joe írta: ↑2022.04.10. 19:31
Glenn írta:30 éve egy három elemes yagival 30 méter koaxkábelen keresztül napi vétel volt sok kis vajdasági helyi magyar adó 200 km-ről.
Ez nemcsak a zaj hiányának volt köszönhető...nálunk alig volt adó a CCIR URH sávban, a vajdasági adók pedig rendesen "döngettek". 15 évvel ezelőtt, itt délen a szentesi gerincadó adását nehezebb volt venni, mint némelyik vajdasági helyi adót, de 5-6 éve eltűntek ezek az adók (nagy antennával is csak zajszinten vehetők), sőt a szabadkai gerincadó teljesítményét is visszavették, vagy irányították a sugárzást dél felé. De ugyanez volt megfigyelhető Románia EU csatlakozásakor, nagyváradi, aradi, temesvári helyi adók térereje jócskán csökkent itt az adóktól 60-100km-re.
A vajdasági adók tekintetében itt helyben is észrevehetőbb teljesítménycsökkenések vannak,főként az újvidéki adó esetében látványos a visszaesés, a kiskunhalasi 92,9-t már a várostábla elhagyása után erősen zavarta a Radio S,itt a határ mellett meg sokáig ritkaságszámba ment a halasi helyi adó vétele,de mostanában már az a furcsa ha a szerbet ki tudom forgatni. Ugyanez a 94,1 Radio S2 adójával,amikor még Index volt,a 94,1 erősebb volt mint a szabadkai 96,2,ugyanez a Play adóhálózatára is igaz, az újvidéki 103,2-től a budapesti 103,3 mindig hallgathatatlan volt a környéken,mostanában meg inkább a Retró nyomja el a szerbeket.
A helyi gerincadót is sikerült annyira visszafogni hogy hosszú évek után először tavaly volt olyan hogy mindegyik 60kW-s helyi adómat(88,9 92,5 99,3 101,1) elnyomja valami egy ES során.
Annak ellenére hogy a legtöbb adót inkább visszafogják,vannak időszakos kivételek, pl. a Radio S2 szabadkai adóját sikerült annyira feltekerni,hogy Kecskemét déli részen az autórádióval már hallgatható volt múlt nyáron,de keleti irányba is ment majdnem annyit mint a 101,1.(Békéscsaba felé úgy Csorvásnál ment el a jel teljesen)
A 105,2 Hit FM is kapott némi plusz teljesítményt még tavaly,de azóta kicsit gyengébb lett megint.
shadoe írta:joe írta: ↑2022.04.10. 19:31
Ez olyannyira igaz, hogy a 90-es évek közepén Kecskemét északnyugati részén gond nélkül vettem egy egyszintes hobbiházban a Blue Danube Radiot. Még a frekvenciákra is emlékszem, egy Sony világvevő segítségével jött a 101,7 (azt hiszem, Bécs, először ez jött a legerősebben), majd a 103,8 (talán Graz), és működött a 98,8 is.
A 101,7 az Graz , a 103,8 Bécs.
Azok az adók amúgy a mai napig majdnem addig elérhetőek egy jobb vevővel, Székesfehérvárról hazafelé gyakran tesztelem az osztrák és szlovák adókat, és a grazi 89,2 lazán elszól Dunaújvárosig,és a bécsi 89,9 is sűrűn befigyel arrafelé,de az inkább időjárásfüggő.(itt kissé borúsabb időben gyakran előfordul az hogy a Radio Wien az autórádión nézve is ST-ben szól,erős fadekkel) Dunaújváros és Kecskemét közötti utakon még nem jártam,azon belül nem tudom hogy hol tűnik el a jel,de még biztos sokat mehet a Dunaújvárosnál tapasztalt egész jó jelszint miatt.