Kicsit másként látom a DAB+ problémát itthon.
Én a tartalom szolgáltatókat tartom felelősnek azért, hogy nem terjed. Az érthető, hogy a felhasználó nem fog egy több 1000 vagy több 10000 forintos készüléket vásárolni azért, hogy azt a tartalmat kapja, hallgassa, amit egy pár száz forintos készülékkel is elér. Persze tudom, hogy a minőség stb… de ez ettől nem fog beindulni.
A megoldást én abban látnám, ha a profin működő TEMATIKUS webrádiók megpróbálnának ezen a platformon terjeszkedni. Azt megértem, hogy azért adták a fejüket webrádió indítására, mert jóval olcsóbb egy ilyen működtetése, plusz jön még hozzá a mobilitás is, a telefonok terjedésével egyre több felhasználót érhetnek el, nem csak számítógép mellett ülve..stb. De, ha pl, megpróbálnának felkerülni a DAB+ hálózatra, azzal talán segíthetnék a hálózat terjedését, és ez magába foglalja az ő hallgatószámuk növekedését is, és akár még a készülékek árának csökkenését…ugye nagyobb kereslet….Ehhez viszont az is kellene, hogy elérhető áron kínálja az AH a szolgáltatást ezen rádióknak, mert ugye ezt ki is kell termelni, és a legtöbb ilyen rádió közel 0 bevétellel rendelkezik, és még ebből kellene fizetni a terjesztési díjat.
Ha egy ilyen modell elindulna itthon, akár idővel azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy indulna olyan rádió, aki kifejezetten csak ezen a platformon sugároz, és egyszer nálunk is hasonló kínálat lenne elérhető, mint nyugati országokban.
Személy szerint én belevágnék, ha megfizethető lenne, bár nem tudok árakat, sőt az erre vonatkozó szabályozást sem ismerem.
shsradio.com