asimov írta:Friss NAS sztori (tipus, hdd most mellékes):
Tegnap este egy asztali masinában, bekapcsoláskor pár kattanással (samsung...
) behalt az asztali masina merevlemeze. A gép "apa" gépe (részben munkagép) Itt vannak a vállakozás céges cuccai mellett a családi fotók, videók, stb...
Tavaly vettek egy NAS-t (valami jobb, kétfiókos D-Link-et) amit a család használ p2p-re/médialejátszó forrásként + (annak idején hallgatott az okos szóra a házigazda) ide mennek az asztali gépről a családi fotók/videók, vállalkozási doksik, tervező szoftver napi mentései is (szinkronizálással, persze), lassan egy éve és ennek köszönhetően nem volt (pótolhatatlan) adatvesztés a merevlemez halála miatt. (Az asztali gépben gyakorlatilag csak az OS-t meg pár szoftvert kellett újrarakni, pár útvonalat beállítani és ennyi.)
Eddig mindig csak "megállt gépem, mi lesz a fotókkal??
" jellegű "hdd elhalásaim" voltak az ismeretségi körben és már nagyon utáltam az én megmondtam kezdetű beszélgetéseket... de tényleg.
Alig hiszem el, hogy megértem azt a pillanatot a magánfelhasználói szférá(m)ban, amikor végre nincs adatvesztés egy sz@ros alkatrész hibája miatt.
Szóval a p2p-n kívűl kármentésre, helyreállításra is jó egy NAS (sőt, még csak erre), és egyébként nem kell nagy pénzekben gondolkodni, mert olyan 20E Ft-tól (+HDD) már kapható átlagos háztáji igényeket kiszolgáló gyári NAS, ami a HDD beszerelése és pár elemi beállítás letudása után már használható is.
Én is sokkal nyugodtabb vagyok, amióta van hová duplikálni a kritikus dolgaimat. Szívből ajánlom mindenkinek a NAS-t, mint igen praktikus adatmentési/visszaállítási eszközt is!
Jó dolog a NAS az biztos.
Van nekem is egy belőle, igaz én egy olcsót vettem (újonnan volt jó pár évvel ezelőtt kb. 7-8000 Ft), erre még külső usb-s vinyót vagy pendrive-ot lehet csatlakoztatni. Működik, de párszor ha úgy gondolja lefagy.
Mondjuk ennyi pénzért mit is vártam volna.
Mostanában gondolkodtam el azon, hogy lecserélem már a gyári tápját egy a gyári táp értékeivel azonosra, csak a típus más.
A régi táp kicsivel többet adott a cuccnak (5V helyett 5.5V-ot), az új táp is többet ad neki, de nem annyival, mint a régi (5V helyett 5.1V).
Azóta mintha stabilabb lenne a cucc, bár mondom az életemet azért nem tenném rá.
Annak idején azért vettem meg, mert egyrészt a torrent kliens miatt, hogy egyszer hátha ki lesz használva az a része, másrészt a gyári firmware helyett lehet mást is rátölteni, ezáltal úgymond okosítani, de még ezt se tettem meg, maradt rajta a gyári, mint ahogy a torrent kliens részét se igen használtam.
Miután a régi táppal eléggé rakoncátlankodott az eszköz, így maradtam a nálam már évek óta jól bevált adattárolási lehetőségnél a fontos és nélkülözhetetlen adatok részére, mégpedig a DVD-RAM lemezeken történő adattárolásnál. Total commanderben, vagy bármilyen filekezelőben csak rámásolom az adott lemezre amit szeretnék és kész is, aránylag kényelmes.

http://www.sunshine-live.de/
" Aki a diplomát csak tanulással tudja megszerezni, az pénzt is csak munkával fog keresni! "