RADIOSITE Fórum

• Adótornyok

#163197  Szerző: djlacee

Gyerekek, a 102.0-n sztereó mérőjel szól, és biztos, hogy a Dalos-hegyi toronyból, mert lakáson belül is mindenhol hibátlan
 #162842  Szerző: altermanus

altermanus írta:
Gr3g0ry írta:
altermanus írta: annyira nem vagyok bent, de a hajnal 3-as sipolásra gondolsz?
Nem,a 22:30 utánira ami kb 5-10 percig hallható, utánna sssssssssssshhhh....
világos... ma este meghallgatom, mert (szerintem) régen ilyen nem volt (Pétfürdőn mikor koleszes voltam ha elindultam valamilyen irányba nem lehetett hallgatni folyamatosan a Kossuth-ot, ugyanis a mostani dankó frekiken volt csak felelhető URH-n...)
fél percig csend volt, utána fél percig sipolás, plusz 5mp és off
 #162793  Szerző: altermanus

Gr3g0ry írta:
altermanus írta: annyira nem vagyok bent, de a hajnal 3-as sipolásra gondolsz?
világos... ma este meghallgatom, mert (szerintem) régen ilyen nem volt (Pétfürdőn mikor koleszes voltam ha elindultam valamilyen irányba nem lehetett hallgatni folyamatosan a Kossuth-ot, ugyanis a mostani dankó frekiken volt csak felelhető URH-n...)
 #162743  Szerző: Gr3g0ry

altermanus írta:
Gr3g0ry írta:
altermanus írta:és akkor ezért van az hogy csökkentik az adó teljesítményét - például a Kossuth 540khz solti adó? de ha jól tudom azt szimplán lekapcsolják... (nem tudom kérdezem)
22:30 környékén lenyomják a főkapcsolót,nincs semmi csökkentés(nem véletlenül van az a 1 khz-es hang).
annyira nem vagyok bent, de a hajnal 3-as sipolásra gondolsz?
 #162737  Szerző: altermanus

Gr3g0ry írta:
altermanus írta:és akkor ezért van az hogy csökkentik az adó teljesítményét - például a Kossuth 540khz solti adó? de ha jól tudom azt szimplán lekapcsolják... (nem tudom kérdezem)
22:30 környékén lenyomják a főkapcsolót,nincs semmi csökkentés(nem véletlenül van az a 1 khz-es hang).
annyira nem vagyok bent, de a hajnal 3-as sipolásra gondolsz?
 #162695  Szerző: Gr3g0ry

#162672  Szerző: altermanus

frekivadasz írta:A középhullám - és nem az AM, mert az egy modulációs eljárás - valóban jobban terjed éjszaka, mert a nap által létrehozott ún. D réteg az ionoszférában ilyenkor eltűnik, ami a jelenlétekor korlátozza ebben a frekvenciatartományban a hullám terjedését. Bővebben: http://wiki.ham.hu/index.php/R%C3%A1di% ... jed%C3%A9s

Pont ez a probléma: a távoli adások ilyenkor hozzánk is eljutnak, és 'zavarják' az itteni adók vételét. Nagyon jó példa a 810kHz erre: amikor Siófok vagy Lakihegy ad(ott) ezen a frekvencián, az éjszakai órákban már az adótól néhány km-re(!) lehetett tapasztalni a Macedón rádió zavarását.
és akkor ezért van az hogy csökkentik az adó teljesítményét - például a Kossuth 540khz solti adó? de ha jól tudom azt szimplán lekapcsolják... (nem tudom kérdezem)
 #162665  Szerző: frekivadasz

A középhullám - és nem az AM, mert az egy modulációs eljárás - valóban jobban terjed éjszaka, mert a nap által létrehozott ún. D réteg az ionoszférában ilyenkor eltűnik, ami a jelenlétekor korlátozza ebben a frekvenciatartományban a hullám terjedését. Bővebben: http://wiki.ham.hu/index.php/R%C3%A1di% ... jed%C3%A9s

Pont ez a probléma: a távoli adások ilyenkor hozzánk is eljutnak, és 'zavarják' az itteni adók vételét. Nagyon jó példa a 810kHz erre: amikor Siófok vagy Lakihegy ad(ott) ezen a frekvencián, az éjszakai órákban már az adótól néhány km-re(!) lehetett tapasztalni a Macedón rádió zavarását.
 #162664  Szerző: dkemeny77

nyikolaj írta:Lehet,hogy most sík hülye vagyok...de mit jelent az,hogy nappali lefedettség, és esti lefedettség?
http://nmhh.hu/dokumentum/157408/danko_ ... ettseg.jpg
Emlékeim szerint az AM jobban terjed éjszaka (?). Javítson ki egy DX-es kollega! :)
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 87