NAS Update, áramfogyasztás:
A pár hete beüzemelt konfig-om hiba nélkül fut, és pontosan úgy működik, ahogy azt elgondoltam, viszont az energiaigénye súrolja a
180W-ot. Ez (7/24-ben) barátok között is igen bő 6E Ft plusz havonta... ennyire ez nem fontos nekem.
Időközben a céges infósaink felvázoltak egy tök jó felállást, ami olyan "jut is, marad is" konfiguráció.
Kell egy megfelelő teljesítményű (max 50-70W) és jó minőségű, 12V-os kapcsolóüzemű LED táp. A jobbakban mindenféle védelmek is vannak, azonban a "tápkérdés" önmagában megér egy komolyabb fejezetet.
A "kicsi" tápteljesítmény oka: a kapcsolóüzemű tápok kb. 85%-kos terhelésnél működnek optimálisan. Ha ettől alacsonyabb a tartós terhelés, akkor a táp saját fogyasztása is mérvadó tétel lesz. Magasabb terhelésen az alkatrészek melegedése lesz erősebb, így hamarabb fáradnak el. Ez az elektrolit kondenzátorokra fokozottan igaz.
A PFC képességgel
(ha csak a fogyasztásmérés, illetve a közvetlen műszaki környezet nem indokolja) Magyarországon abszolút nem kell foglalkozni, mert lakossági fogyasztóknak a hatásos teljesítmény fogyását (kWó) számlázza a szolgáltató, míg több nyugati országban az összes teljesítmény (kVA) fogyása van számlázva
(eme két villamos jellemző között nagyon komoly különbségek vannak), és kVA alapú számlázáskor viszont nagyon is fontos a PFC képesség.
Nekem is furcsa volt, de -a témától függetlenül- kifejezetten lebeszéltek az aktív PFC-s tápokról, mert ezekben egy összetett elektronika csinálja a PFC-t és ez nagyon sok plusz hibalehetőség. Lakossági felhasználásra bőven elég jó -sőt javasolt- a passzív PFC (ez lényegében egy a 230V-os oldalba beiktatott, kettős tekercselésű soros induktivitás, ami nem mellesleg, pár kondival kiegészítve, elég jól szűri a tápból a hálózat felé menő RFI zavarokat is).
Az aktív PFC tápok egy kifejezett hátránya az, hogy csak tisztán szinuszos összetevőket tartalmazó 230V-os hálózaton működnek megfelelően,
tehát egy olyan UPS után bekötve, amelyik pld hullámosított négyszög- vagy esetleg háromszögjelet ad a kimenetire, az aktív PFC, jó eséllyel semmit nem javít az aktív PFC táp működésén. (Ez célműszerekkel mérhető)
Tehát még egyszer: áramfogyasztási szempontól, a PFC képességnek -Magyarországon és lakossági fogyasztóknál- sincs jelentősége.
A tápra kell egy ilyen áramkör, mert ez elenyésző saját fogyasztás mellett előállítja a szükséges tápfeszültségeket:
http://www.wireless-bolt.hu/23277-mini- ... -tapegyseg
Alaplapnak ezt az lapot ajánlották:
http://www.asrock.com/mb/Intel/AD2550B-ITX/index.hu.asp
(AMD-vel is van ilyen lap-kategória, ha valakinek az a gyártó a szimpibb)
RAM: minimum 512MB, de inkább 1 GB ajánlott (a gyenge cpu miatt) mert egyébként nagy állományok mozgatásakor átmenetileg lecsökkenhet a teljes rendszer elérési sebessége, akár az eredeti felére is. (elfogyhat a szabad memória)
Merevlemez(ek) 5200 rpm-es típus javasolt, mert sokkal kevésbé melegszik, rezgése/ hangja is kevesebb és meghibásodásra is kevésbe hajlamos, mint egy 7200 fordulatú HDD.
Javasolt valamilyen nem merev (gumibak, gumilemez, gumiszalagok, stb) felfüggesztést alkalmazni, főleg RAID 1-es működtetés esetén. (rezonancia elkerülése, csökkentése)
Az általam is használt ZM-2HC1 és ZM-2HC2 keretek tökéletesen alkalmasak erre a célra és egymenetben a HDD hűtési igénye is -zajtalanul- ki van szolgálva.
A mai lemezkapacitások miatt
(nagy kapacitású HDD = nagy mennyiségű adat elvesztésének az eshetősége) mellett erősen javasolt két merevlemez RAID 1-es üzemeltetése.
OS-nek feltétlenül valami célirányosan NAS-ra készített linux-ot javasoltak ( itt kicsit húztam a számat

) erre engem jól kikuncogva tették le a nagyesküt arra, "aki valaha is szerelt össze számítógépet, és telepített sikeresen windozert" az ezekkel a célirányosan összeállított linux kernel alapú OS-ekkel is el fog bírni, és a NAS telepítése hosszútávra letudva.
(A távoli elérésre nem kérdeztem rá... remélhetőleg megoldott a Win => Linux NAS OS távvezérlés)
Végletekig elszánt vindózer-esek "elronthatják" a NAS-ukat, Win 7 telepítésével (csak ehhez van driver) és minden nem szükséges funkció kikapcsolásával.
(A Win 7 és Win XP "távoli asztal"-os vezérlése oda-vissza tökéletesen működik, ha ez esetleg szempont lenne)
Egy ilyen teljes konfiguráció teljesítményigénye mindenestől (táp+alaplap+két merevlemez) 33-36W körül megáll és teljes "mozgási szabadság" van. (Egy merevlemezt működtetve ez 7...8W-tal kevesebb lesz)
Ez, nekem -a mostani konfig áramfogyasztását alapul véve- ~1/5-de áramfogyasztás lenne, ami már vállalható többletköltség.
A bekerülési költség kb (lap+ram+táp) szűk 30E Ft. Itt a HDD(-k) árát direkt nem számoltam a költségbe, mert az mindenféle NAS felállásba kell, tehát nem számít különbségnek. Pénzbeni megtérülés ~6 hónap és a saját konfig 100%-ban úgy működik, ahogy nekem kell és tudom saját kezűleg szervizelni, ha gond lenne.
Van itt azért agyalnivaló...