RADIOSITE Fórum

• Időjárás

#120802  Szerző: asimov

A légköri eredetű túlfeszültségeknek 3 (lakossági) kategóriája van (egyszerűsített leírással):
  • 1-es kategória (régen "B"): kizárólag közvetlen villámcsapáskor alakul ki. Itt több ezer amperekről van szó és kizárólag erre felkészített áramutak, illetve eszközök képesek ezt kezelni, és az épületen kívűl (külső falsíkon vagy attól eltartva) vezetendő. Itt "dolgozódik" le a közvetlen villámcsapás energiájának a 99,99%-ka. A megmaradó 0,01% "villámenergia" a két következő fokozaton oszlik el, hasonló megoszlásban.
  • 2-es kategória (régen "C"): az 1-es kategória kezelése után, a házba bejutó "maradék" túlfeszültség, illetve házba érkező vezetőt érő (nem túl közeli) villámcsapás esetén jelenik (jelenhet) meg az épületben.
  • 3-as kategória (régen "D"): a 2-es kategória kezelése után megmaradó "maradvány", illetve másodlagos villámcsapáskor (általában kapacitiv úton) kialakuló túlfeszültség.
    Jó tudni azt, hogy a műszaki eszközök toronymagasan leggyakoribb károkozói ezek a 3-dik kategóriába eső, tehát legkisebb energiájú, "leggyengébb" túlfeszültségtüskék.
Az említett "túlfeszvédős" elosztók (Belkin, APC az ajánlott gyártók) kizárólag a 3-dik kategóriába eső feszültségtüskéket képesek kezelni, de ezeket is csak akkor, ha:
  • van a háznak földelése, és megfelelő földelővezetőjű a konnektorba csatlakozik az az elosztó (zöld led!)
  • az elosztónak közvetlenűl "a berendezések előtt" kell lennie, vagyis a berendezések (tv, hifi, tuner, dvd, stb) villásdugóit bármifelé hosszabbítás nélkül, közvetlenűl az elosztóba kell dugni, mert néhány plusz vezetékméter -főleg, ha fel van is tekerve- (az impedanciája miatt) már közömbösítheti az elosztóba épített túlfesz-védelmet. (Ezért csak max. ~1,5 méteresek, az EU komfort/fixen használandó műszaki eszközök 230V-os kábelei)
  • az összes vezető védve van: tehát hiába a "tutibiztos" 230V-os védelem, ha a kábeltv koax-a egyből megy a TV-be.. Telefonvezeték ( > modem > router > számítógép!) dettó.
mlaszlo írta:... túlfeszültségvédős hosszabbító, elosztó...
 #120801  Szerző: frekivadasz

Ha lenne saját kecó, úgy oldanám meg, mint a mobil bázisállomásokon szokták: vastag fémlemezre két oldalra csatlakozók, és azt ott helyben izomból leföldelni. Ha feltételezhető, hogy érkezik a ménkű, egyrészt van lehetőség kitekerni kint az antennákat, másrészt ha nem lennének kitekerve, és betalál a villám, nagy valószínűséggel javarészt levezetné, és kevesebb kár keletkezne odabent.

Persze egy közvetlen villámcsapásnak minimális az esélye, de azért az ég fele meredező pálcáinkkal erősen hívogatjuk őket :)
 #120798  Szerző: mlaszlo

frekivadasz írta:Nagyon egyszerű, mivel erre az időjárás előrejelzések szerint számítani lehet, ezt megteszem lefekvés előtt is, illetve mielőtt elhagyom a lakást, akkor is, így nem érhet meglepetés.

Mivel albérlet, így nem fúrhattam szét az ablakkeretet, egyszerűen az ablakon jön be a kábel, ha az nyitva van (egyelőre, aztán van erre praktikus laposkábeles megfejtés, amit oda lehet csukni), és egyszerűen ilyenkor az utcára teszem a kábelvéget, persze rögzítve, így nem csapkodja a szél mindenfele.

