RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#187100  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.05.12. 20:50 Korábban (2003-2004) rövid ideig tagja voltam a finn fm-dx klubnak is, így olvasom néha a megosztott információkat...lehet az ES mentes év 2008 volt, de az évben egyik tag sem jegyzett CCIR-URH sporadic E vételt Finnország területéről. A finnek - páran annyira komolyan veszik az FM-DX hobbit, hogy a legdélebbi finn szigeten Utö-n nyaranta FM-DX állomást "üzemeltetnek"...olyan technikával, amiről mi csak álmodunk...
http://uto-fmdx.blogspot.com/

A tegnapelőtti terjedés érdekessége nálam, hogy Jeruzsálem csak a 87,6-on nagyon rövid ideig jött, a tőle 70km-re lévő Ammán 94 MHz alatt lévő adóinak többségét logoltam - RDS csak néhányról jött le, de ID-m több is van...UTC 15:00-kor épp Ammán terjedt be...pontos idő 6 sípszó a "királyi" rádióból https://www.fmlist.org/sounds/90_0_R_Jordan.mp3.
Két órával korábban még Líbia jött - https://www.fmlist.org/sounds/92_3_al_Marj.mp3 - sajnos a felvétel alatti "sercegés" helyi zavar - ha délnek néz az antennám az egész sávban hallható. :(
1 év ES nélkül azért eléggé durva- :o

Amman szép vétel,onnan szerintem az E3 kivételével nem igazán sikerült semmit se vennem.
Valahogy úgy érzem,hogy hiába fejlesztem évről-évre a DX felszerelést,sokkal gyengébb ES-eket tapasztalok.
3-4 évvel ezelőtt ha délkeletről terjedés volt,akkor Jeruzsálem 87,6 88,8 91,3 stb.. stabilan ott volt a sáv alján akár órákig,még akkor is,ha az antenna éppen nem irányban állt,most meg ha nem a 15 elemes antennával nézem és forgatok rá pontosan az adókra akkor semmi esélyem. (kb. 5-6 év múlva lesz újra a "régi" az ES,ugye?)

Emlékszem,hogy 4-5 éve Kairó/Adana/Jeruzsálem adóit sűrűn hallgattam reggelente,mert kimentem kb. 9-10 óra körül gyakran volt délkeleti ES volt és tisztán RDS-sel szólt minden egy botantennával. Nyilván akkor bőven kevesebb adó került a "logba",mert nem vettem ennyire komolyan a DX-et és az 5 elemes antenna + Sony tuner kombó sem volt a legideálisabb,de akkor még nem csak a zajból kellett bármit kiszedni egy vételhez.

(azt is hiányolom,hogy úgy "körbemenjen" az ES, korán reggel orosz OIRT adókkal,majd törökök,egész közel-kelet,délután líbiai,tunéziai adókkal, utána algériai,spanyol , végül estefelé francia,utána zárásként brit,ír adókkal, volt pár ilyen 2016-ban. :D )
 #187099  Szerző: joe

Korábban (2003-2004) rövid ideig tagja voltam a finn fm-dx klubnak is, így olvasom néha a megosztott információkat...lehet az ES mentes év 2008 volt, de az évben egyik tag sem jegyzett CCIR-URH sporadic E vételt Finnország területéről. A finnek - páran annyira komolyan veszik az FM-DX hobbit, hogy a legdélebbi finn szigeten Utö-n nyaranta FM-DX állomást "üzemeltetnek"...olyan technikával, amiről mi csak álmodunk...
http://uto-fmdx.blogspot.com/

A tegnapelőtti terjedés érdekessége nálam, hogy Jeruzsálem csak a 87,6-on nagyon rövid ideig jött, a tőle 70km-re lévő Ammán 94 MHz alatt lévő adóinak többségét logoltam - RDS csak néhányról jött le, de ID-m több is van...UTC 15:00-kor épp Ammán terjedt be...pontos idő 6 sípszó a "királyi" rádióból https://www.fmlist.org/sounds/90_0_R_Jordan.mp3.
Két órával korábban még Líbia jött - https://www.fmlist.org/sounds/92_3_al_Marj.mp3 - sajnos a felvétel alatti "sercegés" helyi zavar - ha délnek néz az antennám az egész sávban hallható. :(
 #187098  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.05.12. 19:27 Ritkábban kezdődött OIRT-URH adókkal az ES szezon, mint CCIR-URH-val - egyszerűen egy észak-afrikai terjedésre (déli irány) korábban van esély, mint egy keletire...napfoltok száma is minimális, így nincs ami aktiválná az ionoszférát...

