RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#173719  Szerző: Kovi02

106,0-n milyen délszláv nagyadók mennek? Tegnapelőtt reggel nagy ködben autóból szerintem szerb adó jött a frekin.
92,9-en meg annyira beterjedt a Radio S,hogy Kiskunhalason is az szólt. :D
 #173545  Szerző: Kovi02

joe írta:RDS Spy csípte el a 104,5-ről...épp nem voltam rádió mellett, de bekapcsolva volt a vevő. Igaz, kora este olasz adó fédelt a frekvencián, bár az RTL102,5-öt vártam. Virgin Radio-t több telephelyről is sugározzák a frekvencián, a legközelebbi 750km-re, a legnagyobb teljesítményű 845km-re van.
Kép
:yes:

MS vagy tropo?
 #173544  Szerző: joe

RDS Spy csípte el a 104,5-ről...épp nem voltam rádió mellett, de bekapcsolva volt a vevő. Igaz, kora este olasz adó fédelt a frekvencián, bár az RTL102,5-öt vártam. Virgin Radio-t több telephelyről is sugározzák a frekvencián, a legközelebbi 750km-re, a legnagyobb teljesítményű 845km-re van.
Kép
 #173494  Szerző: joe

Kovi02 írta:Bolgár adók hol jönnek? Az új QTH-n majd megpróbálom megfogni őket,itt délnek állított antennával Szabadka szétveri a tunert,olyan térereje van.( a 15 elemes antenna háttal az adónak a 88,9-et 70dB-vel veszi,H-ban,miközben az adó V polár)
Nem épp kedvezők a frekvenciák. Nálam a legerősebb a 102,3, ugyaninnen a 88,2 és a 91,0 is vehető, az utóbbi csak a román adó szünetében. Ezen kívül 92,2 és 100,9 - itt már a Dankó zavar és még néha veszem a 87,6; 99,5 101,4; 102,1-et...
Kovi02 írta:97,7 Virgin nálad hogy szól? Régebben itt szólt onnan a 88,1 RRA,de most nem jön.
Veszem a 97,7 MHz-et, de gyenge, úgy mint a 88,1 is zilahi adóról. A 88,1 RR1-et én erősebben veszem a Déli-Kártápokban lévő Páring-hegység egyik csúcsáról - 2000 m magasságból nagy területet besugároz az adó. Innen vehető még a 90,6 RR2 és a 101,5 RR-Temesvár is.
 #173493  Szerző: Kovi02

joe írta:
Kovi02 írta:Ennyit számítana 30km,domborzat mégse változtathat ennyit,nem?
...a 30km és a "domborzat"...ha ténylegesen dombok között laknál még 10-20m is számítana. Anno a Bakony északi felén egy 16 m hosszú házban laktam, a ház dél-nyugati végén lévő antennával vettem a szlovén, horvát, ill. gráci adókat, az észak-keleti végén lévővel jöttek a bécsi, a cseh, ill. német adók (szlovákok mindenhol jöttek)...
A szlovák adók "fédingjét" a légkör okozza...látóhatáron túli vételnél ez gyakori...én így veszem a lengyel ill. bolgár adókat.
Bolgár adók hol jönnek? Az új QTH-n majd megpróbálom megfogni őket,itt délnek állított antennával Szabadka szétveri a tunert,olyan térereje van.( a 15 elemes antenna háttal az adónak a 88,9-et 70dB-vel veszi,H-ban,miközben az adó V polár) Amúgy az épület is nagyban befolyásolja a vételt,a teremben pl. Újvidék egyáltalán nem szól,az utcán meg RDS+ST,az épület nyugati szárnyában meg Grác,Bécs,Pohorje és Zágráb is szól,de a szlovákoknak nyoma sincs.

97,7 Virgin nálad hogy szól? Régebben itt szólt onnan a 88,1 RRA,de most nem jön.
 #173492  Szerző: joe

Kovi02 írta:Ennyit számítana 30km,domborzat mégse változtathat ennyit,nem?
...a 30km és a "domborzat"...ha ténylegesen dombok között laknál még 10-20m is számítana. Anno a Bakony északi felén egy 16 m hosszú házban laktam, a ház dél-nyugati végén lévő antennával vettem a szlovén, horvát, ill. gráci adókat, az észak-keleti végén lévővel jöttek a bécsi, a cseh, ill. német adók (szlovákok mindenhol jöttek)...
A szlovák adók "fédingjét" a légkör okozza...látóhatáron túli vételnél ez gyakori...én így veszem a lengyel ill. bolgár adókat.
 #173490  Szerző: joe

