RADIOSITE Fórum

• Informatika

#132741  Szerző: noartist

Újabb kérdés:
Van a noteszgépemben egy 5400rpm-es, 1TB-os HDD.
Bármilyen szögből nézzük, Core i5 mellé ez édeskevés.
Arra gondoltam, hogy a HDD helyére teszek egy SSD-t, a HDD meg megy az ODD helyére egy boxban, lévén nem is látott lemezt szinte egész 1 éves pályafutása alatt a laptop.
Kérdés az, hogy ~25.000 Forint környékén milyenek vannak, melyiket lehet teljes lelki nyugalommal választani? Jelenleg a Samsungokkal szemezgetek.
Ja, és a gari repülhet? Csak egy panelt kell leszedni a noteszgép alján... :blush:
 #132739  Szerző: asimov

Hát pedig háztartásoknál éppen ez a jellemző: terjednek a NAS-ok, mint a gomba, a 7/24-ben futó torrentkliens, több tucat GB-nyi .iso és .avi állományok bármikor hozzáférhető módon tárolása érdekében.
Ez még egy dolog, azonban a gyerek születési fotói, ballagási videója, apa kisvállalkozásának költségkalkulációi véletlenül sincsenek, legalább duplikálva. A CD/DVD-re archiválás már végképp ufo kategória, vagyis össznépi játék a "lovon fordítva ülés".
A legszebb nem is ez, hanem az, hogy amikor néha szóváteszem a merevlemez(ek) esetleges halálakor bekövetkező valószínű adatvesztést, akkor a zsigeri reakció a "de hát van rá garancia!" (Jah... a merevlemezre, de nem az adatokra.)

HW oldalról: újabban RAID 1-ben üzemelő 2x 350GB... 1,5 TB-s merevlemezes nas-okba futok bele. (Ezért ástam bele magam a RAID-ba is) Jellemző típusok (gondolom, a márka ismertsége és a termék árfekvése miatt) a D-link féle DNS-3xx-ek, pár USB csatolós, kompakt "noname" cucc mellett.

Kis kitérő:
Torrentügyileg, ezek a D-Link féle (hálózati adattárolóként amúgy tökéletesen működő) NAS-ok feladják a leckét a használójuknak, mert a gyári torrentkilens igen fapados és -állítólag- login-t igénylő tracker-eket nem is kezel, ezért egy Transmission nevű klienst varázsolnak rá fel az elszántabbak, ami nem két lépés (nincs ugye PnP) és ráadásul ez a Transmission kliens sem éppen 100%-kosan megbízható.
(Főleg ez az oka annak, hogy használtcikk portálokon gyakorlatilag állandóan van áron alul eladó DNS-3xx féle nas... :D )
kukac írta: pontosan, éppen ezért érdemes kalkulálni egy kicsit - mi az a cucc amihez ennyire költséges háttértárolási mód kell, megéri-e a többletköltséget, villanyszámlát a családi torrent-állomány, vagy a gyerek játék-iso gyűjteménye. szerintem nem. nagyobb sebességet pedig nem feltétlen fog eredményezni, sőt!
 #132734  Szerző: kukac

asimov írta:Nem is :)
A RAID nagyobb üzembiztonságot és/vagy nagyobb sebességet jelent. Az adatbiztonság más történet.
kukac írta:a raid nem egyenlő az adatbiztonsággal!....
pontosan, éppen ezért érdemes kalkulálni egy kicsit - mi az a cucc amihez ennyire költséges háttértárolási mód kell, megéri-e a többletköltséget, villanyszámlát a családi torrent-állomány, vagy a gyerek játék-iso gyűjteménye. szerintem nem. nagyobb sebességet pedig nem feltétlen fog eredményezni, sőt!
 #132732  Szerző: asimov

