Kb. 3-4 hozzászólással ezelőtt már írtam,de a mai terjedés után úgy érzem,újra meg kell tegyem:
Nálam eléggé sűrűn történik az,ha egy irányból megindul az ES,akkor ugyanazok az adóállomások szinte mindig feltűnnek?
Pl. ma megindult a török ES,Diyarbakir,Malatya stb.. majd hirtelen berobbant Adana,ami nekem a legtöbbször vett török adóállomás. Miért van az,hogy az Alihocali-ról és a városból vett adók szinte szétverték a sávot,miközben a környékéről alig valami Iskenderun a több 10 kWs adóival csak futólag voltak jelen pár percre,Mersin vagy Ceyhan meg szerintem sose jött.
Ami ennél is érdekesebb,hogy közben hirtelen megjelentek a jeruzsálemi adók, 87,6/91,3/91,8/93,0 ,de nem úgy hogy szépen lassan levándorolt volna a terjedés libanoni,szír,ciprusi adókkal,hanem hirtelen RDS+ST szintre felugrott onnan minden majd 5 perc múlva el is tűnt. A környékéről,mint általában,semmilyen más adó.
Ami miatt ténylegesen felvetődött bennem a kérdés,az a délnyugati irány volt, Dél-Spanyolország szólt marha gyengén pár frekin,örültem is nekik,mert ritkábban hallom azt a régiót,majd hirtelen megjelenik a 87,5-n valami, pár perc hallgatás után kiderül,hogy a Top Valenciából. Valencia olyan,mint Adana a törökök felől,ha van délnyugati irányból valami,biztos felfédel. Most is,a közelében nem volt a terjedés,mégis beakadt a sáv alján. Nem a 100kW-s RNE adók,Benicassim,Sagunt vagy éppen Xeresa,hanem a kis városi adók, Valenciából,illetve Torrent/Calicanto,Burjassot,és Monte Picayo. Ha van valami délnyugatról,szinte biztos vagyok benne hogy ha csak rövid időre is,de megjelennek. Ugyanez van az olaszokkal is,ha nem tunéziaiakkal együtt szólnak az olaszok,akkor 90% hogy elkapom a Sant'Antioco-ból adó Radio Mariát a 87,5-n.
Amire ténylegesen kíváncsi lennék,az az,hogy lehetséges-e az hogy az ionoszféra bizonyos pontjain egyszerűen sokkal könnyebben alakulnak ki visszaverődési pontok,mint máshol? Egyszerűen nem tudok magyarázatot találni,hogy miért ugyanazok az adók szólnak bizonyos terjedések során, délkeletről még érthető hogy pl. Eitanim eléggé nagy powerrel megy,(mondjuk Haifa is pl,ami nagyon ritka nálam) vagy éppen Adanában sok nagyteljesítményű adó megy a sáv alján,de az,hogy Valenciából a 88,5-n sugárzó 3kW-s Aire Latinot 12 nap vettem 2019 eleje óta,míg a tőle 10km-re lévő 100kW-s RNE5-t alacsonyabb frekvencián egyszer se,az már furcsa,és képtelen vagyok megérteni,miért van. (ráadásul a 88,2 teljesen üres délkeletnek, a 88,5-n meg sztereóban veszem az AS FM-et)
Tuner: SDR
Ant.: 15 elemes yagi (H)