RADIOSITE Fórum

• Informatika

#132300  Szerző: kukac

Ha a zavarvedettseget tovabbra is csak a csavart erpar tolti be (nem min. arnyekolt cat6 a kabelek tipusa), akkor folosleges figyelni az ajzatok arnyekoltsagara.
 #132299  Szerző: asimov

Váltásérett lett az ezeréves DIR-100 router-em (néha belassul, nem mindíg jön be az admin felület, stb), és mivel szempont a RF zavar, így -ismerősöknek köszönhetően- a napokban router-eket próbálgattam:
- TP-Link: 4 féle volt itt és mind zavarokat okoztak az FM sáv alsó harmadában. Egy pár hetes "WR740N"-nek ráadásul az nem éppen gagyi DSL-321B modemem sem tetszett, mert csak többedik próbálkozásra volt hajlandó kommunikált vele.
- SMC: kettő volt itt (az egyik valami mini változat) és mindkettő "foltokban" zavarta a sáv alsó negyedét.
- DIR-600 és DIR 605L: ezek pár frekvencián okoztak igen gyenge zavart. (ennyivel kis is egyeznék.)

A két D-Link-en tűnt fel az, hogy (ahogy a DIR-100-on is) van az FTP/STP árnyékolást folytonositó "fémkeret" az UTP csatlakozóaljzatoknál, míg a lecsekkolt TP-Link és SMC router-eken ez a keret hiányzott.
Némi kérdezősködés után kiderült az, hogy a D-Link a legtöbb router-ét két változatban gyártja: az egyiken nincs árnyékolás folytonositás, míg másikon ott van az aljzatokat egybefüggően körbefogó a fémkeret. (Az ebből kiinduló "nyelveknek" támaszkodnak neki -és így lesz érintkezés- az egyes árnyékolt UTP csatlakozók fémburkolatai) Ország és megrendelésfüggő az, hogy melyiket hová szállítják. A lényeg: "fémkeretes" verziókban az EMC (RF zavarvédelem) már gyárilag, belsőleg is komolyabban van véve. Kicsit jobban becsülöm a még éppen működő DIR-100-at...
Amikor rákérdeztem erre kereskedőknél, a legtöbbnek gőze sem volt arról, hogy miről beszélek.... úgyfest, hogy saját kezűleg kell válogatnom majd.
 #132019  Szerző: asimov

NAS áramfogyasztás:
Hozzáfértem egy Foxconn alaplap/Atom cpu-s konfig-hoz (512 MB RAM, 1 db. 80GB HDD) kis időre és az össz. áramfogyasztás (csak a gép, tehát a monitor ebben nincsen benne, de az nekem nem is kell) tényleg nem ment 30W fölé, még Firefox-os/flash-es böngészés közben sem, és még dolgozni is lehetett a masinával. Aztán, ha kicsi nyugton volt hagyva a gép, akkor beérte 20W-tal...
A "főinfosunk" szerint, még ebből is lehet faragni pár W-ot egy jól méretezett tápellátó áramkörrel.
 #131973  Szerző: djlacee

Ha a Hostinger felülete olyan, mint a 000webhosté, akkor sehogy, új tárhelyet kell regisztrálni
 #131966  Szerző: noartist

Kérdés:
Adott egy Hostingernél tárolt WordPress oldal.Ingyenes fiók,különösen idétlen bl.ee domain-végződéssel.
Ha én most veszek egy .hu domain-t a Forpsi-nál,azt hogyan rendelhetem hozzá?
 #131963  Szerző: asimov

NAS áramfogyasztás:
Közben kaptam egy elfogadható pontosságú "konnektorbadugós" áramfogyasztás mérőt, és ez kb. állandó 150W-ot mér, 80%-os prociterhelés mellett. (A 180W-t a villanyórás leolvasásból számoltam ki és akár el is nézhettem)
Amúgy fut egy felhőalapú számítással működő kliens (BOINC) a gépen, ezért megy 80%-kon a cpu.

Egyéb infó:
"konnektorbadugós" áramfogyasztás mérő:
Az olcsóbb típusok kb. 200W-tól mérnek bármit is egyáltalán és a pontosságuk is "semmilyen".
Azokkal a típusokkal érdemes foglalkozni egyáltalán, amelyek ~20...25W-tól (kb. 0,1A) mérnek, mert ezek pontossága is megfelelő. Emellett a legtöbb típusnak saját akkuja is van, ezért az első 230V-ba csatlakozásnak legalább 12 órán át kell tartania, mert különben tönkremehet a készülék belső akkuja.

Tehát 150W-tal üzemel a konfig, ami kicsit jobban hangzik, mint ha 180W-tal menne, de ez még mindíg brutális. (szűk 6Ft havonta)
Közben híre ment a szűkebb haveri körben, hogy éppen mivel ügyködöm és infocserélgetés közben előkerült pár régóta félretett alkatrész. :)
Elsőkörben kaptam egy Gigabyte GV-R925128DE videokártyát.
Erre kicserélve a (max) 65W-ot bezabáló Galaxy NV 7300GT-t, a fogyasztás (minden más ugyanaz persze) 150W-ról 130W-ra ment le. Az AGP aljzat tartósan kb. 40W-ot, rövid ideig 45 W-ot tud, tehát a 20W csökkenés kb reális.
Ez még mindíg bő 5E Ft plusz havonta.

