RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#173969  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:Rádióamatőr ismerős mondta, hogy olyan környezetben ahol van egy közeli erős adó AM-en kerülni kell minden SMD és MMIC alkatrész használatát, pl a MiniWhip-em is jobban működne a hagyományos megoldásokkal és a jó öreg orosz tranyókkal.
...elég "amatőr" az ismerősöd...lehet az orosz "tranyót" az atomvillanás sem ölné meg, de van pár fő tulajdonsága, ami miatt ugyan úgy nem alkalmas a célra...
- nagy munkaponti áram (= nagy fogyasztás)
- magas félvezető zaj
- kicsi erősítés
...túlvezérelni nem lehet, de a távoli gyenge állomást sem fogod meghallani...
MMIC-k:
- alacsony munkaponti áram (= kisfogyasztás)
- kicsi félvezető zaj
- nagy erősítés
...bemenetére nagy jel kerül, könnyen túlvezérlődik...

Kérdésem: a Kiwi SDR bemeneti fokozatában lévő MMIC-t is orosz tranyóra cseréled?
Csak magával az antennával van bajom, az intermoduláció miatt. Ismerős erre mondta, vagy egy több fokozatú erősítést kell építeni. Mondjuk tartok tőle, hogy a Kossuth a méregrága Wellbrook loopot is megfektetné itt. :(
 #173967  Szerző: joe

LuciFerko írta:Rádióamatőr ismerős mondta, hogy olyan környezetben ahol van egy közeli erős adó AM-en kerülni kell minden SMD és MMIC alkatrész használatát, pl a MiniWhip-em is jobban működne a hagyományos megoldásokkal és a jó öreg orosz tranyókkal.
...elég "amatőr" az ismerősöd...lehet az orosz "tranyót" az atomvillanás sem ölné meg, de van pár fő tulajdonsága, ami miatt ugyan úgy nem alkalmas a célra...
- nagy munkaponti áram (= nagy fogyasztás)
- magas félvezető zaj
- kicsi erősítés
...túlvezérelni nem lehet, de a távoli gyenge állomást sem fogod meghallani...
MMIC-k:
- alacsony munkaponti áram (= kisfogyasztás)
- kicsi félvezető zaj
- nagy erősítés
...bemenetére nagy jel kerül, könnyen túlvezérlődik...

Kérdésem: a Kiwi SDR bemeneti fokozatában lévő MMIC-t is orosz tranyóra cseréled?
 #173964  Szerző: LuciFerko

Rádióamatőr ismerős mondta, hogy olyan környezetben ahol van egy közeli erős adó AM-en kerülni kell minden SMD és MMIC alkatrész használatát, pl a MiniWhip-em is jobban működne a hagyományos megoldásokkal és a jó öreg orosz tranyókkal.
 #173963  Szerző: LuciFerko

benko5009 írta:
LuciFerko írta:Levittem a másik MiniWhip-em a telekre, sajnos ottis kikavar a Kossuth, de nem annyira mint 35m magasan. Viszont meglepően zajmentes a sáv, pedig csak az ereszcsatorna volt a földelés, itt 49m környékét scanneltem: https://www.youtube.com/watch?v=kT_Fn4QlAcA
Ezen a helyszínen a MiniWhippel nézted a középhullámot is ?
Igen, a szokásos adók jönnek, de zajmentesen. :yes:
 #173962  Szerző: benko5009

LuciFerko írta:Levittem a másik MiniWhip-em a telekre, sajnos ottis kikavar a Kossuth, de nem annyira mint 35m magasan. Viszont meglepően zajmentes a sáv, pedig csak az ereszcsatorna volt a földelés, itt 49m környékét scanneltem: https://www.youtube.com/watch?v=kT_Fn4QlAcA
Ezen a helyszínen a MiniWhippel nézted a középhullámot is ?
 #173961  Szerző: joe

LuciFerko írta:Ezek szerint Oroszország felé sugároznak? Érdekes, fülessel hallgatva vagy 4 adás keveredik az 1566-on, de hol a koreai, hol az iráni az erősebb. 3. valószínűleg az indiai lesz, a 4. meg valamelyik kisebb angol.
Nagy keveredés van nálam is, indiai zenét ad egy állomás, angol nyelvű felkonferálással - http://www.vahonfm.nl/site/index.php :) - már nem hagyom magam...egyszer reggel vettem ezt az adót és sehogy sem értettem, hogy jön át az indiai adás a "világos" zónán ^^
 #173960  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:Jött orosz szöveg is az 1566-on, az kicsit meglepett.
A HLAZ FEBC -nek új műsorrendje lehet, úgy néz ki, a fél órás orosz adást előbbre hozták...
Ezek szerint Oroszország felé sugároznak? Érdekes, fülessel hallgatva vagy 4 adás keveredik az 1566-on, de hol a koreai, hol az iráni az erősebb. 3. valószínűleg az indiai lesz, a 4. meg valamelyik kisebb angol.
 #173959  Szerző: joe

LuciFerko írta:Jött orosz szöveg is az 1566-on, az kicsit meglepett.
A HLAZ FEBC -nek új műsorrendje lehet, úgy néz ki, a fél órás orosz adást előbbre hozták...
 #173956  Szerző: LuciFerko

Jött orosz szöveg is az 1566-on, az kicsit meglepett.
 #173955  Szerző: LuciFerko

joe írta:
Kovi02 írta:
joe írta:747-en mintha "itt lenne" Japán, mellette a 693 ill. 774-et is lehet figyelni...
693-on brit adót vettem, 774-en spanyol és arab adók jönnek,így Japánnak nyoma sem volt,talán 747-en fogtam gyengén valamit. 1566-on viszont újra jött Korea
Ezek a Japán adók magyar idő szerint 16:30 körül leálltak, a 1566 és a 1557 jelenleg is jön...1566 oroszul beszél - vallási szöveg megy...már amennyit értek belőle...
Azon gondolkozok, hogy ha kihúznék kb 500m drótot a semmi közepén D-É irányban akkor azzal lenne Japánra nagyobb esély? Mert tervezek egy ilyen DXpediciót :) (1566-on nekem egy IRIB adó jön)
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 402