RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#112692  Szerző: DRoland

adminisztrator írta: A NICAM hangnak sem kéne alapvetően jobbnak lenni a DVB-T-snél, de én is észleltem különbséget. Valószínűleg a földi analóg NICAM enkóderei előtt van egy jó kis adásprocesszor, mivel észrevételeim szerint a TV2-nek és az RTL-nek bármely digitális szolgáltatónál jobb hangja van analóg földin... tehát ez meg nem sávszélesség, hanem hangprocesszió kérdése.
Szerintem sávszélesség is fontos. Ha jól tudom 48kbit/sec AAC+ a hangsáv a TV2-nél és az RTL-nél is, az azért karcsú :(
 #112691  Szerző: djlacee

adminisztrator írta:Egyébként a MinDig TV-s RTL és TV2 az ORF1 és (a regionális stúdiókból érkező) ORF2 - az osztrák digitális földi hálózaton kisugárzott - minőségéhez képest Full HD... Az 50 centis CRT TV-n is botrány - legalábbis Salzburg tartományban biztosan.
Ezt meg tudom erősíteni, főleg a regionális műsornak rossz a minősége, de műholdon is
 #112690  Szerző: markfelt

jeek írta:A mai naptól a Pr telecom sátoraljaújhelyi analóg kábel hálózatán lecserélték a tokaji analóg TV2 és RTL Klub továbbítását, a tokaji DVB-T digitális TV2 és RTL Klub továbbítására. Mondanom sem kell.. NICAM Sztereó nincs és a kép minőség? Mosott, kockás, életlen. Jobb minőség? Aha...
Alapesetben akár jobb is lehetne a földi digitálisról analógra konvertált jel az analóg földfelszíniről analóg kábelre alakítottnál, már csak azért is, mert a legtöbb toronyhoz az OMK és a gerincadó között szintén digitális moduláción jut el a három csatorna. Ugyanakkor az RTL és a TV2 a DVB-T-n a minimum értékeket adó jelcsomagra szerződött költségei minimalizálása érdekében, így ez szép kockaháborút, esetleg életlenebb, a kis sávszélességet mindenféle szűrővel kompenzáló képet adhat, amire még rámegy egy D/A konverzió is... hát szép lehet.

Tovább ronthat a dolgon az is, ha nem a legjobb minőségű eszközzel alakítja át a fejállomáson a szolgáltatód a digitális földi jelet.

A megoldást az jelenthetné, ha a PR a saját digitális hálózatáról (amin gondolom optikáról és nem DVB-T-ről veszi a TV2-RTL képét) alakítaná át az analóg rendszerbe is. Ha a PR DVB-C rendszerén is a MinDig TV-ről veszik a jelet, az gáz, akkor nincs optikai összeköttetés és ezt kéne kiépíteni.

A NICAM hangnak sem kéne alapvetően jobbnak lenni a DVB-T-snél, de én is észleltem különbséget. Valószínűleg a földi analóg NICAM enkóderei előtt van egy jó kis adásprocesszor, mivel észrevételeim szerint a TV2-nek és az RTL-nek bármely digitális szolgáltatónál jobb hangja van analóg földin... tehát ez meg nem sávszélesség, hanem hangprocesszió kérdése.

Abban teljesen igazad van, hogy szimpla hazugság az, hogy a MinDig TV jobb minőségű az analóg sugárzásnál. Ez többminden függvénye. Korrektül úgy hangzik, hogy "digitális minőség", jobban legalábbis nem tudnám megfogalmazni, bár ez meg kicsit szinesztézia-feeling, mint a "Sűrű csönd ropog a havas mezőben" (J.A.).
rmihaly76 írta:Még jó, hogy nem 30 éves tv készülékekre "méretezték" a DVB-T rendszert... és amúgy globálisan (USA, Európa, Japán) történik a technológiaváltás a földi sugárzású televíziós távközlésben. Mindenhol ugyanazon okokból. Az átállást szeretni nem kell, a "miért"-eken lehet vitakozni, de attól még ez van.
Nem is a DVB-T rendszerrel van baj, hanem azzal, hogy a TV2 és az RTL spórol a sávszélességen. Kíváncsi vagyok, így marad-e ez az analóg lekapcsolás után is.