A mostani cpu (Intel P4/3GHz/800MHz/Prescott) TDP-je 84 Watt, míg (a jövőhét elejére beigért) 1,8-as Celeron ugyanezen értéke 35W lesz.
Ez érdemi fogyasztáscsökkenést (130W-ról kb. 80W-ra?) fog generálni és egyúttal a 35W TDP-nek egy nagyobb méretű passzív hűtőborda is elegendő lesz. (tehát egy ventilátor fogyasztásával is kevesebb lesz)
Ezzel persze a számítási teljesítmény is jócskán lecsökken, de ennek nincs jelentősége, hiszen elsősorban NAS lesz az eszköz. A "felhőkliens" meg beosztja, amit kap.
A 80W (7/24-ben) kb. 3200 Ft plusz havonta, ami még mindíg nagyon határeset...

Következőre összeütök valami tápot, mert a mostani táp 350W-os, tehát bőven sok és amúgy is melegszik, ezért nem kizárt, hogy a végét járja.
 #131943  Szerző: kukac

Tok jol osszeszedted, meg csak annyit hogy az eu energiagazdalkodasi okokbol kb mar 5eve csak aktiv pfc-s tapokat enged forgalomba hozni, ugyhogy a passzivat ugy kell vadaszni, vagy erdemes fel"kondizni" az elhullottakat. A line-interaktiv ups-ek melegedest okoznak az aktiv pfc-s tapokban hiszen a kvazi-szinusz miatt a pfc korrekcio folyamatosan dolgozik, probal korrigalni. Mivel az osszes olcso ups fureszfog-jelalakot csinal (es nem valodi szinuszt) ezert az aktiv pfc-s tap kifejezetten rossz hatasfokkal fog uzemelni.
 #131942  Szerző: asimov

NAS Update, áramfogyasztás:

A pár hete beüzemelt konfig-om hiba nélkül fut, és pontosan úgy működik, ahogy azt elgondoltam, viszont az energiaigénye súrolja a 180W-ot. Ez (7/24-ben) barátok között is igen bő 6E Ft plusz havonta... ennyire ez nem fontos nekem.

Időközben a céges infósaink felvázoltak egy tök jó felállást, ami olyan "jut is, marad is" konfiguráció.
Kell egy megfelelő teljesítményű (max 50-70W) és jó minőségű, 12V-os kapcsolóüzemű LED táp. A jobbakban mindenféle védelmek is vannak, azonban a "tápkérdés" önmagában megér egy komolyabb fejezetet.

A "kicsi" tápteljesítmény oka: a kapcsolóüzemű tápok kb. 85%-kos terhelésnél működnek optimálisan. Ha ettől alacsonyabb a tartós terhelés, akkor a táp saját fogyasztása is mérvadó tétel lesz. Magasabb terhelésen az alkatrészek melegedése lesz erősebb, így hamarabb fáradnak el. Ez az elektrolit kondenzátorokra fokozottan igaz.
A PFC képességgel (ha csak a fogyasztásmérés, illetve a közvetlen műszaki környezet nem indokolja) Magyarországon abszolút nem kell foglalkozni, mert lakossági fogyasztóknak a hatásos teljesítmény fogyását (kWó) számlázza a szolgáltató, míg több nyugati országban az összes teljesítmény (kVA) fogyása van számlázva (eme két villamos jellemző között nagyon komoly különbségek vannak), és kVA alapú számlázáskor viszont nagyon is fontos a PFC képesség.
Nekem is furcsa volt, de -a témától függetlenül- kifejezetten lebeszéltek az aktív PFC-s tápokról, mert ezekben egy összetett elektronika csinálja a PFC-t és ez nagyon sok plusz hibalehetőség. Lakossági felhasználásra bőven elég jó -sőt javasolt- a passzív PFC (ez lényegében egy a 230V-os oldalba beiktatott, kettős tekercselésű soros induktivitás, ami nem mellesleg, pár kondival kiegészítve, elég jól szűri a tápból a hálózat felé menő RFI zavarokat is).

Az aktív PFC tápok egy kifejezett hátránya az, hogy csak tisztán szinuszos összetevőket tartalmazó 230V-os hálózaton működnek megfelelően, tehát egy olyan UPS után bekötve, amelyik pld hullámosított négyszög- vagy esetleg háromszögjelet ad a kimenetire, az aktív PFC, jó eséllyel semmit nem javít az aktív PFC táp működésén. (Ez célműszerekkel mérhető)
Tehát még egyszer: áramfogyasztási szempontól, a PFC képességnek -Magyarországon és lakossági fogyasztóknál- sincs jelentősége.