Azért akárki akármit mond, a ház legmagasabb pontja környékén meredező fémpálcából várok először bármiféle problémát is ilyen esetben, de nyilván érkezhet az elektromos hálózat felől is. A legtisztább ilyenkor minden készülék teljes áramtalanítása, és a külső antennák 'kivezetése'.
Ez Te meg tudod oldani, de a legtöbb helyen sínben, vagy vezetve van az antenna kábel, azt nem lehet mindig kivezetni a házon kívülre.
Nálunk annyiból szerencsés, hogy a földi antenna padláson belül van, az védett, a műholdas antenna meg a ház oldalfalán, viszonylag alacsonyan.
 #120796  Szerző: mlaszlo

Zorro90 írta: Ha kicsit hosszabb időre elmegyek itthonról, előtte ki szoktam húzni mindent. Igaz, itt nem kell sok mindent (TV, net, telefon). Akinek tele van a háza kütyükkel, annál ez nyilván elég nagy macera lenne.

Kb. 3 éve egy villámcsapás kinyírta mindkét tévénket. Akkor a biztosító még fizetett (nem kell nagy összegre gondolni, fél tévét lehetett volna venni belőle :D), de azóta olvastam a neten, hogy a biztosítók újabban nem fizetnek, ha az ember nem húzgálja ki a kábeleket vihar előtt.
A mai időjárás mellett nem kell hosszabb idő, pár óra alatt is kipattanhat zivatar.
Mi számít sok kütyünek? Számítógép, modem, tv, beltéri, rádió, óra, telefon, csak néhány dolog, de ezeket mindig áramtalanítani elég macerás. Főleg hogy az állandó ki-be kapcsolást sem tolerálja minden készülék. És akkor még ott van a hűtőszekrény, fagyasztó, vízmelegítő, bojler (utóbbit például ki se tudom húzni, mert éjszakai áram miatt fix-en van bekötve).

Én rákérdeztem a mi biztosítónknál, azt mondták fizetnek, persze ne legyen rá szükség. Annyi van csak, hogy legyen az elektromos eszközök előtt ilyen túlfeszültségvédős hosszabbító, elosztó. Persze ez közvetlen villámcsapásra nem ér semmit, de mégis felmutatható a biztosító felé, hogy valamit tettél a védelem érdekében.
 #120792  Szerző: asimov

Ezért kell(ene) villámfelfogó rúd (+villámvédelmi rendszer többi eleme!) a fém kazánkémény mellé, ugyebár...
Egyébként a hagyományos téglakémény is képes lecsapást "kiharcolni" akkor, ha a belső felülete egybefüggően kormozódik.. a korom ugyanis félvezető anyag, és ez vezetőképesség adott esetben bőven elegendő vezetés biztosíthat a villámot megelőző előkisülés kialakulásához.

(Ekkora kárnál feltételezhető a kazán földelésén keresztüli villámáram levezetés, ami miatt a ház teljes földelőhálózatának a villamos potenciálja szépen elemelkedett a 0-nak tekinthető talajétől, vagyis -bármennyire is furcsán hangzik- a földelésen (és a vele összekötött!) nullán alakult ki a túlfeszültség.)
noartist írta:Egyik ismerősünknek a kéményébe vágott bele,pedig övék a legalacsonyabb ház az utcában,tetőantenna sincs.
Lazán vették a dolgokat,egy hajnali vihar pár éve durvábban sült el,mint várták.Kinyírta a gázkazánt,és a házban lévő összes elektromos cucc tönkrement.Az erősítőben elporlott az elektronika konkrétan...Teljes újrakábelezés,stb.Állítólag akkorát csattant,hogy a rémültségtől 5 percig senki nem mozdult meg...mázli,hogy tűz nem lett.Nekünk elég magas házunk van,és annyira nem vagyunk messze a köröstől sem.Volt már pár közeli találat..de eddig megúsztuk.Minden lefekvés előtt megnézem a radart,stb.Ha van esélye egy zivatarnak,mindent kihúzunk,koax kábelt is. (az emeleten,ahol bejön,le lehet húzni,így nem kell egyesével mind a 4 tévét.)
 #120775  Szerző: noartist

