Nagyon ritkán írok erre a fórumra, legtöbbször csak az újdonságokat és a véleményeket olvasni, ill. "tanulni" járok fel, de a Rádió 1 topicban amiket a (jelenleg) utolsó hozzászólásokban olvastam, kihozta belőlem.
viewtopic.php?f=108&p=186832
Szóval, ide áthozva a témát (mivel nem csak a R1-ről lesz szó), az jutott eszembe, hogy nyugaton (tudom, Magyarország inkább kelet felé kacsingat) az ittenihez hasonló (színvonalasabb) médiacsoportok (FFH, Bauer, Global) hogyan alakította ki a rádióit. Ebből kiindulva az itthoni médiacsoportot is át lehetne alakítani, ha már közel minden korosztályt elérnek a rádióik. (Tudom, papíron nem egy cég, de az már más kérdés.)
A Rádió 1 lehetne szerintem, egy tiszta CHR rádió, mindig friss zenékkel, néha belecsempészve egy-két régebbi számot, illetve lehetne egy tematikus műsorblokk, ami a 2000-es évek zenéire* helyezi a hangsúlyt (ilyen pl. a Kiss UK-n van). A délutáni, kora esti mixműsorokat és a kívánságműsort megszüntetném, ugyanis nincs sok értelmük (főleg az utóbbinak). Mixműsor csak pénteken és szombaton este 10 és éjjel 2 között lenne, előtte ún. warm-up műsor lenne 8-tól. Hétköznap esténként (természetesen 8 után) tematikus műsorblokkok lennének, pl. így:
hétfőn: dance, kedden: magyar, szerdán: RnB/Hip-Hop, csütörtökön és vasárnap a fent említett tematikus műsorblokk a 2000-es évek zenéivel*. A reggeli műsoron nem változtatnék semmit, ugyanis a döntő többség Balázsék miatt hallgatja a rádiót. Ami jelentősebb változtatásra szorulna, az a 10-20 óra közötti műsorsáv. Délelőttre (10-15 óra) egy műsorvezetőt raknék, itt is lenne egy-egy 2000-es blokk, sok zene, közlekedési infók, érdekességek, stb. 15-20 óra között egy pörgős drive time show lenne, 2 műsorvezetővel, olyasmit tudnék itt elképzelni, mint a Musicon a Délutáni Road Show.
A Retro rádión is lenne mit csiszolni, a tematika természetesen megmaradna, de ide venném az 50-es évek zenéit is (csak az arra alkalmasakat), illetve a zenei repertoárt kibővíteném. Nem hiszem el, hogy ezekben az évtizedekben csak ez a párszáz zene jött ki. Sok mindent hiányolok a kínálatból. Ezt a rádiót úgy tudnám elképzelni, mint a brit Gold, Magic, illetve a német Harmony FM-et. A "Retro Party" nevű jelenséget jelenlegi formájában megszüntetném, főleg úgy, hogy minden héten, mindegyik napon ugyanazok a zenék szólnak. Amit el tudnék képzelni, az egy Poptarisznya-szerű műsor, 1950-től 1990-ig vegyesen mindenféle zenével, amit B. Tóth László vezetne. A "Sztársáv" nevű "valamit" egy az egyben megszüntetném, de hasonló beszélgetős műsor továbbra is lenne. A "Három Kívánság" és a kívánságműsor kuka, ezeknek a műfajoknak semmi értelmük. Ezt a rádiót is egy pörgősebb, dinamikusabb formában tudnám elképzelni. Tematikus műsorok természetesen itt is lennének, pl. olyanok, hogy 1 óra 1 előadóval, 1 óra 50-esek, 1 óra 60-asok, 1 óra 70-esek és 1 óra csak 80-asok.
BEST FM. Ez jelenleg egy elég érdekes jelenség a rádióban. Zeneileg valóban a 90-es, 2000-es éveket játszaná, kibővített zenei kínálattal. Ennek a rádiónak adnék egy kis bulváros beütést (gondolok itt pl. sztárpletykákra, de nem ez lenne a középpontban), lennének MAGAZINMŰSOROK is, nemcsak pár megszólalás óránként, itt is lennének tematikus- és mixműsorok is (tudom, nem így kell írni), jóval több műsorvezetővel, egy kis pörgéssel és dinamikával, ugyanis jelenlegi formájában dögunalmas az egész. Erről konkrét, részletekbe menő elképzelésem nincs, de a külföldi példák közül a brit Heart Radiora hasonlítana.
A propagandát ilyen köntösbe is lehetne bújtatni (ha már az a célja a tulajnak, de bár ne ez lenne), az 5 és 6 óra közötti "csak magyar zenék szólnak" blokkot megszüntetném és mindhárom rádiónak országos terjesztésűnek kellene lennie, akár a DAB+-on is. (Annak is kellene egy kis fejlesztés, egy kis reklám (a muxok tartalmával természetesen), aztán a lakosság arra is tartana igényt - ha már azt mondják, hogy nincs rá igény.)