Egyébként a MinDig TV-s RTL és TV2 az ORF1 és (a regionális stúdiókból érkező) ORF2 - az osztrák digitális földi hálózaton kisugárzott - minőségéhez képest Full HD... Az 50 centis CRT TV-n is botrány - legalábbis Salzburg tartományban biztosan.
 #112688  Szerző: asimov

Még jó, hogy nem 30 éves tv készülékekre "méretezték" a DVB-T rendszert... és amúgy globálisan (USA, Európa, Japán) történik a technológiaváltás a földi sugárzású televíziós távközlésben. Mindenhol ugyanazon okokból. Az átállást szeretni nem kell, a "miért"-eken lehet vitakozni, de attól még ez van.

Fogyasztói szempontból, a továbbító/elosztó adóhálózat igazodik a töménytelen mennyiségben háztartásokba került modern tv készülékek minőségéhez és szolgáltatásaihoz. Ha az illetékesek megvárnák azt, hogy mindenkinek "új tv készüléke" legyen, akkor soha nem történne meg a technológiaváltás. Szolgaltatói oldalról (is) nagyon nagy a nyomás az átállás végrehajtására.
Időnként igenis ki kell kényszeríteni ilyen váltásokat, mert egyébként még mindig mammutokra vadásznánk kőbaltával meg dárdákkal, és az esti tábortűznél, villámimádás közben, kézzel készített barlangrajzokkal emlékeznénk meg a vadászat közben elesett hordatagokról, miközben lessűk a sötétben a fogát ránk fenő kardfogút.
jeek írta:
egon2 írta: Régi TV készülékeken is észrevehető lesz a változás?Hogy jobb lesz a képminőség,a digitális átállás után?
Eggyel lejjebb írtam, hogy régi készüléken ROSSZABB a képminőség a digitális átállás után.
 #112687  Szerző: csadam

jeek írta:
egon2 írta: Régi TV készülékeken is észrevehető lesz a változás?Hogy jobb lesz a képminőség,a digitális átállás után?
Eggyel lejjebb írtam, hogy régi készüléken ROSSZABB a képminőség a digitális átállás után.
Ezt én is meg tudom erősíteni, az analógon szebb a kép. Annyi előnye van, hogy vannak olyan helyek, ahol az analóg nagyon rosszul/nem jön, de a digitális kiváló (otthon, Magyargencsen pl. így van)
 #112686  Szerző: csadam

egon2 írta:"2013 a digitális átállás éve Magyarországon, mely közel akkora előrelépés, mint a fekete-fehérről a színes tévére váltás. A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az eddigi 3 csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé."

A Set top boxal a Magyar Rádió adását is lehet hallgatni?(Kossuth,Petőfi,Bartók)
(Látom, elfórumozgatsz magaddal, de nem baj...)
Amúgy igen, a magyar DVB-T-n a rádiók közül a Magyar Rádió 3 adását lehet csak fogni.
 #112685  Szerző: tomee87

#112683  Szerző: egon2

"2013 a digitális átállás éve Magyarországon, mely közel akkora előrelépés, mint a fekete-fehérről a színes tévére váltás. A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az eddigi 3 csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé."

A Set top boxal a Magyar Rádió adását is lehet hallgatni?(Kossuth,Petőfi,Bartók)
 #112682  Szerző: egon2

8 Milliárd Ft-ba kerül az államnak vagyis a médiahatóságnak,hogy annak az 500 ezer tetőantennával televíziót nézőnek, rászorulónak ingyen set top boxokat adjanak,mivel Július 31.től (Kelet M.on Okt.31.)leáll az analóg tv adás,és emiatt TV adás nélkül maradnának!Szerintem már csak azok néznek tetőantennával tv-t akiknek nem telik kábel vagy műholdas tvre.
Szomszédaink közül mindegyik áttért (Románia,Ukrajna kivételével)a digitális földfelszíni sugárzásra?
Régi TV készülékeken is észrevehető lesz a változás?Hogy jobb lesz a képminőség,a digitális átállás után?
Július 31.én mely vételkörzet lakóit fogja érinteni a digitális átállás?
Okt.31.én mely körzet lakóinál kapcsolják le az analóg sugárzást?
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 203