Nem is :)
A RAID nagyobb üzembiztonságot és/vagy nagyobb sebességet jelent. Az adatbiztonság más történet.
kukac írta:a raid nem egyenlő az adatbiztonsággal!....
 #132727  Szerző: kukac

a raid nem egyenlő az adatbiztonsággal! arra ott a backup (és a raid mellé is kell backup, mert az az adat ami csak egy példányban van, azt úgy kell kezelni hogy nincs - ugyanis bármikor az lehet a sorsa)
a linuxos szoftveres raid eléggé megbízható és hardverfüggetlen. ennek ellenére (a szolgáltatása miatt) a céges szervert hardveres raid-kártyával építettem anno. egyébként ahol raid van, ott legyen pénz tartalék kártyára, vagy alaplapra, mint ahogy vinyókra is.
 #132726  Szerző: asimov

Miközben NAS-okról gyűjtök infókat (egyre biztosabb, hogy valami Intel/ATOM procis alaplap lesz majd saját építésű táppal) a RAID tömbökkel kapcsolatban futottam bele egy fontos információba, amit valahogy még szakcikkekben sem nagyon hallok emlegetni, mert mindenhol a merevlemezekkel vannak elfoglalva az írók. A RAID tömböt működtető alaplap és/vagy OS mintha nem is létezne, pedig a szoftveres és hardveres RAID kialakítás között (az értelemszerű dolgokon felül) van egy nagyon komoly, sőt, minden másnál fontosabb különbség is.

Szoftveres RIAD használatakor érdemes -minden egyéb RAID drivert elhagyva- közvetlenűl az OS-el (még XP Pro is alkalmas erre némi trükközéssel!) megvalósítani a RAID tömb kialakítását.
Ekkor (némi erőforrás feláldozása árán, de ez a mai gépteljesítmények mellett már nem annyira korlátozó tényező) az OS intéz mindent, ami nagyfokú rugalmasságot ad.
Itt a lényeg: ha kihullik az alaplap a gépből (tehát a RAID tömb alól is), akkor egy ugyanolyan (vagy legalább ugyanolyan chipset-ű) lapra cserével, a működés azonnal mehet tovább.
Esetleges OS újratelepítés után (másféle alaplap miatt) a RAID tömb merevlemezei -tömbként- hozzáadhatók az OS-hez, így nem történik adatvesztés, mehet tovább a működés, az eredeti felállásban.

A hardveres RAID erőforráskímélőbb (mint minden, dedikált hardveres megoldás) tehát gyorsabb, dinamikusabb, azonban ha elhullik az alaplap (vagy RAID bővítőkártya) a technikából, akkor meszeltek a teljes adatállománynak, mert -állítólag- minden RAID hardver egyedi módon alakítja a ki a RAID tömbök adatszerkezetét és ezt egy másik hardver nem fogja felismerni. Ebből adódóan, bármilyen hardveres RAID tömb használata esetén, a kritikus adatokat még egy harmadik, nem a tömb részét képező adathordozón is ajánlott (kötelező?) tárolni.

Bakker...
 #132713  Szerző: LuciFerko

Wifi csatorna ügyben nekem már nehezebb dolgom van
Kép
:P
 #132703  Szerző: noartist

asimov írta:Valami eredmény?
Ha már.. :)
noartist írta: Köszi, most végignyomkodom az összeset. :)
Egyik oldalról sincs szomszéd (legalábbis lakatlan épületek vannak), WiFi is csak a miénk van a környéken.
Bocsi a fárasztásért, és mégegyszer köszi. :)
A négyes csatorna bevált, igaz a jelerősség gyengült.
Jelenleg egy szinttel fentebb van a router, de szerintem zaklatni fogom magentáékat, hogy hozzák át a szobámba, az asztali gép meg majd kap egy WiFi sticket. :)
 #132701  Szerző: asimov

Ezzel szemben a Datanet (Siófok/ADSL) lassan szégyellheti magát, mert a névszervereik rendszeresen nem válaszolnak.
Egy időben csak ideiglenesen állítottam át a guglis szerverekre a két dns-t, de úgy fogom hagyni.
És én még azt hittem annak idején, hogy nálam van baj. :stare:
 #132696  Szerző: dkemeny77

Chester írta:http://kepfeltoltes.hu/140705/net1_www. ... es.hu_.jpg

Digi net. 20/10 helyett kb 60/30 lett, rooter restart után. :) Torrentnél kihozza a 60-at, még kicsit többet is. :)
Nagyon sok jót hallani mostanában a digi netről. Lehet érdemes lenne váltani...
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 330