RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#112715  Szerző: egon2

Nekem semmi bajom a digitális átállással,ugyanis kábeltv előfizetésem van.
Abban van igazság,hogy haladni kel a korral.1997-ben indultak a kereskedelmi tv-k és rádiók akkor került át a Magyar Rádió két csatornája(Petőfi és Bartók a Petőfi középhullámon is megszűnt) a "keleti"OIRT sávról a "nyugati"CCIR FM sávra.Akkor is volt felháborodás,hogy sokan Petőfi és Bartók Rádió nélkül maradnak és kénytelenek lecserélni a keleti FM OIRT normás sokol rádiójukat Nyugati FM normás rádióra.Akkor a médiahatóság nem is segítette a rászorulókat!:)))Most viszont igen.
Igaz ez a helyzet több embert érint,mint az 1997-ben!
2015re az egész világ átáll a digitális földfelszíni sugárzásra.
Magyarország hány multiplexre jogosult?
Más Eu-s országokban is 7 csatorna fogható ingyen,valamint az ingyenes multiplexnek a közszolgálati/állami tvket kötelező tartalmaznia?Vagy ez csak Magyarországon alakult igy?
 #112712  Szerző: LuciFerko

djlacee írta:szerintem itt az a lényeg, hogy sok adó legyen ingyen.
Osztrákoknál mennyi van egy muxban?
 #112711  Szerző: djlacee

szerintem itt az a lényeg, hogy sok adó legyen ingyen.
 #112704  Szerző: mlaszlo

adminisztrator írta: Nem is a DVB-T rendszerrel van baj, hanem azzal, hogy a TV2 és az RTL spórol a sávszélességen. Kíváncsi vagyok, így marad-e ez az analóg lekapcsolás után is.
Nem hinném, hogy ebben lesz változás, elfogadható minőség, ennél többet nem akarnak költeni rá és ahogy olvasom más országokban is igyekeznek a csatornák a minimumot költeni a DVB-T-re.
 #112698  Szerző: markfelt

jeek írta: Van optikai összeköttetés természetesen.
Digitálison 7-8Mbit/sec-al jön a TV2 és RTL Klub is, tökéletes a minősége. Viszont az analóg és digitális fejállomás nem egy helyen van, hanem egymástól 250-300km-re. Így az az elv, hogy egy ilyen hosszú úton bármikor bekövetkezhet leállás kimaradás (akár főműsoridőben is), pl időjárás, kábelvágás. És abban az esetben egyszerre van kimaradás analógon is és digitálison (UPC és DIGI-nél anno voltak ilyenek). Viszont így ha leáll az analóg, akkor ott a digitális optikáról (akinek van), viszont ha leáll a digitális akkor ott az analóg (DVB-T-ről). Annak kicsi az esélye, hogy egyszerre áll le a 2. :)
A DIGI-nél (tekintsünk most el a kapcsolójel hiányáról az M-RTL és a szolgáltató közti baszakodás miatt) úgy van megoldva, hogy ha kiesik az optika, akkor átkapcsolható az analóg és digitális kábel, valamint a műhold is egyszerre a MinDig TV-s RTL Klubra és TV2-re. Múltkor átkapcsolták, látható volt a minőségromlás... Lehet, nálatok is úgy kéne megoldani, hogy a DVB-T vésztartalék legyen.

Így a néző nem is nagyon észlel hosszabb kiesést. Az úgysem mindenkinek jut eszébe, hogy ránézzen az analógra, ha nincs DVB-C-n RTL Klub és fordítva.
 #112696  Szerző: tomee87

DRoland írta:M1-ről felvett Forma 1-es felvétel, a számok magukért beszélnek, itt nincs spórolás a sávszélességen:
Az M1-el nincs is gond analóg kábelen, szinte észre se lehetett venni, hogy átálltak analógról a DVB-T-re, csak onnan, hogy eltűnt a NICAM hang :) Na de az RTL meg TV2...
 #112695  Szerző: DRoland

M1-ről Forma 1-es felvétel, a számok magukért beszélnek, itt nincs spórolás a sávszélességen:

Általános
Sáv száma : 1 (0x1)
Teljes név : H:\F1\02-Sepang\F1 20120324 Sepang qual.ts
Formátum : MPEG-TS
Fájlméret : 5,47 GiB
Időtartam : 1 óra
Duration_Start : UTC 2012-03-24 07:39:15
Duration_End : UTC 2012-03-24 09:24:07
Teljes adatsebesség : változó
Teljes adatsebesség : 7 462 Kbps
NetworkName : DTT Hungary
Ország : hun
TimeZone : +01:00:00

Kép
Sáv száma : 1001 (0x3E9)
Menü azonosító : 100 (0x64)
Formátum : AVC
Formátum/adatok : Advanced Video Codec
Formátum profil : High@L4.0
Formátum beállítások, CABAC : igen
Formátum beállítások, ReFrames : 4 képkocka
Kódek azonosító : 27
Adatsebesség : 6 576 Kbps
Szélesség : 1 440 képpont
Magasság : 1 080 képpont
Képarány : 16:9
Képkockasebesség : 25,000 fps
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bit
Sorváltás típusa : MBAFF
Bit/(képpont*képkocka) : 0.169
Adatfolyam mérete : 4,82 GiB (88%)
colour_primaries : BT.709
transfer_characteristics : BT.709
matrix_coefficients : BT.709