...ne 8 évre nézd, hanem 11-re - 2009-ben Finnországban egyetlen egy Es terjedést sem figyeltek meg, az első CCIR-URH vételem az évben május 17-én jött össze...
Ezt a finn dolgot hogy érted? Finnországban elmaradt az ES 2009-ben??

A saját vételeimet néztem vissza az elmúlt évekből,én több OIRT adót vettem szezonkezdet során,mint CCIR-t.

Amúgy tényleg érdekes,hogy melyik irány milyen gyakran hoz vételeket,pl. holland adót 1200-1400 km körülről az elmúlt 5 évben egy alkalommal vettem,török/görög adók meg kéthetente befigyelnek az Égei-tenger partjáról , Szent-Pétervár vagy Moszkva CCIR-en kétévente hoz egy normális terjedést 1600km távból, Algéria meg heti szinten tarol ugyanekkora távról.

Ezen belül olyan furcsa,hogy bizonyos adók még egy irányból is sokkal erősebbek,tehát ha délkeleti irányból van ES,akkor nagy összegben mernék fogadni hogy nálam Jeruzsálem,Adana,Mt. Olympos, adói fognak jönni,és nem a szintén nagyteljesítményű Haifa,Alexandria,Iskenderun adói ugyanabból az irányból.
másik irányban is,pl. spanyolok közül a nagyteljesítményű Madrid vagy Barcelona nem sűrűn figyel be erősen,ellenben arra,hogy Valencia helyi adói letarolják a sávot legalább egy rövid időre egy spanyol terjedés során,nagy összegben mernék fogadni.
 #187097  Szerző: joe

Ritkábban kezdődött OIRT-URH adókkal az ES szezon, mint CCIR-URH-val - egyszerűen egy észak-afrikai terjedésre (déli irány) korábban van esély, mint egy keletire...napfoltok száma is minimális, így nincs ami aktiválná az ionoszférát...

...ne 8 évre nézd, hanem 11-re - 2009-ben Finnországban egyetlen egy Es terjedést sem figyeltek meg, az első CCIR-URH vételem az évben május 17-én jött össze...

Kép

Kép
 #187096  Szerző: Kovi02

Megnéztem az elmúlt 8 év statisztikáit,2012-2019 között csak 1 évben maradt 90 log alatt a napi vett adók száma május 13.-án,remélem holnap is beindul a sáv. :D
 #187095  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.05.12. 14:48
Kovi02 írta:OIRT esetleg? Finnek most OIRT adókat logolnak
3 adó nagyon hullámozva...
Én meg ebből nem hallottam semmit. :D

Általában szezonkezdetnek mindig OIRT adók szoktak jönni,most meg érdekes hogy OIRT alig van,inkább CCIR-en van gyenge ES.
 #187094  Szerző: joe

Kovi02 írta:OIRT esetleg? Finnek most OIRT adókat logolnak
3 adó nagyon hullámozva...
 #187093  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.05.12. 12:49
Kovi02 írta:Kicsit reménykeltő a holnapi napra,ahogy még most is megy az 50 mega. :D
Délben a spanyolokból én semmit sem hallottam :(
Itt se volt túl sok minden,csak a "szokásos" Valencia környéke indult meg,volt egy 5 perces periódus amikor hirtelen felment a MUF 102MHz-ig,akkor logoltam az adók nagyrészét,majd mintha elvágták volna.

OIRT esetleg? Finnek most OIRT adókat logolnak
 #187092  Szerző: joe

Kovi02 írta:Kicsit reménykeltő a holnapi napra,ahogy még most is megy az 50 mega. :D
Délben a spanyolokból én semmit sem hallottam :(
 #187091  Szerző: Kovi02

Kicsit reménykeltő a holnapi napra,ahogy még most is megy az 50 mega. :D
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 552