Egyik ismerősünknek a kéményébe vágott bele,pedig övék a legalacsonyabb ház az utcában,tetőantenna sincs.
Lazán vették a dolgokat,egy hajnali vihar pár éve durvábban sült el,mint várták.Kinyírta a gázkazánt,és a házban lévő összes elektromos cucc tönkrement.Az erősítőben elporlott az elektronika konkrétan...Teljes újrakábelezés,stb.Állítólag akkorát csattant,hogy a rémültségtől 5 percig senki nem mozdult meg...mázli,hogy tűz nem lett.Nekünk elég magas házunk van,és annyira nem vagyunk messze a köröstől sem.Volt már pár közeli találat..de eddig megúsztuk.Minden lefekvés előtt megnézem a radart,stb.Ha van esélye egy zivatarnak,mindent kihúzunk,koax kábelt is. (az emeleten,ahol bejön,le lehet húzni,így nem kell egyesével mind a 4 tévét.)
 #120774  Szerző: frekivadasz

Nagyon egyszerű, mivel erre az időjárás előrejelzések szerint számítani lehet, ezt megteszem lefekvés előtt is, illetve mielőtt elhagyom a lakást, akkor is, így nem érhet meglepetés.

Mivel albérlet, így nem fúrhattam szét az ablakkeretet, egyszerűen az ablakon jön be a kábel, ha az nyitva van (egyelőre, aztán van erre praktikus laposkábeles megfejtés, amit oda lehet csukni), és egyszerűen ilyenkor az utcára teszem a kábelvéget, persze rögzítve, így nem csapkodja a szél mindenfele.

Azért akárki akármit mond, a ház legmagasabb pontja környékén meredező fémpálcából várok először bármiféle problémát is ilyen esetben, de nyilván érkezhet az elektromos hálózat felől is. A legtisztább ilyenkor minden készülék teljes áramtalanítása, és a külső antennák 'kivezetése'.
 #120773  Szerző: markfelt

én is kihúzok mindent, ha vihar jön, vagy ha nem vagyok otthon. ha rövid időre megyek el, akkor is. kivéve a biztonsági kamerát meg a hűtőt..

volt máskor is, hogy sunyiban jött a vihar és reggel arra ébredtem, hogy a modem, router adaptere szétment, pár évvel korábban meg a fax olvadt el, illetve már egy tévét is szétkúrt a villámcsapás (mindegyik esetben az elektromos hálózatban, az utcai trafót érte).

amikor a faxunk szétment, a trafóhoz legközelebb lévő szomszédnál semmit sem áramtalanítottak, ott mindent dobhattak is ki. szóval ez annyira nem játék.
 #120772  Szerző: Zorro90

mlaszlo írta:Ha otthon vagy és számítasz előre rá, akkor rendben van, de ha akkor jön a vihar, mikor nincs senki otthon vagy váratlanul pattan ki egy zivatar, akkor sokszor nincs lehetőség mindent kihúzni.
Ha kicsit hosszabb időre elmegyek itthonról, előtte ki szoktam húzni mindent. Igaz, itt nem kell sok mindent (TV, net, telefon). Akinek tele van a háza kütyükkel, annál ez nyilván elég nagy macera lenne.

Kb. 3 éve egy villámcsapás kinyírta mindkét tévénket. Akkor a biztosító még fizetett (nem kell nagy összegre gondolni, fél tévét lehetett volna venni belőle :D), de azóta olvastam a neten, hogy a biztosítók újabban nem fizetnek, ha az ember nem húzgálja ki a kábeleket vihar előtt.
mlaszlo írta:Nekem egyébként eddig az összes antenna szerelő azt mondta, hogy nem attól kell tartani, hogy az antennába belecsap a villám, arra kicsi az esély, hanem inkább az elektromos hálózat jelenti a veszélyforrást.
Akkor egy tévészerelő tényleg nagyon durván átvágott minket...
 #120769  Szerző: mlaszlo

frekivadasz írta:Ilyenkor ALAP, hogy mindenféle antennát kihúzkodunk (előre). Nemcsak a tunerből húztam ki, de még a lakásból is száműztem a tetőről érkező kábelvégeket erre az időre.
Ha otthon vagy és számítasz előre rá, akkor rendben van, de ha akkor jön a vihar, mikor nincs senki otthon vagy váratlanul pattan ki egy zivatar, akkor sokszor nincs lehetőség mindent kihúzni.
Azt hogy érted, hogy a kábelvégeket is száműzöd a lakásból? Fogod és kihúzol minden kábelt a házon kívülre?
Nekem egyébként eddig az összes antenna szerelő azt mondta, hogy nem attól kell tartani, hogy az antennába belecsap a villám, arra kicsi az esély, hanem inkább az elektromos hálózat jelenti a veszélyforrást.
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 209