Hang #1
Sáv száma : 1002 (0x3EA)
Formátum : MPEG Audio
Formátum változat : Version 1
Formátum profil : Layer 2
Format_Settings_Mode : Joint stereo
Kódek azonosító : 3
Adatsebesség mód : állandó
Adatsebesség : 128 Kbps
Csatornák száma : 2 csatorna
Mintavételezési gyakoriság : 48,0 KHz
Videó késleltetés : -413emp
Adatfolyam mérete : 96,1 MiB (2%)
Nyelv : magyar

Hang #2
Sáv száma : 1004 (0x3EC)
Formátum : AC-3
Formátum/adatok : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
Formátum beállítások, Endianness : Big
Kódek azonosító : 6
Adatsebesség mód : állandó
Adatsebesség : 384 Kbps
Csatorna kiosztás : Front: L R
Mintavételezési gyakoriság : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bit
Videó késleltetés : -568emp
Adatfolyam mérete : 288 MiB (5%)

Ez pedig RTL Klubbos felvétel:

Általános
Sáv száma : 2 (0x2)
Teljes név : H:\X-Faktor 2011\18-X-Faktor 2011-12-17.ts
Formátum : MPEG-TS
Fájlméret : 2,36 GiB
Időtartam : 2 óra
Duration_Start : UTC 2011-12-17 18:30:22
Duration_End : UTC 2011-12-17 21:14:26
Teljes adatsebesség : változó
Teljes adatsebesség : 2 060 Kbps
NetworkName : DTT Hungary
Ország : hun
TimeZone : +01:00:00

Kép
Sáv száma : 2001 (0x7D1)
Menü azonosító : 20 (0x14)
Formátum : AVC
Formátum/adatok : Advanced Video Codec
Formátum profil : High@L3.0
Formátum beállítások, CABAC : igen
Formátum beállítások, ReFrames : 4 képkocka
Kódek azonosító : 27
Szélesség : 720 képpont
Magasság : 576 képpont
Képarány : 16:9
Képkockasebesség : 25,000 fps
Szabvány : PAL
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bit
Sorváltás típusa : MBAFF
Sorváltási sorrend : felső mezővel kezdődő
colour_primaries : BT.601 PAL
transfer_characteristics : BT.470 System B, BT.470 System G
matrix_coefficients : BT.601

Hang
Sáv száma : 2002 (0x7D2)
Menü azonosító : 20 (0x14)
Formátum : AAC
Formátum/adatok : Advanced Audio Codec
Formátum profil : HE-AAC / LC
Keverési mód : LATM
Kódek azonosító : 17
Adatsebesség mód : változó
Csatorna kiosztás : Front: L R
Mintavételezési gyakoriság : 48,0 KHz / 24,0 KHz
Videó késleltetés : 36emp
 #112694  Szerző: tomee87

adminisztrator írta:
A megoldást az jelenthetné, ha a PR a saját digitális hálózatáról (amin gondolom optikáról és nem DVB-T-ről veszi a TV2-RTL képét) alakítaná át az analóg rendszerbe is. Ha a PR DVB-C rendszerén is a MinDig TV-ről veszik a jelet, az gáz, akkor nincs optikai összeköttetés és ezt kéne kiépíteni.
Van optikai összeköttetés természetesen.
Digitálison 7-8Mbit/sec-al jön a TV2 és RTL Klub is, tökéletes a minősége. Viszont az analóg és digitális fejállomás nem egy helyen van, hanem egymástól 250-300km-re. Így az az elv, hogy egy ilyen hosszú úton bármikor bekövetkezhet leállás kimaradás (akár főműsoridőben is), pl időjárás, kábelvágás. És abban az esetben egyszerre van kimaradás analógon is és digitálison (UPC és DIGI-nél anno voltak ilyenek). Viszont így ha leáll az analóg, akkor ott a digitális optikáról (akinek van), viszont ha leáll a digitális akkor ott az analóg (DVB-T-ről). Annak kicsi az esélye, hogy egyszerre áll le a 2. :)
adminisztrator írta:Tovább ronthat a dolgon az is, ha nem a legjobb minőségű eszközzel alakítja át a fejállomáson a szolgáltatód a digitális földi jelet.
Nyilván a szolgáltatók folyamatosan tesztelik a vevőket, a legfontosabb a stabilitás és utána a minőség. Lehet, hogy egy vevő adhat überbrutál képet, de ha 2 naponta lefagy a folyamatos használattól, akkor kuka, legalábbis egy fejállomáson.
Az én szolgáltatómnál már a 3. vevővel tesztelik az RTL Klub-ot, de nyilván "szarból nem tudnak várat építeni" :)
 #112693  Szerző: markfelt

DRoland írta:
adminisztrator írta: A NICAM hangnak sem kéne alapvetően jobbnak lenni a DVB-T-snél, de én is észleltem különbséget. Valószínűleg a földi analóg NICAM enkóderei előtt van egy jó kis adásprocesszor, mivel észrevételeim szerint a TV2-nek és az RTL-nek bármely digitális szolgáltatónál jobb hangja van analóg földin... tehát ez meg nem sávszélesség, hanem hangprocesszió kérdése.
Szerintem sávszélesség is fontos. Ha jól tudom 48kbit/sec AAC+ a hangsáv a TV2-nél és az RTL-nél is, az azért karcsú :(
Tényleg? Ha ez igaz, az elég gáz... na az ilyenek miatt se kéne DVB-T...
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 203