A
normális használattal nincs semmi gondom, én is ez tettem annakidején: precizen behangolt és tetőkapacitásától megszabadított "Penetrátor" antennával dolgoztam itthonról. (A tetőkapacitás jelentősen csökkentette a sávszélességet. Nekem a teljes sávban max 1:1,3-as SWR-jeim voltak.)
Ehhez képest fuvaros berkekben már a 1:1,8...2,0-es SWR volt a standard (eközben a sofőrt nem zavarta az, hogy hunyorog a skálaizzó, holot a tápfesz rendben volt!) és ekkor jelentek meg olyan kimenőjelek, amelyek a kábeltv-met, még az UHF csatornákon is zavarták. (Közvetlenűl egy forgalmas főút mellett lakom.)
Lehet, hogy ebben a KTV is benne volt, ezt nem tudom, de én sosem zavartam, még a CB rádiómtól kb. fél méterre levő tv-met sem.
Az meg külön szép történet, amikor egy jó combos teljesítményfokozó is dolgozik arra a sz@r antennára.
Azt konrétan tudom, hogy az olasz sofőrök a mai napig hagyományosan és hirhedten sz@rnak a különböző országokban érvényes előírásokra és minden szívbaj nélkül használnak booster-eket is.
Amúgy, magyar fuvarosok eddig is ugyanúgy használtak a CB sávot, mint azelőtt, csak legalább megfontoltan és ésszel tették ezt, de ennek most vége lesz.
Rádiósként éppen, hogy nincs bajom velük, mert a korszerű RH adóvevők, minden más (civil) techikánál magasabb műszaki színvonalú vevőit nem tudják zavarni ezek a szörnyek. Én tudnám simán eltörölni ezeket az adásokat
joe írta:"asimov" ebből kiindulva az összes 900MHz-es sávban üzemelő mobiltelefont is be kellene tiltani, mert zavarják a földi digitális adások vételét...még a CB-k a lassan kiürülő VHF sávot zavarják.
Nem tudom rádiósként mi ez az ellenséges hozzáállás részedről, én örömmel fogadom ezt a változást. Igaz, én "freebander" vagyok, ráadásul továbbra is illegálisnak tekintett rádiókat tartok üzembe, ezáltal szabálysértést követek el
- ami egy súlyban van egy vezetés közben kézben tartott mobiltelefonnal (ez a törvényszegés). Ha hosszabb útra indulok, még mindig ott van a kocsiban a rádió, K40 vételre állítva, ahol terjed az "infó". Jópárszor mosolyogtam az autópályán lévő dugóban bosszankodókon, mert én "infó" birtokában időben le tudtam a pályáról hajtani és a párhuzamos mellékutakon lassabban, de folyamatosan tudtam haladni, mire a "broadcast"-on bemondták az első infókat a balesetről én már újra a pályán voltam, a "káoszt" kikerülve. Joe