LuciFerko írta:Egy másik kérdés: Megörököltünk egy telket Székesfehérvár szélén. Ideális is LENNE dx-re, csak 400 méterre van a Temesi utcai AH torony és a Kossuth a 92.3-ról kifektet minden vevőt, szabad szemmel látni az antennáit. Lehet-e olyan notch-filtert építeni erre a frekire, mint amit az 540 khz-re forrasztottam össze? Magasabb frekinél gondolom nehezebb az ember dolga eleve, hogy kb 300 khz széles filter kell, a mostani kb 15 khz szélessel ellentétben.
Nem kimondottan a magasabb frekvencia a gond, hanem a frekvencia/sávszélesség arány.
AM 15/450=0,02777 -> FM 300/92300=0,00325 - ha az AM szűrőt átszámolod 92,3 MHz-re, az kb. 3 MHz széles tartományt fog az FM sávból kiszűrni :(

Tovább gondolva a dolgot, elővettem 1990-es években használt kalóz HBO dekóder áramkört és átméreteztem FM sávra...de itt egy leírás az USA-ból...így már az RTL-SDR nem fekszik ki a 300m-re lévő helyi adótól... :)
 #173488  Szerző: LuciFerko

Egy másik kérdés: Megörököltünk egy telket Székesfehérvár szélén. Ideális is LENNE dx-re, csak 400 méterre van a Temesi utcai AH torony és a Kossuth a 92.3-ról kifektet minden vevőt, szabad szemmel látni az antennáit. Lehet-e olyan notch-filtert építeni erre a frekire, mint amit az 540 khz-re forrasztottam össze? Magasabb frekinél gondolom nehezebb az ember dolga eleve, hogy kb 300 khz széles filter kell, a mostani kb 15 khz szélessel ellentétben.
 #173486  Szerző: Kovi02

joe írta:
Kovi02 írta:Szarvas/Dévaványa közelében nincsenek kedvezőbb feltételek? Ott legalább nincsenek a sáv alján erősebb adók,és a románok is messze vannak.
"Bodzás" geotorony lába 100m-en van, a környező terep minden irányban lejt...körbe 40-50km-re nincs magasabb pont. Szarvas környéke rádió vételt tekintve érdekes. Nem tudom miért, de a szlovák gerincadók már autórádióval vehetőek...mind a Sucha-hora, mind a Király-hegy adói jól jönnek...és dübörög a 20km-re lévő Szentes is. Távolabbi vételt nem nagyon sikerült megfigyelnem ott, már "Podapu" 15m-es antenna árbócáról szép a kilátás...(fotón épp "Bozóth mester" tőr a magasba)
Kép
Ha egy gerincadó csak 20km-re van,nekem az bár bőven jó. :D Itthon valamiért rendkívül rossz a helyzet, Szabadka összes adója RDS+ST,emellett ST jön az összes szentesi, szegedi,pécsi adó,és még az arcomba kapom Csávolyt is, Kiskunhalason szabadkai nagyok jönnek + 100,6 és néhol 104,4 ,Szegednek nyoma sincs,Szentes gyenge,Pécs alig szól,valamiért Csávoly sincs akkora térerővel mint itt. Kunfehértón kb. hasonló a helyzet,Csávoly lesz erősebb,Kiskőrös meg kiforgatható.

Lenne egy érdekesebb megfigyelésem, Halason az iskolám 1. emeleti ablakába kitéve a rádiót a Funrádiót lehet hallgatni 3 frekiről is, 87,7 94,3 104,0 mindegyik pulzálva feljön,RDS+ST szintre erősödik,majd eltűnik,mint ha ES lenne.(ugyanez van más adóknál is szerintem,csak ez megy mindhárom helyről,így ezt figyelem) Kis terjedésnél ukránok OIRT-on ill. 101,9-en,sűrűn jön Trencsén vagy Zsolna,mellette Nagyvárad 104,1 96,1 stb.. Itthon mégse fogom egyiket se,pedig ugyanazzal a rádióval nézem. Ennyit számítana 30km,domborzat mégse változtathat ennyit,nem?
 #173482  Szerző: joe

Kovi02 írta:Szarvas/Dévaványa közelében nincsenek kedvezőbb feltételek? Ott legalább nincsenek a sáv alján erősebb adók,és a románok is messze vannak.
"Bodzás" geotorony lába 100m-en van, a környező terep minden irányban lejt...körbe 40-50km-re nincs magasabb pont. Szarvas környéke rádió vételt tekintve érdekes. Nem tudom miért, de a szlovák gerincadók már autórádióval vehetőek...mind a Sucha-hora, mind a Király-hegy adói jól jönnek...és dübörög a 20km-re lévő Szentes is. Távolabbi vételt nem nagyon sikerült megfigyelnem ott, már "Podapu" 15m-es antenna árbócáról szép a kilátás...(fotón épp "Bozóth mester" tőr a magasba)
Kép
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 541