Tegnap este 20 óra után pusztán a próba kedvéért egy kb. (maximum) 40 dB nyereségű lengyel Philips-koppintás lepke-antennát felraktam a szekrény tetejére, bekötöttem hozzá az erősítőt, és észak felé állítottam, azzal az egy különbséggel, hogy inkább műholdvevőnek nézett ki, mert majdnem teljesen vízszintesen az ég felé nézett. Pontosabban a plafon felé.
Az összes országos adó mákszemesen, de színesben bejött Kab-hegyről! A VHF-sávon adó további OIRT-csatornák pl. máshonnan is kifejezetten jó minőségben voltak foghatók, pedig mondom, az antenna nem is abba az irányba állt (inkább oldalt). Azt hallottam, a VHF-sáv amúgy is jól terjed, de az, hogy a 3 országos Kab-hegyről bejöjjön..., bent a lakásban, az már valami.
Emlékszem, ezzel az antennával -amikor még nem volt kábeltévénk- sikerült egész jó vételeket befogni dél felől, úgy, hogy az egész szerkezet háttal állt. Igaz, akkor vagy terjedés volt, vagy szimplán este (a bosnyák BHT1, a horvát Vinkovci TV, HRT3 valahonnan másfelől, a HRT2 szintén távolabbról, de azóta ez utóbbiak már digitálisan sugároznak). A vevőkészülék egy Orion Nárcisz volt.

Manapság pedig egy szintén nagyképernyős Daewoo, amelynél én is ezt a fekete-színkezelést tartom furának, amit egyik kollégánk leírt: nálam új kora óta a fekete szín 2-féle árnyalatát "váltogatja", azaz közeli képnél beáll nagyon sötétre, távolabbinál pedig kifejezetten normálisan mutatja. A régi 20 éves Orionnál nem volt ilyen "probléma", vagy inkább nevezhetjük érdekességnek: beállítottam maximumra a kontrasztot, max.-ra a fényerőt, és úgy néztem, mondjuk ahhoz képest ezen nem is csoda, hogy koromfekete minden, de akkor is: minek váltogatja a két árnyalatot!?
Amikor amúgy szélviharok vannak (esetemben nyugat felől, mert mi abból az irányból kapjuk az áramot), és néha picit vibrál, vagy mp.-enként többször alig észrevehetően összehúzódik a kép, általában hozzáillesztem a UPS-t, és szépen stabilizálja a felvett áramot, a kép is érezhetően nyugodtabb. Azaz hibátlan. Megfigyeltem, hogy ezeknél az új típusú, de ma már úgysem gyártott képcsöves TV-knél ha mindenáron vibrálni akar a kép, az mindig vízszintes irányú, a régi agyonhasznált, 20 év fölötti képcsöveseknél pedig a vízszintes mellett egyszerre oldalirányú is.

No, az garantáltan tönkreteszi a szemet!

Bár, sajnos sok mindent meg lehet szokni.
Még most DX-eljünk TV-kből, amíg az analógot le nem kapcsolják!