RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#187137  Szerző: Kovi02

Itt volt minden,Grúzia,Örményország,Ukrajna,Oroszország,Törökország,Libanon,és még mindig tart. :D
 #187136  Szerző: Kovi02

Pár OIRT adó megy a Fekete-tenger környékéről,most nem érek rá rádiózni,de valószínűleg erősebb is lesz.
 #187121  Szerző: joe

Lesz valami 17 óra körül? - tőlünk +2 órára beindult a terjedés - ha a nap járásával együtt ez is mozog nyugat felé egy óra múlva már lehet valami itt is...
 #187119  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.05.14. 14:32 Még a tegnapi logok :) - bár munka volt, de az SDR-n találomra elindítottam pár felvételt, ezeket tegnap este ill. ma ebéd után hallgattam vissza vittem be az online adatbázisba. Megfigyelésem, hogy azonos időben két irányból is volt terjedés - az N134°-N139° ill. az N114°-N120°...
https://www.fmlist.org/fm_logmap.php?da ... &omid=2588
Gratulálok,hozzád képest itt üres volt a sáv. :D
 #187118  Szerző: joe

Még a tegnapi logok :) - bár munka volt, de az SDR-n találomra elindítottam pár felvételt, ezeket tegnap este ill. ma ebéd után hallgattam vissza vittem be az online adatbázisba. Megfigyelésem, hogy azonos időben két irányból is volt terjedés - az N134°-N139° ill. az N114°-N120°...
https://www.fmlist.org/fm_logmap.php?da ... &omid=2588
 #187112  Szerző: Kovi02

Kb. 3-4 hozzászólással ezelőtt már írtam,de a mai terjedés után úgy érzem,újra meg kell tegyem:

Nálam eléggé sűrűn történik az,ha egy irányból megindul az ES,akkor ugyanazok az adóállomások szinte mindig feltűnnek?
Pl. ma megindult a török ES,Diyarbakir,Malatya stb.. majd hirtelen berobbant Adana,ami nekem a legtöbbször vett török adóállomás. Miért van az,hogy az Alihocali-ról és a városból vett adók szinte szétverték a sávot,miközben a környékéről alig valami Iskenderun a több 10 kWs adóival csak futólag voltak jelen pár percre,Mersin vagy Ceyhan meg szerintem sose jött.
Ami ennél is érdekesebb,hogy közben hirtelen megjelentek a jeruzsálemi adók, 87,6/91,3/91,8/93,0 ,de nem úgy hogy szépen lassan levándorolt volna a terjedés libanoni,szír,ciprusi adókkal,hanem hirtelen RDS+ST szintre felugrott onnan minden majd 5 perc múlva el is tűnt. A környékéről,mint általában,semmilyen más adó.

Ami miatt ténylegesen felvetődött bennem a kérdés,az a délnyugati irány volt, Dél-Spanyolország szólt marha gyengén pár frekin,örültem is nekik,mert ritkábban hallom azt a régiót,majd hirtelen megjelenik a 87,5-n valami, pár perc hallgatás után kiderül,hogy a Top Valenciából. Valencia olyan,mint Adana a törökök felől,ha van délnyugati irányból valami,biztos felfédel. Most is,a közelében nem volt a terjedés,mégis beakadt a sáv alján. Nem a 100kW-s RNE adók,Benicassim,Sagunt vagy éppen Xeresa,hanem a kis városi adók, Valenciából,illetve Torrent/Calicanto,Burjassot,és Monte Picayo. Ha van valami délnyugatról,szinte biztos vagyok benne hogy ha csak rövid időre is,de megjelennek. Ugyanez van az olaszokkal is,ha nem tunéziaiakkal együtt szólnak az olaszok,akkor 90% hogy elkapom a Sant'Antioco-ból adó Radio Mariát a 87,5-n.

Amire ténylegesen kíváncsi lennék,az az,hogy lehetséges-e az hogy az ionoszféra bizonyos pontjain egyszerűen sokkal könnyebben alakulnak ki visszaverődési pontok,mint máshol? Egyszerűen nem tudok magyarázatot találni,hogy miért ugyanazok az adók szólnak bizonyos terjedések során, délkeletről még érthető hogy pl. Eitanim eléggé nagy powerrel megy,(mondjuk Haifa is pl,ami nagyon ritka nálam) vagy éppen Adanában sok nagyteljesítményű adó megy a sáv alján,de az,hogy Valenciából a 88,5-n sugárzó 3kW-s Aire Latinot 12 nap vettem 2019 eleje óta,míg a tőle 10km-re lévő 100kW-s RNE5-t alacsonyabb frekvencián egyszer se,az már furcsa,és képtelen vagyok megérteni,miért van. (ráadásul a 88,2 teljesen üres délkeletnek, a 88,5-n meg sztereóban veszem az AS FM-et)
 #187104  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.05.13. 10:44 Láttam, fél 10 körül beindult a terjedés - és azóta is vannak "nyomai"...nekem meló van :(
Nekem még szerencsére nincs. :D
Itt Diyarbakirral és Malatyával kezdődött,majd orosz OIRT adókkal folytatódott,végül a semmiből berobbant Adana és Jeruzsálem. (1 vagy 2 hozzászólással ezelőtt pont írtam hogy bármi jöhet délkeletről, Adana és Eitanim adói ígyis-úgyis feltűnnek nálam :D )
A MUF 108MHz körül volt,de 104MHz felett RDS nem jött le,és ID-t se hallottam.
A végén hirtelen 600km-rel északabbra ugrott a terjedés, Eskisehir jött először,majd 998km-ről befigyelt egy BayramFM adó.(ennyi erővel Isztambul is jöhetett volna,de sajnos ez nem következett be)
 #187103  Szerző: joe

Láttam, fél 10 körül beindult a terjedés - és azóta is vannak "nyomai"...nekem meló van :(
 #187102  Szerző: Glenn

joe írta: 2020.05.12. 19:27Kép
Ez szép emlékeket idéz. Az 1980-as szezonban ESDX-eltem először úgy igazán és akkor egész nyáron tele volt a VHF I. és II. tévésáv. Hazai adás nem lévén nappal zavartalanul lehetett DX-elni, és a rengeteg adó egymást nyomkodta a kis Junoszty tévémen. Szinte folyamatosan nézhető volt a moszkvai olimpia is a szovjet adókról, igaz, hullámzó minőségben.
Az 1990-es szezonban meg már az autórádió volt a főszereplő. Akkor két FM adó volt Budapesten, úgyhogy a sáv lényegében üres volt. Végig folyamatosan tele volt afrikai és európai adókkal, amiket akkor internet és RDS hiányában lehetetlen volt azonosítani. Mégis élveztem. :)
 #187101  Szerző: joe

Kovi02 írta:Valahogy úgy érzem,hogy hiába fejlesztem évről-évre a DX felszerelést,sokkal gyengébb ES-eket tapasztalok.
Ionoszférikus terjedés főleg a Naptól függ, így mint látod a megfigyelésekből összeállított grafikont, a Nap aktivitása nagyon alacsony. Ha lenne egymást követő 1-2 napon belül egy "X" + pár "M" kategóriájú 'korona kivetődés' - 3-4 nap rádiócsend után iszonyú erős ES lenne - még éjszaka sem állna le a terjedés...de ilyen esemény utoljára 2017-ben volt.

https://www.solarham.net/averages.htm
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 552