A tápra kell egy ilyen áramkör, mert ez elenyésző saját fogyasztás mellett előállítja a szükséges tápfeszültségeket:
http://www.wireless-bolt.hu/23277-mini- ... -tapegyseg

Alaplapnak ezt az lapot ajánlották: http://www.asrock.com/mb/Intel/AD2550B-ITX/index.hu.asp
(AMD-vel is van ilyen lap-kategória, ha valakinek az a gyártó a szimpibb)

RAM: minimum 512MB, de inkább 1 GB ajánlott (a gyenge cpu miatt) mert egyébként nagy állományok mozgatásakor átmenetileg lecsökkenhet a teljes rendszer elérési sebessége, akár az eredeti felére is. (elfogyhat a szabad memória)

Merevlemez(ek) 5200 rpm-es típus javasolt, mert sokkal kevésbé melegszik, rezgése/ hangja is kevesebb és meghibásodásra is kevésbe hajlamos, mint egy 7200 fordulatú HDD.
Javasolt valamilyen nem merev (gumibak, gumilemez, gumiszalagok, stb) felfüggesztést alkalmazni, főleg RAID 1-es működtetés esetén. (rezonancia elkerülése, csökkentése) Az általam is használt ZM-2HC1 és ZM-2HC2 keretek tökéletesen alkalmasak erre a célra és egymenetben a HDD hűtési igénye is -zajtalanul- ki van szolgálva.
A mai lemezkapacitások miatt (nagy kapacitású HDD = nagy mennyiségű adat elvesztésének az eshetősége) mellett erősen javasolt két merevlemez RAID 1-es üzemeltetése.

OS-nek feltétlenül valami célirányosan NAS-ra készített linux-ot javasoltak ( itt kicsit húztam a számat :) ) erre engem jól kikuncogva tették le a nagyesküt arra, "aki valaha is szerelt össze számítógépet, és telepített sikeresen windozert" az ezekkel a célirányosan összeállított linux kernel alapú OS-ekkel is el fog bírni, és a NAS telepítése hosszútávra letudva.
(A távoli elérésre nem kérdeztem rá... remélhetőleg megoldott a Win => Linux NAS OS távvezérlés)
Végletekig elszánt vindózer-esek "elronthatják" a NAS-ukat, Win 7 telepítésével (csak ehhez van driver) és minden nem szükséges funkció kikapcsolásával. (A Win 7 és Win XP "távoli asztal"-os vezérlése oda-vissza tökéletesen működik, ha ez esetleg szempont lenne)

Egy ilyen teljes konfiguráció teljesítményigénye mindenestől (táp+alaplap+két merevlemez) 33-36W körül megáll és teljes "mozgási szabadság" van. (Egy merevlemezt működtetve ez 7...8W-tal kevesebb lesz)
Ez, nekem -a mostani konfig áramfogyasztását alapul véve- ~1/5-de áramfogyasztás lenne, ami már vállalható többletköltség.
A bekerülési költség kb (lap+ram+táp) szűk 30E Ft. Itt a HDD(-k) árát direkt nem számoltam a költségbe, mert az mindenféle NAS felállásba kell, tehát nem számít különbségnek. Pénzbeni megtérülés ~6 hónap és a saját konfig 100%-ban úgy működik, ahogy nekem kell és tudom saját kezűleg szervizelni, ha gond lenne.

Van itt azért agyalnivaló...
 #131819  Szerző: asimov

Igen, otthonra ajánlott és hát éppen otthoni felhasználásról beszélünk.
A merevlemez a NAS-oknak nem gyári tartozéka. (amelyiknek mégis, az meg annyival drágább is)

A Cnet-en kritizálták a DS214SE teljesítményét, de mérvadó mérést vagy tesztet nem mellékeltek, ezzel szemben a nastest.net-en -19 W fogyasztás mellett- 102 MB/s olvasási és 58 MB/s irási sebességet írnak, ami kiválónak számít a kategóriában. Ahogy néztem, az operációs rendszere az egyik legkiforrottabb és "legfelszereltebb" (magyarul is beszélő) linux alapú NAS OS.

Ehhez képest, pld. a kb. harmadába kerülő D-link DNS-320, jóesetben is "csak" 35 MB/s-t tud (miközben -netes beszámolók szerint- üvölt a ventilátora) és egy rettentő primitív (magyar nyelvet nem ismerő) OS-el szállítják, ami azt jelenti, hogy csak a legritkább esetekben nem kell "hackelni" ahhoz, hogy a fapados fájlmegosztás/letöltés, valóban megfeleljen az elvárásoknak.

Ezzel együtt, lehet, hogy DNS-320 lesz majd itt, mert ennyi pénzt nem sajnálok a célra. (Találtam egyet használtan, csak kicsit sokért adja az illető, mert kicsivel többért újat kapok, garanciával)
kukac írta: plusz a két vinyó, mert az nincs benne az árban, illetve csak otthonra ajánlott, a sebessége kritikus helyzetekben igencsak visszaesik.
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 330