérkezik a vasárnap: melegszik az idő, 21 és 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet (részletekért nézze meg hőmérsékleti térképünket). A jobbára napos délelőtt után nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Záporeső csak estefelé, a Nyugat-Dunántúlon lehet itt-ott.

http://m.idojaras.origo.hu/index.php?m= ... szi-idonek

Ehhez képest hajnal óta az egész országban zuhog az eső, hűvös. Kérdem én, hol a napsütés és a kellemes őszi idő?
 #120890  Szerző: asimov

Készűl egy leírás, de még erősen egyszerűsítve és tömörítve is a mondandót, több oldalnyi szöveg lesz és pár rajzot is csinálnék. Türelem.
LuciFerko írta:Szóval akkor: tegyük fel, ha mennie kell a cuccnak nonstop, és nincs itthon senki, akkor milyen megoldásokkal lehet minimalizálni a kárt? Mert ez a vihar amit írtam, az nagyon hirtelen jött. 5-kor fel kellett kelnem, de nem volt semmi furcsa. Erre pontban 7-kor DURR-ra ébredtem.
 #120858  Szerző: LuciFerko

Szóval akkor: tegyük fel, ha mennie kell a cuccnak nonstop, és nincs itthon senki, akkor milyen megoldásokkal lehet minimalizálni a kárt? Mert ez a vihar amit írtam, az nagyon hirtelen jött. 5-kor fel kellett kelnem, de nem volt semmi furcsa. Erre pontban 7-kor DURR-ra ébredtem.
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 209